Vaikka viinit valmistetaan viinirypäleistä puristetusta mehusta, jonka hedelmäsokerin hiiva käyttää alkoholiksi, eivät kaikki viinit kuitenkaan sovi vegaaneille. Vegaaniseksi viiniä saa kutsua silloin, kun sen valmistuksessa viini ei ole ollut kosketuksissa eläinperäisten apuaineiden kanssa. Ohessa sinulle tietoa vegaanisista viineistä ja vegaanisten viinien tuottajista.
Viini on käymisen jälkeen sameaa. Hiljattain mikrotrendiksi nousseessa natuviini- eli alkuviinibuumissa viinit jätetään usein suodattamatta. Mutta valtaosa maailman viininjuojista haluaa juoda viininsä kirkkaana, ilman rypäleidenkuorten ja hiivojen jäämien jättämiä samentavia pikkuhiukkasia. Suodattaminen on tärkeää myös siksi, että mikäli viiniin olisi jäänyt hiivasta toimivia partikkeleita, kuivankin viinin sisältämä pieni määrä jäännössokeria voi riittää hiivalle ravinnoksi ja pullossa käynnistyy ei-toivottu jälkikäyminen.
Perinteiset prosessit viinin suodattamiseksi ovat sisältäneet eläinperäisiä ainesosia. Lisätty aine kerää magneetin lailla minihiukkaset ympärilleen ja näin ne saadaan kirkastusaineen mukana pois viinistä. Tähän tehtävään ovat hyvin soveltuneet maitoproteiini kaseiini, munanvalkuaisen albumiini, eläinproteiini gelatiini sekä nk. kalaliima (kalan uimarakosta valmistettu kirkastusaine). Suodatukseen käytetty aine tietenkin poistetaan prosessissa, mutta siitä saattaa jäädä pikkiriikkisiä jäänteitä lopulliseen viiniin. Tästä syystä perinteisin menetelmin kirkastettu viini kyllä saattaa sopia suurpiirteisen kasvissyöjän ruokavalioon, mikäli on käytetty vaikkapa kaseiinia tai albumiinia. Mutta vegaanille nämä viinit eivät kerta kaikkiaan käy, sillä koskaan ei voi tietää, onko jäämiä lopullisessa tuotteessa.