Hacienda López de Haron viinejä on ilo maistella. Huolellinen ja taitava kellarityöskentely tekee ikivanhojen köynnösten rypäleistä moderneja klassikoita, uuden liiton Riojaa.

Riojassa riittää hyvää viiniä, herkkuja ja tunnelmaa

San Vicente de la Sonsierran kylän maisemaa hallitsee kukkulan laella näyttävä linna. Jykevä kivirakennelma on katsellut maisemaa pitkään, sillä se rakennettiin 900-luvulla Navarran kansalaisten linnakkeeksi, joka yhdessä Davalillon linnan kanssa muodosti puolustuslinjan. Nykyään linnaan hyökkäävät enää turistit oppaiden johdolla. Osa on varustautunut iPhonen sovelluksella, jolla voi tutkailla maisema, sen rakentumista vuosisatojen aikana ja kuunnella tai lukea linnan vaiheista ja ympäröivästä näkymästä. San Vicente de la Sonsierra on verrattain pieni, runsaan 1200 asukkaan seutu. Silmäileepä korkealta linnan muurilta mihin tahansa suuntaan, katse tavoittaa väistämättä viinitarhoja suurina ruutuina maisemassa. San Vicente de la Sonsierra on Rioja Altan sydämessä, köynnökset katselevat Ebro-joelle ja Toloñon vuorijono antaa suojaa kylmiltä tuulilta. Alueella on oma mikroilmastonsa, riittävästi tuulta ja maltillisia lämpötiloja sateen painottuessa talvikuukausiin.

Viñedo-Vineyard

Vanhoja muistellen

Viinin ystävän silmään maisema on riipaisevan kaunis. Ajellessani rinteen tietä ylöspäin lämpimät tunteet läikähtelevät mielessäni. Riojan punaviinit ovat olleet monelle suomalaiselle johdanto laadukkaiden punaviinien maailmaan. Tai punaviinien maailmaan yleensä, sillä Alkon pullottama Rioja Tinto oli 1970-luvulla Alkon suosituimpia tuotteita edullisen hintansa vuoksi. Sille oli parempana vaihtoehtona tarjolla samalla tavalla tankeissa maahantuotu ja Alkon pullottama Estelar. Ne eivät olleet vanhoja hyviä aikoja. Koko 1970-luku oli viiniharrastajalle kuin erämaavaellus, sillä koko Alkon hinnastossa ei ollut yhtään viiniä, jota olisi voinut lämpimin sydämin suositella. Kauheudet päättyvät onneksi aikanaan ja uuden ajan airuena Alkon listalle tuli Riojasta tasokas Gran Reserva. Espanja oli kieltänyt Riojan viinien viennin muissa kuin pulloissa ja se oli viisas päätös. Taso nousi väistämättä. Näiden viinien innostamana kiertelin 1980-luvulla Riojan alueella tutkien bodegoita ja paikallista gastronomiaa. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin liikkuminen näissä maisemissa tuntui kotiinpaluulta. Arvostukseni ja intohimoni seudun herkkuihin ei ole kadonnut mihinkään, päinvastoin.

Bodega-Winery close up

Historiaa

Alueella on asuttu kauan. Sierra de Cantabrian rinteeltä San Vicente de la Sonsierran ja Elvillarin välillä sijaitsevat seitsemän hautaholvia, jotka on tehty yli 4000 vuotta sitten. Roomalaiset valloittajat toivat mukanaan viinin jo ennen ajanlaskun alkua ja heidän jäljiltään seudulta löytyy vielä kallioon hakattuja altaita, joissa viiniä valmistettiin. Roomalaisten jälkeen luostarien osuus viinin tuotannossa oli merkittävä ja 1200-luvun alussa viiniä rakastava riojalainen munkki Gonzalo de Berceo kirjoitti nelisäkeisen runon, joka päättyy sanoihin ”un vaso de bon vino” – lasillinen hyvää viiniä. Hyvin pitkään tehtiin lähes yksinomaan satokauden viiniä, joka laskettiin maahan uuden viinin tieltä, jos sitä oli jäljellä. Viinikirvan iskettyä Ranskaan 1800-luvun lopussa uhaten koko viinielinkeinoa, joukko Bordeaux’n viiniammattilaisia siirtyi Riojaan ja heidän mukanaan vakiintui vähitellen tynnyrikypsytys.

Bodega Winery Rioja casks Lopez de Haro

Haciendan portit

Hacienda López de Haron talo on linnamainen, massiivista kiveä. Sisäänpääsyä etsiessäni rakennuksen valtava koko konkretisoituu. Sisään päästyäni havaitsen ensimmäisellä käytävällä piirroksia roomalaisten viininvalmistuksesta ja taidon jalostumisesta nykypäivän tasolle. En ole siis ainoa, joka muistelee vanhoja. Ymmärrän heti yhteyden: López de Haron omistava Vintae on omien sanojensa mukaan radikaali ja oikean radikaalin tulee tuntea menneisyys tarkasti tietääkseen mitä muuttaa ja miksi sekä mitä säilyttää ja miksi. ”Me olemme levottomia, luovia ja kapinallisia. Me olemme toisinajattelijoita, jotka haluamme mullistaa viinimaailman menettämättä sisintämme. Me pullotamme tarinoita ja kerromme niitä kulkiessamme”, sanoo Vintaen toimitusjohtaja Ricardo Arambarri.

