Aina trendikäs Riesling on valkoisista rypälelajikkeista maineikkaimpia. Lajikkeen alkuperästä ei ole täysin varmaa tietoa. Se on saattanut syntyä luonnollisena risteytymänä Weisser Heunisch- ja Vitis Vinifera Sylvestris -lajikkeista, tai mahdollisesti yhdistelmästä Weisser Heunisc + Traminer. Niin tai näin, Rieslingin henkinen koti löytyy Saksasta, Reinin ja Moselin jokilaaksoista.

Riesling on Saksan kaikkein tärkein rypälelajike, joka kasvaa kaikilla maan viinialueilla. Kuuluisimmat Rieslingit Saksassa tulevat Rheingaun ja Moselin alueilta. Saksan lukuisten apellaatioiden lisäksi muita merkittäviä Riesling-viinialueita ovat Alsace Ranskan puolella, sekä Itävallan eri ala-alueet. Toki olemme maistaneet hyviä esimerkkejä myös Australiasta ja Uudesta-Seelannista, satunnaisesti muistakin viinimaista.

Lajiketta ei tule sekoittaa esimerkiksi samalta kuulostavaan Welschrieslingiin, jota kasvaa laajasti Keski- ja Itä-Euroopassa, myös Pohjois-Italiassa. Se on huomattavan neutraali ja vaatimattomampi lajike kuin tämä ’The Riesling’, eli ns. Rhein Riesling.

Riesling

Riesling on monipuolinen lajike, josta saadaan hyvin monen tyylisiä viinejä. Merkittävää on Rieslingin korkea hapokkuus, mikä tekee viinistä hyvin ikääntyvän. Aivan edullisimpia lukuun ottamatta niitä voikin kellaroida huoletta pitkään.

Makumaailma riippuu pitkälti rypäleiden kasvuympäristöstä ja rypäleiden kypsyysasteesta, siitä voi tehdä kaikkea aivan kevyistä ja hedelmäisistä viineistä upeisiin makeisiin jälkiruokaviineihin. Riesling tarjoaa eri tyyleillään sopivan kumppanin lähes mille tahansa ruualle, unohtamatta tietenkään hyvin miellyttäviä seurusteluviinejä.

Riesling-viinistä voi usein tyypillisesti haistaa ja maistaa omenaa, persikkaa, aprikoosia ja sitrusta. Erityisesti liuskekivisessä maaperässä kasvaneet köynnökset tuovat myös mineraalisia makuja viiniin. Ikääntyessään Riesling usein tarjoaa lisäksi hunajaisia ja petrolia muistuttavia aromeja.

Mosel Riesling viinitarha

Moselin jokilaaksossa Saksassa Riesling kasvaa hyvin jyrkillä rinteillä.

Tutustu viinitastingissa esimerkiksi Alsacen Riesling-viineihin tuottaja Wolfbergerin kautta. Aloita puhtaalla lajikeviinillä Wolfberger Riesling. Jatka sen jälkeen W2 ja W3-viineillä, joissa Riesling ihanasti liittyy muihin Alsacen alueen lajikkeisiin. Jos haluat ottaa myös kuohuviinin mukaan tähän tastingiin, valitse lisäksi vielä Wolfberger (W) Cremant d’Alsace Organic Brut, jossa Riesling on valtarypälelajike.

Tästä voit halutessasi tulostaa A3-kokoisen Viikon Viinin tasting-alustan, jossa on paikat viidelle viinille.

Tästä näet tuotehaun kaikki Rieslingistä tai osittain Rieslingistä tehdyt viinit.