Jouluna syödään ja juodaan pitkän kaavan kautta. Aperitiivina kuplii kuohuviini, kala kaipaa valkkaria ja kinkulle tarvitaan hyvä punkku. Kokosimme kaikki joulupöydän viinit yhteen ja etsimme vaihtoehdot, jotka toimivat pienellä ja vähän isommalla budjetilla.

Joulujuhlan kuohuvat – poksauta alkumaljaksi klassikoita

Skool! Poksautetaan juhlajuoma ja kaadetaan kuplivat lasilliset. Aperitiivi herättelee mukavasti ruokahalua. Alkumaljaksi sopii hyvin kuiva tai erittäin kuiva kuohuviini.

Kumpaa laatukuoharia saisi olla, italialaista Proseccoa vai ranskalaista Crémantia?

Tosti Prosecco Extra Dry freesaa suun ja tuo pöytään sitä jotain eli iloista juhlan tuntua.

Italiasta Canellin kukkuloilta tulevan kuohuviinin korkeaan laatuun voit aina luottaa, sillä tämä kuplajuoma on Tostin 200-vuotiaan perheyrityksen kokenutta ja ammattitaitoista käsialaa.

Plussaa annamme siitäkin, että helposti lähestyttävä ja pirtsakasti kupliva viini passaa myös vegaaniseen ruokavalioon.

Saako liittyä seuraan? No totta ihmeessä näin hienolle vieraalle pöytäpaikka tiristetään.

Arvostetulta Alsacen viinialueelta tulee Crémanteihin erikoistuneen Wolfbergerin viinitalon Wolfberger Crémant d’Alsace Brut.

Komea pullo kertoo yhtä komeasta sisällöstä, ja sisältä löytyy hapokas ja tasapainoinen kaveri.

Crémanteille on tyypillistä ilmentää omaa kotialuettaan, ja näihin ranskalaisiin laatukuohuviineihin tutustuminen sopii erinomaisesti aloittaa juuri tästä klassikosta.

Miltä maistuukaan alueena Alsace? Ota selvää!

Kalapöytään tarjolle varmat valinnat valkoviinihyllystä

Kalapöytään ikitrendikästä Rieslingiä, vai olisiko aika kokeilla Chardonnayta charmikkaimmillaan, eli maukkaan Chablis’n muodossa?

Molemmat ovat erinomaisia kalaviinejä, joten tässä(kin) saa ja kannattaa mennä ihan fiilispohjalta.

Nimenomaan kalaviiniksi tituleerattu Brocard Chablis Sainte Claire Organic on raikas ja ryhdikäs luomuviini. Jos katat kalapöytään myös merilevämätiä, voit huoletta laittaa tarjolle tämän vegaanisen valkoviinin.

Rypäleet tulevat Préhyn kylän etelärinteeltä, jonka maaperä on Kimmeridgeä kalkkikivi- ja savikerroksineen. Löytyypä sieltä jopa fossiileja. Maku on mukavan sitruksinen ja viheromenainen.

Vaikket olisi normaalisti Chardonnay-rypäleen ystävä, kokeilepa sitä Chablis’n muodossa. Saatat rakastua!

Jos olet Riesling-harrastaja, tunnetkin varmaan jo Alsacen aarteen, Wolfberger Rieslingin.

Riesling on yksi maailman parhaista valkoviinirypäleistä, ja siitä onkin vaikea olla pitämättä. Tämän viinin tuottaja Wolfberger on alueen suurin, ja sen tuotannossa toimitaan kestävän kehityksen mukaan.

Myös Wolfberger Riesling käy vegaaneille, joten jos pöydässä on “vegekalaa” kuten porkkalaa, on tämä täsmäisku myös sille.

Onkos tullut kesä nyt talven keskelle – Kokeile joulupöydän kasvisruokien kylkeen roseeta

Kalapöydästä kasvisten ääreen, eli laatikoiden ja rosollin kimppuun. Roseehan ei suinkaan ole pelkkä kesäjuoma, vaan se on verraton ruokaviini kasvisten ja kalan kanssa.

