Sanotaan, että vanhat köynnökset tekevät parempaa viiniä, ja usein se onkin totta. Vanhan köynnöksen määrittely vuosissa on vaikeaa ja suhteellista, koska vaihtelu on suurta riippuen rypälelajikkeesta ja kasvualueesta. Kun jonkin rypälelajikkeen köynnös lähestyy omalla elinalueellaan elämänsä ehtoopäiviä jo 35-vuotiaana, samaan aikaan esimerkiksi Espanjan Toron alueella vanhat köynnökset tuottavat upeita viinejä Tinta de Toro (Tempranillo) -lajikkeesta vielä satavuotiaina. Toron alueen maaperässä on paljon hiekkaa, missä viiniköynnöksiä juuria myöten tuhoava Phylloxera-hyönteinen ei pysty elämään. Niinpä tämä 1800-luvun loppupuolella laajaa tuhoa Euroopan viinitarhoissa tehnyt tuholainen ei Toroon koskaan pesiytynyt ja alueella on vielä jäljellä hyvin vanhoja köynnöksiä.

Tutustu Matsuihin vielä lähemmin tuottajan omilta sivuilta

Viiniköynnöksen mielenkiintoinen elämä

Periaatteessa (yleistäen alkuperämaasta ja alueesta riippumatta) voidaan sanoa että keskimäärin uudella viiniköynnöksellä kestää kolme vuotta kunnes se alkaa tuottaa täyttä satoa. Noin viidentenä-kuudentena vuonna siitä saadaan jo hyvää viiniä, joskin saatetaan käyttää osana sekoituksia jo kolmannen-neljännen vuoden satoakin. Noin viidennestä vuodesta lähtien viiniköynnöksen elinvoima kasvaa, ja se jatkaa kasvuaan, jota toki kontrolloidaan leikkaamalla ja ohjaamalla köynnöksen kasvua.

Elinvoima ja kasvu saavuttaa huippunsa karkeasti 20-30 vuoden jälkeen, jolloin viiniköynnöksen elinvoima laskee, viidenkymmenen vuoden päästä köynnös on jo selvä vanhus. Riippuen siis vahvasti rypälelajikkeesta ja kasvualueesta, joten suurta vaihtelua on. Siinä vaiheessa usein aletaan puhua vanhoista köynnöksistä, eli ’old vines’. Vanha köynnös tuottaa vähemmän rypäleitä (versus nuori köynnös joka pursuaa niitä).

Kun rypäleitä tulee vähemmän, niiden mausta tulee samalla konsentroituneempaa, intensiivisempää ja vivahteikkaampaa. Vanhan köynnöksen juuret ovat kasvaneet syvälle, mistä köynnös saa vettä sopivan hitaasti ja monista maakerroksista erilaisia ravinteita monipuolisesti. Myöskään kuivana vuonna köynnös ei kärsi, koska se löytää syvältä maaperästä tarvitsemaansa vettä riittävästi.

MATSU on japania ja tarkoittaa ’odottaa’. Sillä viitataan siihen, kuinka viininvalmistus vaatii kärsivällisyyttä, jotta erinomaisia tuloksia voidaan saavuttaa.

MATSU on sarja viinejä, joissa etiketin miehen ikä symboloi viinin luonnetta, kypsytyksen pituutta ja viininköynnösten ikää.

MATSU-viinit kasvavat Espanjan Toron alkuperäalueella. Ne tehdään Tinta de Toro -lajikkeesta, jota kutsutaan myös Tempranilloksi. Vanhat, jopa yli satavuotiaat viiniköynnökset kasvavat kivisessä maaperässä. Viinitarhoja hoidetaan biodynaamisin periaattein mahdollisimman luonnollisesti, vaikka viineillä ei olekaan biodynaamista sertifikaattia.

Järjestä oma Matsu-viinitasting

Parhaiten pääset tutustumaan viinien saloihin niitä maistelemalla. Teimme sinulle valmiiksi tasting-pohjan Matsuille, jonka avulla teet viininmaistelusta helpon ja hauskan. Kokeile ystävien kanssa, yhdessä tai etänä!

Matsu el picaro pata

Matsu El Picaro eli “Kloppi”

on häpeilemätön, nuorekas, rohkea, voimakas. Tinta de Toro -rypäleet tähän viiniin tulevat noin 90-vuotiaista viiniköynnöksistä. Silti El Picaro on sarjan nuorukainen. Viini käy kontrolloidusti sementtitankeissa, alle 24 asteessa. Näin saadaan mahdollisimman paljon hedelmäisyyttä ja raikkautta viiniin. Tämän jälkeen seuraa vielä malolaktinen käyminen ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tuotetta ei suodateta, jotta luonnolliset aromit säilyvät parhaiten. El Picaro on vegaaninen ja pakattu  ympäristövastuulliseen pakkaukseen.

Tutustu Kloppiin lähemmin tästä.

Matsu

Matsu El Recio eli “Äijä”

on jykevä, itsevarma, pettämätön, kovanaama eli kypsä ja kokenut ”Äijä”. Tinta de Toro- rypäleet El Recioon tulevat 90-100 -vuotiailta viinitarhoilta. Ikä tuo viiniin, kuten ihmiseenkin, lisää ulottuvuuksia ja syvyyttä. Viini on maseroitunut ja käynyt sementtitankeissa hedelmäisyyden ja raikkauden takaamiseksi. Malolaktinen käyminen tapahtuu ranskalaisissa tammitynnyreissä. El Recio on vielä kypsynyt 14 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viiniä ei suodateta, jotta aromikkuus on taattu. El Recio soveltuu vegaaneille.

Tutustu Äijään lähemmin tästä.

Matsu El Viejo vegaaninen viini

Matsu El Viejo eli “Ukko”

on aito, arvokas, viisas, jäärä. El Viejo on tuotettu Tinta de Toro -lajikkeesta, joka on Tempranillon paikallinen nimitys. Viiniköynnökset ovat yli 100-vuotiaita. Kuten ihmisvanhus, El Viejokin on kuin kirja täynnä mielenkiintoisia tarinoita ja vivahteikkaita kerroksia. Viini on maseroitunut 3 viikkoa ja käynyt sementtitankeissa. Malolaktinen käyminen tapahtuu ranskalaisissa tammitynnyreissä. El Viejo kypsyy vähintään 16 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viini on suodattamaton, näin maut ovat runsaimmillaan. El viejo soveltuu vegaaneille.

Tutustu Ukkoon lähemmin tästä.