Viinit ilman lisättyä sulfiittia

ei lisättyä sulfiittia viini

NSA tai NAS -viinit tarkoittavat sellaisia viinejä, joihin ei ole viinintekoprosessin aikana lisätty lainkaan sulfiitteja (No sulphur added / No added sulphur). Viinissä oleva sulfiittimäärä on siis kokonaan luonnostaan rypäleistä siihen tullut. Tällaisille viineille on ollut kasvavaa kysyntää. Ilman varsinaista allergiaakin rikkiyhdisteet aiheuttavat joskus ihmisille ärsytysoireita. Ne saattavat aiheuttaa nenän tukkoisuutta, tai pahentaa atoopikon iho-oireita, joskus astmapotilaiden oloa myös. Monet kokevat myös rikkiyhdisteiden vaikutuksesta saavansa helpommin päänsärkyä tai pahempia krapulaoireita. Krapulatonta päivää juhlimisen ja viininjuomisen jälkeen kukaan ei voi varmasti luvata, mutta kannattaa kokeilla, jos NSA-viinistä oireet olisivat lievempiä.

 

Yhä useammat kuluttajat siis tutkivat NSA-viinejä suurella mielenkiinnolla, ja niitä on kasvavassa määrin saatavilla. Samalla kun täytyy muistaa, että täysin sulfiititonta rypäleistä valmistettua viiniä ei ole olemassa, voi käyttää nyrkkissääntönä, että punaviineissä on yleensä vähemmän kuin valkoviineissä. Ja mitä makeammaksi viini menee, sitä suuremmaksi kasvaa myös sulfiittipitoisuudet. NSA-viinit voivat lisäksi olla luomuja, reilusti tuotettuja, vegaanisia tai ns. alkuviinejä. Tai sitten ei, jokainen tuottaja päättää asian omalta kohdaltaan. 

Sulfiittitaulukko

EU-lainsäädännössä ajatellaan, että mikäli viinin kokonaissulfiittipitoisuus ei ylitä 10 mg/l, voidaan sanoa, ettei siinä ole sulfiittia siinä määrin, että normaali pakkausmerkintä ’sisältää sulfiittia’ olisi tarpeellinen. Tislatuissa juomissa (kuten vodka, viski, rommi, konjakki) ei ole lainkaan rikkidioksidia.

Niin tavallisille viineille, luomuviineille kuin biodynaamisille viineille on myös EU:n toimesta asetettu maksimirajat sulfiittipitoisuksille. Satovuoden poikkeukselliset olosuhteet voivat aiheuttaa tarpeen tehdä poikkeuspäätöksiä maksimimääristä.