Oletko sinäkin pastapää? Tervetuloa joukkoon pastaiseen! Durumvehnästä valmistettua herkkua eli pastaa on saatavana kaikissa muodoissa maan ja taivaan väliltä. Sitä löytyy aina kotoisasta makaronista pitkään spagettiin, kierteen muotoisiin fusilleihin, simpukkamaisiin gnoccheihin, vermiselliin, putkilomaiseen pennepastaan ja suuriin tunnelimaisiin cannelloneihin asti. Tagliatellea, ravioleja, hassuja kuviopastoja tai vanhaa kunnon lassea eli lasagnea tietenkään unohtamatta!

Täytteet ja mausteet vaihtelevat vähintään yhtä paljon kuin pastan muoto, joten kaavoihin kangistuneesta ruokataiteesta ei ole pastan kohdalla kyse. Klassisia annoksia ovat esimerkiksi pasta carbonara, tonnikalapasta, makaronilaatikko tai pasta bolognese, mutta voipa kastikkeeseen sujauttaa vaikka mitä muutakin, kuten sieniä, äyriäisiä tai vaikka trendikästä ndujaa, eli tulista ja rasvaista makkaraa Etelä-Italian Calabriasta.

Juuston määrä ei ole aina vakio, ja kastikkeetkin vaihtelevat pehmeän kermaisesta maukkaan tomaattiseen. Pastalla on siis monet kasvot, mutta siitä voimme kuitenkin olla samaa mieltä, että ihanan täyttävää se on!

Merelliset, lihaisat ja kasviksilla höystetyt pastat ovat kuin eri persoonia, ja hienolle italialaiselle seuralaiselleen tarjoaa tietysti mielellään myös ajatuksella valittua viiniä. Millaisista viineistä minkäkin tyyppinen pasta nauttisi?

Pastaa

Pekonipastan parhaat

Pasta carbonara eli ”miilunpolttajan spagetti” on mehevää pekonipastaa, jolle maistuvat erityisen hyvin monet punaviinit, kuten Trevisana Bio Merlot tai Casa Charlize Cuvee Forte Toscana Rosso IGT.

Trevisana Bio Merlot on ihanan mehevä ja maukas pastojen ja pizzojen viini, joka on tuotettu luomuna. Viiniin ei myöskään ole lisätty sulfiitteja, ja se käy myös vegaaniseen ruokavalioon. Keskitäyteläisessä viinissä maistuvat kirsikat, karpalo ja jopa hento oliivisuus.

Casa Charlize Cuvee Forte Toscana Rosso IGT on täyteläinen lasillinen Italian ikävään. Sen seurassa ei tarvitse säästellä juuston kanssa – mitä runsaampi ruoka, sen parempi! Pizzat, pastat, juustot ja lihat ovat tämän viinin erikoisaluetta. Viini käy myös vegaaneille.

Hifistelijöille

Mikäli nämä ovat jo tuttuja juttuja, suosittelemme lämpimästi kokeilemaan ihastuttavaa Maraia Barbera del Monferratoa, joka on kuin tehty carbonaran kaveriksi. Se on erittäin laadukas ja marjainen Barbera-rypäleestä tehty punaviini, joka sopii monille liharuoille, runsasmakuisille juustoille, pizzalle ja pastalle. Barbera tuottaa toiseen Piemonten alueen punaiseen rypälelajikkeeseen Nebbioloon verrattuna helpommin lähestyttäviä ja pehmeämpiä, mutta myös runsaita ja maukkaita viinejä.

Saat tilattua sen kätevästi ja nopeasti ilman lisämaksua Alkon verkkokaupasta, ja se toimitetaan haluamaasi myymälään.

Hinta- ja tuotetiedot saat tästä.

