Alkuviinit eli natuviinit

Viinimaailman mikrotrendi ‘natural wines’ eli natuviinit tai alkuviinit, on mielenkiintoinen aihealue. Niille on muodostunut aivan oma vankkumaton fanijoukkonsa. Lisäksi yhä useammat ravintolat ovat lähteneet viinivalikoimassaan natuviinisuuntaan joko kokonaan, tai osittain.

Selkeää lainsäädäntöä näiden viinien valmistukseen ei löydy. Yhteistä on, että viinit tehdään niin luonnollisesti kuin suinkin ja mahdollisimman vähän puuttuen käymisprosessiin. Moni viineistä voi olla lisäksi luomusertifioitu, biodynaaminen ja vegaaneille soveltuva, mutta ei välttämättä.

Yleisimmät yhdistävät tekijät alkuviineille ovat: villihiivoilla tapahtuva spontaani käyminen, suodattamattomuus ja ettei viinissä ole lisättyä sulfiittia. Nämäkään eivät aina välttämättä kaikki toteudu samaan aikaan, mutta usein kyllä. Yleistä on myös, että natuviiniä tekevä tuottaja on kooltaan pieni ja tuotantomäärät sen mukaisesti pysyvät varsin maltillisina.

Parhaimmillaan natuviinit ovat maukkaita ja persoonallisia. Jossain määrin luonteenomaista saattaa olla myös hapettuneet makuvivahteet, jotka normaaliviinissä luokiteltaisiin viinin virheeksi. Mutta selkeitä rajauksia ei ole, ja natuviiniharrastajan suu parhaiten kertoo mikä viini toimii ja mikä ei. Pahimmillaan natuviineinä on nähty myytävän mikrobien pilaamaa viiniä mitä kenenkään ei pitäisi juoda.

viininlehti

Mikä sitten on Pet-Nat?

Pet-Nat on ns. Ancestral –menetelmällä tehtyä kevyesti kuplivaa/pirskahtelevaa viiniä. Samoin valmistettiin viiniä jo kaukaa historiassa, joten se onkin tiettävästi kaikista vanhin tapa tehdä kuohuviiniä. Menetelmässä viini pullotetaan kesken käymisen, ja kun viini käy pullossa loppuun, syntyy kuplia. Tavallisista kuohuviineistä poiketen, kuplat siis saadaan lisäämättä pulloon erikseen hiivaa ja sokeria.  Perinne on ollut katkeamaton, vaikka se elänyt tähän asti hyvin pienenä traditiona modernien kuohuviinien varjossa. Nyt se on kuitenkin trendikästä ja kiinnostavaa suuremmallekin yleisölle. Ranskan kielen nimitys ’Pétillant Naturel’ on kääntynyt yleiseksi lyhenteeksi ’PET NAT’. Italiassa pulloissa lukee usein myös ’con fondo’, koska pulloissa on luonnostaan sakkaa. Tyypillistähän Pet-Nateille on että käymisessä syntynyttä sakkaa ei poisteta, joten viini on samea. Lopputulos on aina uniikki, joten pullokohtainen vaihtelu kuuluu asiaan ja on osa PET NAT –elämystä. Parhaimmillaan Pet-Nat on yleensä nuorena nautittava, älä siis automaattisesti jemmaa kellariin vuosiksi kypsymään.

Aloittelevalle viininjuojalle ’natut’ saattavat olla hiukan haasteellisia makumaailmaltaan, mutta tässä jos missä ennakkoluulottomuus kannattaa!