Kellari on vaikuttava. Pitkät rivit tynnyreitä, peräkkäin, vierekkäin ja päällekkäin. Häkellyttävä määrä ranskalaista tammea. Jäähdytettyjä tankkeja. Kaikella on paikkansa. Puhdasta. Ja lisäksi kellari on kaunis, klassinen. Kiertelemme nostamassa pipetillä näytteitä tynnyreistä, lurauksia tankkien kyljissä olevista hanoista. Olen nähnyt niin monia viinikellareita, mutta en väsy tähän koskaan. Kaikki kysymykseni saavat vastauksen, jokainen yksityiskohta on mietitty. Hyvä viini ei synny vahingossa.

Viñedo-Vineyard RIOJA

Iäkkäitä köynnöksiä

Tässä lempeässä ilmanalassa vanhat köynnökset nousevat sorasta kuin lyhyet pylväät kaarnaisine pintoineen. Ne muodostavat versojen ja lehtien kanssa maljamaisen muodon, josta tulee kasvatustavan nimi goblet tai en vaso, Niiden välit ovat pitkät ja lempeä tuuli estää kosteutta tekemästä tuhojaan, täällä ei haluta homeisia rypäleitä. Valtaosa köynnöksistä on iäkkäitä, osa jopa satavuotiaita. Niukassa maassa kasvava vanha köynnös ei anna paljon rypäleitä, mutta niiden laatu on korkea. Viineistä tulee moniulotteisia ja vivahteikkaita. Täällä kasvavat Rioja Altan parhaat vanhat köynnökset. Valoa riittää, mutta kesäpäivä ei kerro koko totuutta: talvella reipas lumikerros peittää köynnökset ja samalla suojaa niitä pakkaselta. Rinteillä yöt ovat viileitä ja takaavat rypäleille riittävän hapokkuuden. Viinitarhat tarvitsevat aina ihmisen kättä, hoitamatta jätetty köynnös leviää kuin räjähdys kaikkiin suuntiin nopeasti. Leikkaaminen, sitominen ja karsiminen vaativat kaikki osaamista.

Hacienda López de Haro saa rypäleensä luottokasvattajilta, joiden kanssa tehdään pitkää yhteistyötä. Isaac Balda rakastaa Tempranilloa, mutta kokeilee myös muita lajikkeita. Kokemus ja viisaus eivät synny vain samaa toistamalla. José Luis Pérez yksinkertaisesti hemmottelee köynnöksiään, jotta kellarissa voitaisiin sitten tehdä taikoja. Mutta hän on itse taikuri. José Antonio Lezana arvelee, että olisi vaikea olla tekemättä suurta viiniä näistä rypäleistä, mutta hän viljeleekin poikkeuksellisen hienoja tarhoja luonnonmukaisesti. Iñaki Fernandez kertoo työstävänsä tarhaansa niin kuin hänen isänsä teki ja hänen veljensä Dani Fernandez toteaa viinitarhan kiittävän, kun sitä kohdellaan hyvin.

Bodega-Winery fields

Uuden tyylin Riojaa

Hacienda López de Haron viinejä on ilo maistella. Ihmettelen lasi toisensa jälkeen miten herkullisia näytteet ovat, toinen toistaan vakuuttavampia. Viinillisyyttä, puhdaspiirteisyyttä, rakennetta, moniulotteisuutta ja pituutta löytyy jokaisesta López de Haron pullotteesta. Ne edustavat hienolla tavalla pitkien perinteiden Riojaa, mutta ilman laahaavia askeleita, ilman hapettuneisuutta tai maderoitumista. Huolellinen ja taitava kellarityöskentely tekee ikivanhojen köynnösten rypäleistä moderneja klassikoita, uuden liiton Riojaa. Lisäksi näiden viinien hinnat ovat laatuunsa nähden todella kohtuullisia.

Lopez De Haro viini trio

Hacienda López de Haro Rosé 2020 on raikas ja tasapainoinen rosé. Sen Garnacha ja Viura -rypäleitä poimittiin käsin koko lokakuun ajan San Vicente de la Sonsierran kylän rinteiltä. Tällä varmistettiin rypäleiden täydellinen kypsyys, vaikka se tietysti merkitsi viinin valmistamista useissa erissä. Rypäleiden kunto varmistettiin käyttämällä pieniä 15 kg laatikoita, jotka kiidätettiin bodegalle heti poiminnan jälkeen. Rypäleitä liotettiin 24 – 48 tuntia hyvin viileässä, joka riittää kauniin vaaleanpunaiseen värin uuttumiseen. Puristettu mehu kävi samassa 10 °C lämpötilassa hyvin hitaasti 20 päivän ajan, joka säilyttää mehevän hedelmäisyyden.

