Parés Baltàn luomuviinitila on satoja vuosia vanha perheyritys.

Parse Balta viinitarha

Parés Baltàn viinitalo on perustettu jo vuonna 1790 ja se on edelleen perheyritys. Ensimmäiset viiniköynnökset tilan ympärille istutettiin vuonna 1790 ja lähes 200 vuotta myöhemmin, vuonna 1978, Joan Cusiné Hill lunasti tilan itselleen. Tänä päivänä Parés Baltàn viinitaloa johtavat hänen lapsenlapsensa, Joanin ja Marian pojat Joan ja Josep Cusiné Carol. Viininteosta vastaa Joanin ja Josepin vaimot Maria Elena Jiménez ja Marta Casas. Viiniä tehdään suurella sydämellä ja hurmaavan herttainen Cusinén perhe toivottaa kaikki viininystävät lämpimästi tervetulleiksi tilalleen, joka sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Barcelonasta.

Osa tarhoista sijaitsee luonnonsuojelualueiden keskellä

Cusiné Carolin perheen viinitarhat sijoittuvat viiteen kylään noin 10 kilometrin päähän Välimerestä, Penedèsin vaihtelevaan maastoon, laaksoihin ja vuoristoon. Tarhat sijaitsevat eri korkeuksilla merenpinnasta, 176 – 749 metrin välillä ja lisäksi niiden välissä on korkeita kukkuloita, minkä ansiosta viinejä viljellään niin välimerellisessä kuin mannerilmastossakin sekä niiden välimuodossa. Osa tarhoista sijaitsee luonnonsuojelualueiden keskellä jossa rypäleet saavat kasvaa lähes taianomaiselta tuntuvassa rauhassa.

Viiniköynnökset

Ympäristöystävällisyys on Parés Baltàn kaiken tekemisen ydin

Parés Baltà viljelee neljäätoista eri rypälelajiketta. Huolellisilla valinnoilla he saavat aikaan luonteikkaita, suuria viinejä. Talvisin yli tuhat lammasta laiduntaa viiniviljelmillä, joten keinotekoista lannoitusta ei tarvita. Koko Parés Baltàn tuotanto on sertifioitua luomutuotantoa ja viinit ovat myös vegaaneille sopivia. Tuotanto toteutetaan biodynaamisesti ja tarhat ovat Demeter-sertifioituja. Luomuviljelyssä vältetään kemikaalien käyttöä ja tuetaan mehiläisten toimintaa viiniköynnösten pölyttäjinä niiden kukintakaudella. Osa Parés Baltàn tarhoista sijaitsee vuosisatoja vanhoilla terasseilla, joilla myös villisiat, ketut, jänikset ja vuorikotkat ovat tavallinen näky. Viinitarhoja ei kastella keinotekoisesti vaan sateen annetaan hoitaa tämä työ. Ensimmäiset biodynaamiset kokeilut valikoiduille viinitarhoille tehtiin vuonna 2011 ja vuotta myöhemmin, positiivisten tulosten kannustamana, biodynaamista viljelyä ryhdyttiin soveltamaan kaikilla Parés Baltàn viinitarhoilla. Biodynaaminen viljely perustuu biodiversiteettiin ja tähtitieteeseen ja siinä halutaan kunnioittaa kosmoksen osallisuutta koko prosessin ajan.

Parés Baltàn viinitalolla on myös vahva side Suomeen

Viinitynnyrit

Toukokuussa 1971 espanjalaiset Joan ja Maria Angels Cusiné avioituivat. Häiden jälkeen he hankkivat asuntoauton ja lähtivät kahdeksi kuukaudeksi Skandinaviaan häämatkalle. Tapahtumarikkaan matkan päätteeksi he saapuivat Suomeen, johon molemmat hullaantuivat päätä pahkaa. Suomalainen kulttuuri, ihmiset ja ruoka tekivät pariskuntaan lähtemättömän vaikutuksen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin nuoren parin ensimmäinen lapsi saapui maailmaan… Näistä tapahtumista alkoi Cusinén perheen erityislaatuinen suhde Suomeen. Perheellä on paljon ystäviä Suomessa, he ovat kiitollisia ja ylpeitä viiniensä menestyksestä Suomessa ja Parés Baltàn kattavalla tuotevalikoimalla onkin laaja ja lojaali kuluttajakuntansa kylmässä pohjolassa.

Tutustu Parés Baltàn cavoihin yhdessä viinintekijä Martan kanssa tästä

Parés Baltàn tuotevalikoima on runsas ja moneen sopiva

Valikoima pitää sisällään mm. Suomen suosituimpiin lukeutuvan Brut B -nimisen luomukuohuviinin, mutta niin ikään huippusommelierien arvostamia, tarkkaan valikoituja ja erittäin rajallisen tuotannon viinejä. Ja tietysti kaikkea siltä väliltä. Erityisen ylpeitä Parés Baltàlla ollaan alueen alkuperäislajikkeista, Xarellosta ja Garnachasta valmistetuista viineistä.