Luonnonmukaisesti tuotettuja viinejä ja muita alkoholijuomia on laajasti saatavilla Suomessa, lukuisista eri alkuperämaista. Ne valmistetaan luomuviljellyistä raaka-aineista, kuten viinit luomurypäleistä. Luomuviinien tuotanto on säädeltyä ja valvottua EU:n toimesta ja säädöksessä määrätään myös viinin valmistuksesta ja käsittelystä. Synteettisten apu- ja lisäaineiden käyttö on kiellettyä viininteossa ja tarhoilla. Myöskään muuntogeenisiä (GMO) materiaaleja ei saa käyttää. Muuntogeeniset ainesosat voivat kuitenkin usein tavallisessa viininteossa tulla kyseeseen, esimerkiksi GMO-hiivan valintana.
Luomuviinien sulfiittipitoisuusrajat
Luomuviininvalmistuksessa maaperä nähdään monimuotoisena systeeminä = ekosysteemiajattelu. Luomuviinitiloilla käytetään kompostia ja viherlannoitusta lannoittamiseen, tuhoeläinten kontrollointiin ja maaperän muokkaukseen. Rikas biodiversiteetti elättää hyödyllisiä hyönteisiä, lintuja ja muita eläimiä, jotka käyttävät ravinnokseen viininviljelyn kannalta haitallisia hyönteisiä. Rikkidioksidi ja sulfiitti ovat sallittuja luonnonmukaisia aineita viinin säilyvyyden kannalta ja niitä saa lisätä rajallisesti viinintekoprosessin eri vaiheissa. Viinirypäleissä on aina luonnostaankin pieniä määriä sulfiitteja. Sitä lisätään säilyvyyden takaamiseksi vain tarvittava määrä. Lopullisen viinin sulfiittipitoisuus vaihtelee suuresti sadonkorjuun olosuhteiden, tuotantoalueen, käytetyn rypälelajikkeen ja etenkin viinin makeusasteen mukaan. Luomuviinien tuotannossa on asetettu hieman normaaliviinintuotantoa alemmat rajat viinin sulfiittipitoisuuksille.