López de Haron Rosén tuoksussa tuntuvat punaiset marjat, granaattiomenat, punaiset omenat, tuore tupakka ja etäinen laventeli. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, marjainen, herukkainen ja greippinen. Tämä on lihaisa, tasapainoinen, pitkä ja nautittava rosé.

López de Haron Rosé on herkullinen viini ruokapöytään. Tapaksille, piiraille, salaateille, valkoiselle lihalle, kalalle, savukalalle, leikkeleille ja miedoille juustoille. Ja maistuuhan se ruokaa tehdessäkin.

Hacienda López de Haro Organic Tempranillo 2016 on sama viini kuin suomalaisten suosikkiviini QP. Nyt se on uusissa vaatteissa korostaen López de Haron viinilinjaa, jonka koti on San Vicente de la Sonsierra.  Viinin monimuotoisuus tulee neljän palstan rypäleistä 20 hehtaarin alalta klassiselta Rioja Altan viinialueelta. Palstat ovat lähekkäin, mutta kaikilla niillä on eri maaperä, eri kallistus ja eri ikä. Kaikki köynnökset ovat iäkkäitä tai hyvin iäkkäitä. López de Haro Tempranillo on moderni, luomuviljelty Riojan viini.

López de Haro Tempranillon tuoksussa voi havaita tummia luumuja, boysenmarjaa, mustikkaa, mustia kirsikoita, nahkaa, mokkaa ja mausteita. Sen maku on mehevän hedelmäinen, melkein pureskeltava, pehmeän tanniininen, tumman marjainen, nahkainen ja paahteinen. Pitkä loppu nostaa esiin kahvin ja tumman suklaan.

López de Haro Tempranillo on monipuolinen lihaviini ja sopii myös kypsien, kovien juustojen seuraksi.

Lopez De Haro viini trio

Hacienda López de Haro Blanco 2018 on moniulotteinen, eloisan hapokas ja täyteläinen valkoviini. Viinin rypäleet ovat iäkkäiden köynnösten lokakuussa käsin korjattua Viuraa. Osa viinistä kypsytettiin ranskalaisissa ja itäeurooppalaisissa tammitynnyreissä. Jos kuvittelet Viura-rypäleestä tehdyn viinin väsyneeksi ja oksidoituneeksi, nyt voit päivittää käsityksesi. Sekoituksessa on muutakin (Malvasía, Chardonnay, Tempranillo Blanco, Sauvignon Blanc ja Garnacha Blanca) antamassa monimuotoisuutta, joka haastaa maistajan yhä uudelleen ja ilahduttaa nauttijaansa. Tämä viini on samalla perinteinen ja ultramoderni.

López de Haro Blancon mehevä tuoksu tarjoilee kukkia, keltaisia luumuja, valkoisia herukoita, hunajamelonia ja päärynää, joita sävyttävät mineraalisuus ja etäinen savuisuus. Sen maku alkaa lempeän hedelmäisenä, kuivana ja intensiivisen tiiviinä eikä tunnu loppuvan ollenkaan. Tyylikäs jälkimaku viipyilee mineraalisena ja kevyen paahteisena, upean happorakenteen kantamana.

Moneen kertaan palkittu López de Haro Blanco sopii lähes mihin vain: nautittavaksi, ihmeteltäväksi, aperitiiviksi, tapaksille, meren herkuille, erityisesti mustekalalle, grillatuille vihanneksille, paellalle, valkoiselle lihalle, koville juustoille tai miksei vain tunnelmointiin.

Kaikki nämä viinit soveltuvat vegaaneille.

Bodega-Winery tasting from casks

Viinimatkailua

Lähde katsomaan Hacienda López de Haron bodegaa paikan päälle, kun pandemia alkaa helpottaa. He ottavat vieraita vastaan. San Vicente de la Sonsierra on näkemisen arvoinen ja sieltä löytyy muutama hotelli ja ravintola. Seudulla niitä on sitäkin enemmän. Haro on alueen pääkaupunki ja siellä on jo runsaasti kaikkea. Minulle henkilökohtaisesti oli tärkeää pitkästä aikaa poiketa Harossa El Terete -ravintolaan, joka on vuosikymmeniä tarjonnut leivinuunissa paistettua karitsan viulua. Enkä ollut ainoa, ravintola oli arkipäivänä tupaten täynnä. Logroño on hiukan kauempana, 35 kilometrin päässä, mutta siellä odottaa valinnan vaikeuden aiheuttava määrä gastronomiaa. Pelkästään illan viettäminen Logroñon tapas-kadulla, Calle Laurel, on sellainen herkkusuun taivas, että se aiheuttaa vieroitusoireita jälkeenpäin. Vieri vieressä puolensataa tapas-paikkaa, joista voit valita herkkupalan ja lasin viiniä ja jatkaa seuraavalle. Vaikka kannattaa tunkea sinne, missä on eniten jonoa, niin mikään ei täällä tuota pettymystä. Oi autuutta! Ja juomana tietenkin kelpo Riojaa, joista laatutietoinen poimii nimen Hacienda López de Haro.

Lopez De Haro tasting