Barton&Guestier Côtes de Provence Passeport Rosélla on Ranskan passi, ja tämä ainaisen kesän seudulta ponnistava Provencen rosee tuo matkassaan ihanaa mansikkaisuutta ja kukkaisuutta.

Yhtä monipuolinen pöytävieras on jo nimensäkin puolesta hedelmäinen hurmuri Barth Riesling Fructus, jossa hyvästä Rieslingistä tehtiin Barthin perheen käsissä vielä parempi.

Pitäisiköhän nämä ottaa itse asiassa koko aterialle…? Miksei!

Kinkun kaveriksi joulun punaisimmat pullot

Kinkun kanssa punkkua ja punkun kanssa kinkkua. Tässä pari hyvää, joita emme vaihda.

Herkullinen Ironstone Old Vine Zinfandel on jenkkiviini vailla vertaa. Se edustaa eleganssia ja sopusuhtaisuutta viinityypissä, jossa helposti liioitellaan. Zinfandeliksi tämä onkin vain keskitäyteläinen, ja alkoholipitoisuus pysyy maltillisella 14,5 % tasolla.

Hauska fakta muuten: Zinfandel on Kalifornialle tyypillinen lajike, mutta itse asiassa se on todettu samaksi rypäleeksi kuin Primitivo Etelä-Italiassa. Yllättävää, mutta maukasta!

Italiasta puheen ollen, sieltä löytyy myös suunmyötäinen Casa Charlize Cuvee Forte Toscana Rosso IGT. Sopivan täyteläinen, muttei painavan tuntuinen lasillinen.

Psst… Tätä saa myös riittoisana ja pitkään säilyvänä hanapakkauksena isommallekin porukalle.

Jälkiruokien ja juustojen parhaat makuparit

Vaikka napa jo niin sanotusti ruskaa, niin jälkiruoalle löytyy vielä oma maha.

Jälkiruokapöydän viinit puhuvat samaa kieltä makeiden herkkujen kanssa, ja siinä loistavat Messias 20 Anos Port sekä Baron de Ley Semi Dulce. Mitä siis löytyykään jälkkäripöydästä?

Hyvä ensikosketus portviineihin on Messias 20 Anos Port. Portviinit ovat ihanan makeita, ja niitä ei kannata turhaan ujostella.

Tämä löytö tarjoaa nimittäin peräti kahden vuosikymmenen kypsytyksen sekoituksella, jossa vanhimmat portviinit antavat syvyyttä ja nuoremmat tuovat raikkautta ja hapokkuutta. Tällaisten portviinien hinta voi usein nousta korkeaksikin, mutta tässä hinta-laatusuhde on todella kohdillaan.

Paahdetut pähkinät tai mantelit sekä juustot tai hedelmä- sekä suklaaherkut hivelevät makuhermoja tämän matkassa. Tai tällä makeudella kyllä toimii ihan mikä vain jälkkäri – pistä testiin ja kerro, mitä pidit!

Suloinen Baron de Ley Semi Dulce saattaa olla kesän kukkaloistosta tuttu. Tämä pullo sopii kuitenkin upeasti myös joulupöytään! Kauniisti pakattu viini toimii myös pöytäkoristeena tonttujen ja havujen kanssa.

Baron de Ley Semi Dulcelle maistuvat erityisen hyvin hedelmäherkut, kuten hedelmäsalaatti, luumumarmeladilla höystetyt joulutortut tai vaikka mummon sekametelisoppa.

On se perso vihreille kuulille ja juhlapöydän konvehdeillekin. Valitse sinä herkut, hän säestää!

Tilaa joulupöydän viinit!

Tilaaminen on helppoa. Klikkaamalla ”Siirry tilaamaan” pääset Alkon verkkokauppaan, jossa nämä viinit ovat haettuina valmiiksi. Voit siirtää haluamasi viinit ostoskoriin ja valita toimituksen haluamaasi myymälään. Tilauksesta vastaa Alko ja tilaus on lisämaksuton.