Sukella juustojen ja viinien upeaan liittoon. Löydät sieltä ihanan makumaailman. Pasta gorgonzolakastikkeella tai gorgonzolasalaatti päärynällä? Tai herkullinen juustolautanen? Ja niiden kanssa täyteläinen punaviini. Kun viinissä on hieman – tai miksei enemmänkin – makeutta, se taittaa juuston voimakasta suolaisuutta. Viinin hapokkuus taas tasoittaa juuston rasvaisuutta.

Gorgonzola-juuston alkuperästä ollaan montaa mieltä, mutta sen nimi on takuuvarmasti peräisin Gorgonzolan kylästä Pohjois-Italian Lombardiasta. Gorgonzola on pastöroidusta lehmänmaidosta valmistettu sinihomejuusto. Sen alkuperäisessä nimessä stracchino di Gorgonzola sana stracco tarkoitti väsynyttä: Väsyneet lehmät palasivat kesälaitumilta lepäämään Gorgonzolaan. Mutta itse juusto on kaukana väsyneestä! Siinä on paljon makua ja luonnetta! Sitä täydentävien viinien kanssa pääset aivan upealle makumatkalle.

Gorgonzolajuustolla on ollut EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN) vuodesta 1996 lähtien. Vain tietyissä Lombardian ja Piemonten alueilla sijaitsevissa maakunnissa valmistettua juustoa saa kutsua gorgonzolaksi. Sen valmistus perustuu alueen käsiteolliseen juustonvalmistusperinteeseen.

Dolcea vai Picantea?

Gorgonzolan ystävät jakautuvat kahteen leiriin: Dolcen ystäviin ja Picanten ystäviin. Kumpaan sinä kuulut?

Dolce ja Picante eroavat toisistaan kypsytysajan suhteen. Dolce on nuorempi, rakenteeltaan pehmeä, lähes valuva ja mieto juusto. Miedon makunsa ansiosta Dolce on helposti lähestyttävä, jos gorgonzolajuusto ei vielä ole tuttu. Picante saa kypsyä kauemmin, jopa kuusi kuukautta, jolloin se muuttuu kiinteämmäksi ja voimakkaamman makuiseksi. Ne molemmat sopivat ruoanlaittoon ja salaatteihin. Maista myös erilaisten hillojen ja makeiden hedelmien kuten taateleiden ja viikunoiden parina. Delizioso!

gorgonzola

Punaviiniä, naturalmente! Picante viihtyy parhaiten hieman makean punaviinin seurassa ja Dolcen paras seuralainen on punaviini, jossa on pientä tanniinisuutta.

casa charlize cuvee forte

Casa Charlize Cuvée Forte

Kun Italian ikävä iskee – kaada lasiin Picanten seuraksi samettisen pehmeä Casa Charlize Cuvée Forte ja olet hetkessä Toscanan kukkuloilla.  Punaviini on hedelmäinen, herukkaisen hapokas, täyteläinen ja runsas, ja siksi oiva pari voimakkaan makuiselle Picantelle.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

orsogna lunaria coste di moro montepulciano abruzzo

Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d’Abruzzo

Orsogna Lunaria Coste di Moro Montepulciano d’Abruzzo on toinen italialainen, joka makeahkona punaviininä muodostaa upean liiton suolaisen Picanten kanssa. Myös se on täyteläinen ja tumman kirsikkainen, mutta siinä on myös luumua ja mausteisuutta. Se on lisäksi luomu ja vegaaninen.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Cousiño-Macul Antiguas Reservas CS

Cousiño-Macul Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon

Cousiño-Macul Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon on elegantti ja täyteläinen chileläinen punaviini. Sen mustaherukkainen, suklainen ja kevyen mausteinen maku sopii Dolcen kumppaniksi. Viinin tuoksusta voi erottaa paahdettua paprikaa ja eukalyptusta.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

vinea crianza tempranillo

Vinea Crianza Tempranillo

Pehmeälle, lähes lusikoitavalle Dolcelle löytyy mainio kumppani myös Espanjasta. Vinea Crianza Tempranillo. Viini on keskitäyteläinen, hapokkaan marjainen ja samettisen tanniininen. Nappivalinta miedommalle Dolcelle.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Myös esimerkiksi rapsakan hapokas, erinomaisena juustoviininä tunnettu Chianti toimii ihanasti Dolcen kanssa.

Molemmille?

trevisana bio

Trevisana Bio No Added Sulphites

Entä jos päätät valita vain yhden sekä Dolcelle että Picantelle sopivan viinin? Hieno valinta silloin on keskitäyteläinen italialainen Trevisana Bio No Added Sulphites. Punaviini on eloisan hapokas, mikä keventää gorgonzolan rasvaisuutta. Tämä marjainen viini on luomu ja vegaaninen.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Ja lopuksi – ilouutinen valkoviinien vankkumattomille ystäville: Esimerkiksi Riesling tai Gewürztraminer yllättävät positiivisesti sinihomejuustojen kanssa. Maistele ja anna makujen viedä!