Nyt lujaa - täältä tulee ndujaa

Ja entäs se nduja? Vaikea lausua, helppo nauttia – ihan kuten sille mietitty viiniparikin, eli Mezzacorona Gewürztraminer! Kielet solmuun ja sitten vesi kielelle. Rasvaisesta ja tulisesta nduja-makkarasta syntyvällä pastalla olet maukkaasti muodin aallonharjalla, ja Gewürztraminer ottaa surffaajan tyylillä vastaan. Rypäle saattaa yllättää ensipuraisulla, mutta on todella hurmaava. Tämä kuiva, puhdaspiirteinen ja upean aromaattinen nautiskeluviini edustaa lajityyppinsä parhaimmistoa.

Hinta- ja tuotetiedot saat tästä.

Ahdin antimia Crudolle

Meren herkuista syntyvät arkiset ja juhlavammat klassikot, kuten helppo tonnikalapasta tai ylellinen lohipasta. Kalaisat pastat viihtyvät valkoviinien seurassa, ja mikä olisikaan sopivampi tähän tehtävään kuin ”mustekalaviini” eli Crudo!

Crudo Catarratto-Zibibbo on mehevä luomuviini Sisiliasta, ja puolikuivaa viiniä on helppo lähestyä. Zibibbo-rypäleestä viini saa runsaan aromaattisuuden ja Catarratto tuo hyvän hapokkuuden ja rakenteen.

Crudo Catarratto-Zibibboa löydät kolmessa koossa: puolikkaana 0,375 l pullona, tavallisena eli 0,75 l pullona sekä 3 litran hanapakkauksena.

Hinta- ja tuotetiedot saat tästä.

Tiesitkö muuten, että pastasta voi tehdä myös käsittämättömän hyviä ja rapeita ”sipsejä”? Rapeat naposteltavat syntyvät helposti uunissa tai Air Fryerissä! Mikäli paistat sipsit Air Fryerissä, keitä ne alla olevasta ohjeesta poiketen hyvin kypsiksi (ei al denteksi).

Pastasipsit

  • pastaa (esimerkiksi rigatonia tai penneä) 
  • ruokaöljyä
  • parmesaania
  • suolaa ja pippuria
  • valkosipulia

Keitä sopiva määrä pastaa al denteksi eli kypsäksi pienellä purutuntumalla. Kaada keitinvesi pois ja anna pastan kuivua, minkä jälkeen voit siirtää pastan kulhoon ja sekoittaa niihin hieman ruokaöljyä.

Lämmitä uuni 220 asteeseen, kaada pasta leivinpaperin päälle uunipellille ja paista noin 20 min. Varo, ettei pasta pääse palamaan!

Pastasipsit ja viini

Kun pasta on paistunut rapsakaksi, sekoita ruokaöljyä, valkosipulia, suolaa ja pippuria kulhossa ja yhdistä seos rapeiksi paistuneisiin pastasipseihin. Päälle reippaasti parmesaania, ja ääntä kohti! Kokeile myös dippikastikkeiden kanssa!

Pasta juttu, vai mitä

Pastasipsien kanssa suosittelemme Soligo Prosecco DOC Treviso Brutia, joka on mahtava prosecco pikkusuolaisten kanssa! Tyylikäs kuohuviini on helposti lähestyttävä ja sopii myös vegaaneille.

Trevison alueen tarhoilla kasvaneiden Glera-rypäleiden hidas käyminen valikoiduilla hiivoilla terästankeissa on säilyttänyt kukkean hedelmäisyyden, ja viinissä maistuu Gleralle tyypillinen päärynäisyys.

Tästä raikas lasillinen pienten naposteltavien ja parhaiden ystävien seuraan!

Hinta- ja tuotetiedot saat tästä.

Tilaa pastaviinit!

Tilaaminen on helppoa. Klikkaamalla ”Siirry tilaamaan” pääset Alkon verkkokauppaan, jossa nämä viinit ovat haettuina valmiiksi. Voit siirtää haluamasi viinit ostoskoriin ja valita toimituksen haluamaasi myymälään. Tilauksesta vastaa Alko ja tilaus on lisämaksuton.