Joulun lähestyessä on aika miettiä lahjoja ja joulupöydän tarjoiluja. Jos perheessä tai lähipiirissä on vegaaneja, on viinitarjonnassa onneksi paljon valinnanvaraa, niin joulupöytään kuin joululahjaksikin. Vegaaniset viinit valmistetaan täysin ilman eläinperäisiä apuaineita. Aiheesta saat lisätietoa täältä.

Vegaaniset viinit soveltuvat loistavasti läpi koko jouluaterian myös heille, jotka nauttivat perinteisestä joulukinkusta tai kalapöydän antimista. Nappaa tästä vegaanisen joulun viinit läpi koko jouluaterian. Valitsimme myös parhaimmat vegaanille joululahjaksi soveltuvat viinit. Ne löydät artikkelin alaosasta.

Parés Baltá

Alkumalja

Suomen suosituimpiin lukeutuva Pares Balta Brut ‘b’ luomukuohuviini on myös vegaaneille sopiva.

Brut ‘b’ on tehty pullokäymismenetelmällä perinteisistä cavan rypäleistä Parellada, Macabeo ja Xarel·lo. Maku on raikas, hedelmäinen ja tasapainoinen.

Se on myös monikäyttöinen cava tapaksille, kala- ja äyriäisruoille ja blineille sekä mainio seurusteluviini.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Hacienda Lopez De Haro

Kevyiden alkupalojen kanssa

Hacienda Lopez de Haro Viura on tehty mittatilaustyönä vaativaan suomalaiseen makuun.

Viura on vieläkin usein aliarvostettu lajike, vaikka siitä voidaan valmistaa hienoa, kauniisti kypsyviä ja kehittyviä viinejä, erityisesti Riojassa. Matala satoisuus, oikein ajoitettu korjuu, liiallisen hapettumisen estäminen ja taitava työskentely kellarissa ovat kaikki tärkeitä. Soveltuu loistavasti myös kalan, äyriäisten ja vaalean lihan kanssa.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Crudo Catarratto zibibbo

Savuisten ruokien, kuten porkkalan kanssa

Crudo Cataratto-Zibibbo tulee aurinkoisesta Sisiliasta, jossa rypäleet saavat paljon lämpöä ja viinistä tulee ihanan hedelmäistä.

Muscat-rypäle on Sisiliassa nimetty Zibibboksi, josta viini saa sen runsaan aromaattisuuden. Cataratto taas on Sisilian alkuperäisrypäle, joka tuo viiniin hapokkuutta ja rakennetta. Maussa on persikkaa, kypsää sitrusta ja mangoisuutta. Kolmen litran hanapakkaus on riittoisa ja sopii mainiosti myös alkumaljaksi kuin myös sellaisenaan nautittavaksi.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Toinen vegaaninen viinisuosituksemme on aina takuuvarma Wolfberger W3. Hinta- ja ttuotetiedot löydät täältä.

La mirada organic

Vöner jouluvartaan tai muun vegaanisen joulukinkun kanssa

La Mirada on espanjaa ja tarkoittaa katsetta. Suomessa tuttavallisesti apinaviinin nimen saaneen mustan hanapakkauksen kyljistä meitä katsovat kaksi ihmisapinaa, leppoisasti, mietteliäästi tai veikeästi herättäen varmasti ruokapöydässä huomiota.

Apinaviini on espanjalaista alkuperää ja luomutuotettu. Viinissä on karhunvatukkahillon, kirsikan, vadelman, tummansuklaan makuja. Se soveltuu myös oivallisesti liharuokien kumppaniksi.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Vaihtoehtoisesti suosittelemme Vöner jouluvartaan tai muun vegaanisen joulukinkun kanssa myös Matsu -viinisarjan herkkuja tai varmoja Hacienda Lopez de Haro Organic Tempranillo ja Baron de Ley Reservan klassikkoja.

Artspritz

Jälkiruoan kylkiäisenä

Mitä jos jälkkärin kanssa tarjoilisikin värikkään ja raikkaan drinkin? Artspritz on helppo, trendikäs ja tuo kauniin säväyksen joulupöytään. Drinkissä on kaksi vegaanista viiniä ArtSpritz ja Tosti Prosecco Extra Dry Lisää taustaa drinkille voit käydä lukaisemassa täältä.

Alkoholiton versio tästä on helppo tehdä sekoittamalla vaikkapa granaattiomena- tai puolukkamehua sekä appelsiinimehua keskenään. Pienellä koristelulla kruunaat drinkin.

ArtSpritz-drinkin ohje:

4 cl ArtSpritz
6 cl Tosti Prosecco Extra Dry
6-8 cl soodavettä, oman maun mukaan lisäten
appelsiinilohkoja
jäitä

Lahjaksi vegaanille

Lahjaksi sopivat niin kuohuvat kuin puna- ja valkoviinitkin. Alle kokosimme kuusi erilaista viinivaihtoehtoa, joista toivottavasti löydät juuri sen oikean.