Onko itse-tehty-tastingin järjestäminen vaikeaa? No ei todellakaan ole, sillä periaatteessa ei ole mitään ainoaa oikeaa tapaa pitää viinitasting. Joskus käytetään muuten myös ilmaisua viinipruuvi ja viinejä ‘pruuvataan’. Tärkeimmät puitteet ovat kasassa kunhan on yksi tai useampi viini, sekä jonkinlainen joukko innokkaita maistelijoita. Jos viinejä haluaa maistaa hiukan analyyttisemmin, tässä muutama vinkki.

Näin järjestät viinitastingin kotona

  • Aloita miettimällä kuinka paljon on aikaa eli kuinka moneen viiniin voi keskittyä. Useimmiten 3-5 kpl on varsin toimiva määrä.
  • Seuraavaksi mieti mikä olisi mukava teema. Olisiko kiinnostavaa esimerkiksi vertailla Riesling-lajikkeesta tehtyjä viinejä eri alkuperämaista tai eri laatualueilta? Tai keskittyä johonkin tarkkaan viinialueeseen ja sen eri tyylisiin viineihin, kuten vaikka Riojan punaviinit kypsytysajan mukaan? Vain mielikuvitus on rajana. Matsu-sarja on hyvä kokeilupohja punaviinien ystäville.
  • Ja sitten viinien järjestys. Parilla nyrkkisäännöllä pärjää: kuivat ennen makeampia ja kevyemmät ennen tuhdimpia ja täyteläisempiä. Tuotehaku auttaa tässä, mikäli viinit eivät ole ennestään tuttuja ja aina kannattaa kysäistä neuvoa aina avuliailta Alkon myyjiltä.
  • Ihannetilanteessa jokaiselle viinille on oma lasinsa, jotta niitä voi vertailla ja palata aiemmin maistettuun.
  • Maisteluun riittää hyvin 6-8 cl viiniä per lasi, jos myöhemmin haluaa kokeilla myös erilaisten ruokien kanssa, kannattaa varata saman verran lisää.

Miten arvioida viinejä viinitastingissä?

  • Viinit voi arvioida vaikka täysin oman mieltymyksensä mukaan: tykkääkö vai ei, ja miksi.
  • Jos ei tiedä yhtään miten ja mistä pohtimisen aloittaisi, tavallista on arvioida ensin väriä. Esimerkiksi onko punaviini vain punainen, vai ehkä enemmän tummanpunainen, onko siinä nuorelle viinille tyypillistä sinistä vivahdetta vaiko kehittyneemmän viinin ruskehtavaa tai tiilenpunaista sävyä? Onko väri kirkas vai samea?
  • Sen jälkeen moni ammattilainenkin nuuhkaisee viiniä, miettien millaisia tuoksuja siitä voi havaita, esimerkiksi hedelmäisiä, marjaisia, luonnonläheisiä tai mausteisia? (Kun viiniä pyörittelee lasissa, siitä avautuvat aromin paremmin nuuhkittavaksi.) Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole, jokainen haistamme ja maistamme eri tavoin omalla nenällämme ja suullamme.
  • Tämän jälkeen onkin jo aika maistaa. Voi miettiä maistuuko viini sellaiselta, kun tuoksun perusteella oletti. Löytääkö siitä jotain selkeitä makuja, jotka pystyy nimeämään? Onko rakenne kevyt, runsas, täyttääkö se suun? Kirvoittaako viinin hapokkuus veden kielelle, kiristävätkö tanniinit ikeniä? Mitä ikinä mieleen tulee, avoimin mielin.

Tastingpohja kotibileisiin

Ei muuta kun pruuvailemaan! Tästä voit tulostaa Viikon Viinin A3-kokoisen tastingpohjan lasien alustaksi. Siihen on kätevä tehdä muistiinpanoja ja lasit pysyvät helposti oikeassa järjestyksessä. Ja ainahan voi järjestää oman viinitastingin myös erilaisten herkkujen ja ruokienkin kanssa. Muutama viini ja maisteltavia ruokia oman maun mukaan ja avot! Tässä vinkkiä viinien ja suklaan yhdistämiseen 😉

Tässä hyvä trio jolla aloittaa viinitastingin jännittävässä maailmassa