Arvostetun Decanter-viinilehden maaliskuun 2022 numeron kannessa seisoo Vintaen johtaja Ricardo Arambarri viinisuihkulähteessä lasi kädessään ja huutaa ilosta. Kuva on riemullinen, Ricardon ilme ja kehonkieli messiaaninen. Otsikko on hänelle täydellisesti sopiva: Seikkailuja Espanjassa, Rioja, Ribera, Rueda ja monet muut.

Vintaen viinit eivät kansikuvasta huolimatta ole tällä kertaa artikkelina esillä, mutta Toron alueen viineistä ovat suositeltuina kaksi Vintaen viiniä. Matsu-sarjan upea valkoinen La Jefa, poikkeuksellisen iäkkäistä Malvasía Castellana -köynnöksistä saatu hienostunut persoonallisuus, jossa mukana hiukan Viuraa ja Albilloa. Matsu El Recio on kiittävin mainesanoin myös mukana edustamassa Toron alueen lähes mustia punaviinejä, joilta ei puutu rakennetta eikä vivahteita. Onneksi näitä molempia saa myös Alkosta, unohtamatta Matsun kahta muuta näyttävällä ja persoonallisella kasvokuvalla erottuvaa viiniä. El Picaro on pirteä ja ponteva hintaihme ja El Viejo moniulotteinen, samettinen yhdistelmä kypsyyttä, rakennetta ja herkullista vivahteikkuutta.

Richi, niin kuin Ricardoa monet kutsuvat, iloitsee osastaan kansikuvapoikana ja kreisinä hulluttelijana. Hän haluaa tuoda upeat viininsä lähelle uteliasta kuluttajaa, jolle viinikielen ja snobbailun munkkilatina ei välttämättä avaudu. Vintaen 70 hengen joukkueen suuri unelma on tehdä tämän päivän ihmisille oivallettuja, moderneja viinejä kadottamatta vanhojen tarhojen ja vuosisataisen viinikulttuurin parhaita aarteita. Hassutella, nauttia elämästä, kertoa tarinoita ja haaveilla viinien tekemisestä.

Vintaen viinit kutsuvat seikkailulle Espanjaan

Kaikki omistautuminen, määrätietoinen ponnistelu ja rakkaus viiniin näkyvät hienosti myös Hacienda López de Haron sarjassa nautittavia Riojan viinejä. López de Haro Blanco määrittelee Viura-rypäleen uudelleen raikkaudellaan ja puhdaspiirteisellä hedelmäisyydellään. López de Haro Rosé on kuin kesäpäivä San Vicente de la Sonsierran kylässä päivän taittuessa iltaan ja ravintolan tuoksujen kutsuessa. Lopez de Haro Organic Tempranillo on sama viini kuin suomalaiset valloittanut suosikkiviini QP, nyt vain uusissa vaatteissa. Annos pyhyyttä mahtuu viiniin pullollisessa El Pactoa, jossa lyövät kättä moderni ajattelu ja esi-isiemme tapa tehdä viiniä. Se on viinitarhan ilmentymä puhtaimmillaan.

Jokainen Vintaen pullo sisältää houkuttelevan kutsun seikkailulle Espanjaan. Minä otan kutsun vastaan vähän väliä. Yöllä unissani hyppään viinisuihkulähteeseen koheltamaan Richin kanssa lasi kohotettuna. Päiväsaikaan en enää uskaltaisi. Ricardo on sen verran komeampi.