Viininmaistelua kaveriporukalla? No mikä ettei! Mutta onko se työläs järjestää, ja täytyykö viineistä tietää jotain? Ei lainkaan. Tasting kuulostaa hienolta, mutta on vielä sitäkin hauskempaa ja helpompaa!

Viininmaistelun alkuun pääset aivan yksinkertaisimmillaan valitsemalla muutaman sinua kiinnostavan viinin, ja kutsumalla koolle mukavaa seuraa tutustumaan viininmaistelun ihmeelliseen maailmaan.

Oma viinitasting järjestyy vaikka kotisohvalla tai ruokapöydän ääressä, ja samalla sopii herkutella hyvällä ruoalla. Viinit maistuvat nimittäin usein erilaisilta murkinan mukaan, tai ne voivat sopia erityisen hienosti joillekin tietyille ruokalajeille. Ja sehän selviää vain kokeilemalla!

Maisteltavat viinit voi valita itse tai kokeilla valmiiksi koottuja hyviä maistelupohjia. Erityisesti aloittelijoille suosittelemme valmiita pohjia, joissa tastingiin sopivat viinit on suunniteltu yhteensopiviksi ja niille on tehty tulostettava maistelupohja, jossa on tietoa viineistä, tilaa muistiinpanoille ja laseille merkityt paikat. Jos haluat lisää hyviä vinkkejä oman viinitastingin järjestämiseen, löydät niitä täältä!

Kun aloitat tastingin, kokeile ensin, miltä viini maistuu sellaisenaan. Voit aloittaa pyörittelemällä viiniä hiukan lasissa ja nuuhkaisemalla, mitä sen tuoksussa tuntuu. Onko viinissä esimerkiksi hedelmäisyyttä tai kukkaisuutta? Maistele sitten viiniä – miltä se maistuu? Vastaako maku viinin tuoksua? Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole, joten merkitse muistiin mitä vain mieleesi tuleekaan! Testaa vielä sen jälkeen, miten viini sopii erilaisten ruokien kanssa. Huomaatko viinin maistuvan erilaiselta?

Matalan kynnyksen maistelupohjaksi suosittelemme esimerkiksi Perusmakujen alkulähteillä -tastingia, josta löytyy kolme viiniä: yksi kuiva valkoviini, puolikuiva valkoviini ja makea kuohuviini jälkiruoaksi. Sopisiko tämä juuri teille? Vilkaistaanpa, millainen kolmikko on kyseessä!

lopez de haro viura

Hacienda Lopez De Haro Viura

Hyvä nyrkkisääntö viininmaistelussa on se, että tasting kannattaa aloittaa kuivista viineistä ja edetä siitä makeampiin.

Perusmakujen alkulähteillä -maistelumenun ensimmäinen viini onkin kuiva Hacienda Lopez de Haro Viura, joka on tehty mittatilaustyönä vaativaan suomalaiseen makuun. Viura on vieläkin usein aliarvostettu rypäle, vaikka siitä saadaan hienoja, kauniisti kypsyviä ja kehittyviä viinejä, erityisesti Riojan alueella Pohjois-Espanjassa. Hacienda Lopez de Haro Viura onkin hyvä esimerkki laadukkaasta Viurasta, joka on hieno ruokapöydän moniottelija ja seurusteluviini. Miltä maistuu? Entäs tuoksu?

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Crudo Catarratto-Zibibbo

Seuraavaksi matkamme jatkuu ”mustekalaviiniin” eli Crudo Catarratto-Zibibboon. Italiasta kotoisin oleva puolikuiva viini tulee aurinkoisesta Sisiliasta, jossa rypäleet saavat paljon lämpöä ja viinistä tulee ihanan hedelmäistä. Se on hyvä seurusteluviini, jota sopii kokeilla myös laajalle kirjolle ruokia: itämaisen ruoan kanssa, miedoille juustoille, vaalealle lihalle, ostereille, simpukoiden tai mustekalan seuraan ja monenlaisten salaattien kumppaniksi. Mahtava maisteluviini herättää varmasti useita havaintoja ruoan kuin ruoan kanssa!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

crudo catarratto zibibbo pullo
tosti asti dolce

Tosti Asti Dolce

Jälkiruokana ja kirsikkana kakun päällä tarjoillaan vielä Tosti Asti Dolce! Tostin viinitalo tunnetaan ehkä kaikkein parhaiten juuri tästä klassisesta makeasta kuohuviinistä. Suosittu kuohuva on miellyttävä ja helposti lähestyttävä, ja se on mestarillisen taitava jälkiruokien seurassa. Mansikkainen kermakakku, makeat hedelmät, marjat tai vaikka hedelmäsalaatti ovat Tosti Asti Dolcen lempiseuralaisia.

Makeaan kuohuvaan ja jälkiruokatarjoiluun onkin hyvä päättää maistelukierros. Ensi kertaa ja uusia tastingeja odotellessa!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Tilaa tämän tastingin viinit!

Tilaaminen on helppoa. Klikkaamalla ”Siirry tilaamaan” pääset Alkon verkkokauppaan, jossa nämä viinit ovat haettuina valmiiksi. Voit siirtää haluamasi viinit ostoskoriin ja valita toimituksen haluamaasi myymälään. Tilauksesta vastaa Alko ja tilaus on lisämaksuton.