Vegaaniset viinit

Vaikka viinit valmistetaankin viinirypäleistä puristetusta mehusta, jonka hedelmäsokerin hiiva käyttää alkoholiksi, eivät kaikki viinit kuitenkaan sovi vegaaneille. Vegaaniseksi viiniä saa kutsua silloin, kun sen valmistuksessa viini ei ole ollut kosketuksissa eläinperäisten apuaineiden kanssa.  

Viini on käymisen jälkeen sameaa. Hiljattain mikrotrendiksi nousseessa natuviini- eli alkuviinibuumissa viinit jätetään usein suodattamatta. Mutta valtaosa maailman viininjuojista haluaa juoda viininsä kirkkaana, ilman rypäleidenkuorten ja hiivojen jäämien jättämiä samentavia pikkuhiukkasia. Suodattaminen on tärkeää myös siksi, että mikäli viiniin olisi jäänyt hiivasta toimivia partikkeleita, kuivankin viinin sisältämä pieni määrä jäännössokeria voi riittää hiivalle ravinnoksi ja pullossa käynnistyy ei-toivottu jälkikäyminen.

Perinteiset prosessit viinin suodattamiseksi ovat sisältäneet eläinperäisiä ainesosia. Lisätty aine kerää magneetin lailla minihiukkaset ympärilleen ja näin ne saadaan kirkastusaineen mukana pois viinistä. Tähän tehtävään ovat hyvin soveltuneet maitoproteiini kaseiini, munanvalkuaisen albumiini, eläinproteiini gelatiini sekä nk. kalaliima (kalan uimarakosta valmistettu kirkastusaine). Suodatukseen käytetty aine tietenkin poistetaan prosessissa, mutta siitä saattaa jäädä pikkiriikkisiä jäänteitä lopulliseen viiniin. Tästä syystä perinteisin menetelmin kirkastettu viini kyllä saattaa sopia suurpiirteisen kasvissyöjän ruokavalioon, mikäli on käytetty vaikkapa kaseiinia tai albumiinia. Mutta vegaanille nämä viinit eivät kerta kaikkiaan käy, sillä koskaan ei voi tietää, onko jäämiä lopullisessa tuotteessa.

Yleisin ja toimiva korvaaja viinin suodatuksessa nykyään on bentoniitti, savipohjainen kirkastusaine. Lääkehiiltä on kuultu myös käytettävän pienemmässä määrin. Vegaaneille sopivat viinit tunnistaa laajasta kirjosta erilaisia Vegan ja Vegan Friendly -logoja pakkauksissa. Sertifioijia on maailmassa paljon. Yksinkertaisimmillaan viinin tuottaja on voinut vain kirjoittaa tuotteen etikettiin tiedon, että se soveltuu vegaaneille, ’suitable for vegans’.

Tästä löydät kaikki vegaaniset tuotteemme.

”PSSSST! Kiinnostavatko vegaaniset valinnat?

Yhteistyökumppanimme Vegaaniliitto on avuksi kaikissa vegaaniseen ruokaan ja elämäntapaan liittyvissä kysymyksissä. Jäseneksi voivat liittyä kaikki kiinnostuneet ruokavalioon ja muihin kulutustapoihin katsomatta. Vegaaniliiton jäsenenä saat muun muassa alennuksia monista yhteistyöyrityksistä ja ravintoloista!
http://www.vegaaniliitto.fi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email