Koe ja maista villiyrttien, sinapin, savun ja punaviinin uskomaton yhdistelmä! Tämä ruoka on hauska valmistaa ja tuo ripauksen gourmet-tunnelmaa retkihetkiin.

Villiyrtti-gnocchi-pannu on täydellinen retkiruoka, joka yhdistää luonnon antimet ja nuotion lämmön. Villiyrtit poimit rennosti luonnosta retkesi aikana. Tämä on sesongin ehdoton resepti kaikille luonnossa liikkujille!

Savustuksen voit halutessasi hoitaa ennakkoon sähkösavustimessa ennen retkeä. Ethän myöskään kerää männynoksaa elävästä puusta, ilman maanomistajan lupaa! Muistathan aina ennen nuotion sytyttämistä tarkastaa alueesi maastopalovaroitukset. Ruoan valmistus onnistuu tarvittaessa myös retkikeittimellä. 

Voit määritellä annoskoon perunagnocchien mukaan: 500 g paketti gnoccheja riittää noin 2-3 hengelle.

Villiyrtti-gnocchi-pannu

  • 500 g Perunagnoccheja
  • 2 tl (karkeaa) dijon-sinappia
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,5 dl kaurakermaa
  • Kourallinen villiyrttejä (esim. maitohorsmaa, koiranputkea ja siankärsämöä)
  • Kourallinen pekaanipähkinöitä
  • Kirsikkatomaatteja
  • 1 – 2 rkl oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Halutessasi viimeistelyyn: (Kaura)fraiche / (vege)feta
  • Laadukasta punaviiniä, esim. Pierrevignes – Côtes du Rhône

Tee näin:

Laita pähkinät pinnoittamattomaan kattilaan siten, että noin neljäsosa kattilan pohjasta peittyy. Halkaise kirsikkatomaatit ja peitä niillä toinen neljännes. Sytytä pieni, tuore männynoksa nuotiossa tai tohottimella, nosta se palavana / savuavana kattilaan tyhjälle puolelle ja sulje kansi nopeasti. Metalliatulat helpottavat palavan oksan käsittelyä. 

Anna muhia 10 minuuttia. Maista, ja toista, jos haluat vahvemman savun maun. Voit savustaa ainekset retkioloissa myös laittamalla ne metallisiivilään ja pitämällä sitä tulella, savuttavan kohdan yllä n. 10 min. 

Keitä gnocchit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, korkeareunaisessa pannussa tai kattilassa, pakkauksen ohjeen mukaan muutama minuutti. Ne ovat valmiita, kun ne nousevat pintaan. Kaada vesi pois, mutta jätä pari rkl. Sekoita yhteen hunaja, sinappi, hienonnettu valkosipuli ja kerma. Sekoita gnoccheihin. Lisää reilu loraus oliiviöljyä sekä kourallinen karkeaksi pilkottuja villiyrttejä, ja pyörittele pannulla. Lisää lopuksi tomaatit ja pähkinät. Nauti sellaisenaan tai fraiche-nokareen / (vege)fetan kera. 

Annoksen kylkeen toimii kierrätysmuovipullosta löytyvä laadukas punaviini: Pierrevignes Côtes du Rhône. Pierrevignes sopii sekä sinappisen että monenlaisen savuisen ruoan kanssa nautittavaksi ja viini on myös vegaaninen!

Reseptin Viikon Viinille on loihtinut Eräopas Sonja Lassila.

Mistä hyvä retkiviini?

Valitse retkeilyyn kevyt muovipullo laadukasta punaviiniä, joka sopii erityisesti savuisen ruoan kylkeen. Muovipullo ei varmasti hajoa luontoon eikä myöskään vuoda kierrekorkkinsa ansiosta.