Running Duck -sarjan viinit ovat kaikki vegaanisia, luomuviljeltyjä, eettisesti tuotettuja ja reilun kaupan periaatteita noudattavia (Fair for Life). Viineillä on myös paikallinen Sustainability & Integrity -sertifikaatti. Lisäksi osaan viineistä ei ole valmistusvaiheessa lisätty sulfiitteja. Pullotetut viinit on pakattu ympäristöystävällisiin kevytpulloihin ja hanapakkaus on suunniteltu siten, että se mahtuu hyvin jääkaapin oveen.

Viinisarja on saanut nimensä Indian Runner -ankoista

Stellar Organic Wineryn tiloilla vipeltävät juoksuankat ovat Anas platyrhynchos domesticus -lajiin kuuluva kotieläimeksi jalostettu muoto. Ne seisovat pystysuorassa kuten pingviinit ja vaappumisen sijaan ne juoksevat. Naaraat munivat keskimäärin 300-350 munaa vuodessa.

intialaiset juoksuankat
  • Munan väri: vihertävän sininen
  • Ihon väri: vaaleanpunainen
  • Korkeus: 50-76 cm (aikuinen päälaelta pyrstöön)
  • Paino: Uros 1,6-2,3 kg (aikuinen), naaras 1,4-2 kg (aikuinen)
  • Tieteellinen nimi: Anas platyrhynchos domesticus

Stellar Organic Wineryn tilalla juoksuankoista pitää huolen “Duck Master” eli Ankkamestari. Hänen tehtävänsä on huolehtia ankkojen päivittäisestä hyvinvoinnista ja ruokkia poikasia kunnes ne ovat tarpeeksi vahvoja huolehtiakseen itse omasta ravinnonsaannistaan. Lisäksi hänen päätehtäviin kuuluu tarkastaa viinitarhan alueet ja etsiä pesiä ja hylättyjä munia, jotka hän kerää ja siirtää hautomoon.

Nämä juoksuankat eivät lennä eivätkä yleensä rakenna pesää ja haudo muniaan. Ne kävelevät ja juoksevat ja munivat sinne, missä kulloinkin sattuvat olemaan. Päivisin juoksuankat saavat vapaasti vaeltaa viinitarhoilla. Näin ne hoitavat luonnollisen tuholaistorjunnan. Nämä ankat eivät mene yöpuulle samalla tavoin kuin vaikkapa kanat, vaan Ankkamestari paimentaa lauman iltaisin omaan tarhaansa.

Tuottaja – Stellar Winery

2003 perustettu Stellar Winery on Etelä-Afrikan suurin reilun kaupan luomuviinien tuottaja. Rypäleet tulevat Western Cape -alueelta. Stellar Winery ostaa luomusertifioidut rypäleet itsenäisiltä viljelijöiltä. Työntekijät ja viljelijät omistavat yhtiöstä 26 prosenttia. Stellar Wineryn omistama Stellar Foundation on voittoa tavoittelematon säätiö, joka tekee työtä yhteiskunnallisten asioiden eteen. Heillä on käynnissä lukuisia projekteja, joilla autetaan ja parannetaan työntekijöiden ja lähiyhteisön elämää esim. koulutusta ja terveydenhuoltoa tukemalla. Tukea on jaettu myös esimerkiksi alueen kouluille. Myös reilun kaupan (Fair for Life) sertifiointi on parantanut Stellar Wineryn työntekijöiden työ- ja elinoloja.

Tutustu Stellar Wineryn toimintaan tästä