Pizza ja punaviini, mikä ihana pari! Tirisevän mehukkaan vastapaistetun pizzan kanssa suu napsaa hyvän viinin perään. Pizzaa löytyy jokaiseen makuun, ja myös vegaaninen pizza voi olla jo tuttu juttu.

Mutta mitä ovat vegaaniset viinit, viinihän saadaan rypäleistä? Jippo on siinä, että vasta valmistuksen aikana viinin kirkastamiseen on perinteisesti käytetty eläinperäisiä apuaineita. Viini on nimittäin käymisen jälkeen sameaa, ja se halutaan yleensä kirkastaa, ellei kyse ole niin kutsutusta alkuviinistä.

Kirkastusaine toimii niin, että se kerää magneetin tavoin viinin pikkuhiukkaset puoleensa, ja sen poistuttua viini on kauniin kirkasta. Jos apuaine on eläinperäinen, merkitsee se vegaanisuuden kannalta sitä, että valmiiseen viiniin on voinut jäädä pikkiriikkinen jäänne sitä. Vegaanisuuden ehtona on siis kasviperäisen apuaineen käyttö. Vegaaneille sopivat viinit merkitään usein selkeästi, joten vegaanisen pullon nappaaminen on onneksi tehty vaivattomaksi. Millainen vegaaninen punaviini sitten sopisi vegaanisen pizzan kanssa? Katsotaanpa!

Valloittava vegaaninen punaviini jokaisen pizzan kyytipojaksi on Matsu El Picaro, joka on komea keskitäyteläinen viini. Matsu-sarjaan kuuluu myös kaksi muuta viiniä, jotka ovat Matsu El Recio ja Matsu El Viejo. Matsut saadaan eri-ikäisistä köynnöksistä, ja jokaisella on omanlaisensa luonne. Viinin etiketistä katsoo joko nuorempi tai varttuneempi viininviljelijä, ja heitä erottaa viiniköynnösten ikä sekä tammikypsytyksen pituus. Matsuihin mieltyneelle löytyy siis useampi vaihtoehto. Pizzalle suosittelemme heistä erityisesti El Picaroa, joka nostaa hattua hyvää ruokaa kohdatessaan. Millainen kaveri sitten oikein on kyseessä?

Matsu el picaro

Matsu El Picaro

Matsu El Picaro on mutkaton ja keskitäyteläinen herra, jolta löytyy pilkettä silmäkulmasta. Sujuvasanainen El Picaro on matalan kynnyksen monitoimiviini, jolla on ruokailun lisäksi osaamista myös seurustelujuomapuolelta, kuten pizzaillalta mielellään toivotaankin. Tämä sosiaalinen perhonen viihtyy ja viihdyttää mieluusti myös juustojen, lihojen ja pienten suolaisten seurassa. Rypäleenä tässä ihanassa espanjalaisessa on käytetty Tempranilloa, ja se saadaan köynnöksistä, joilla on ikää noin 90 vuotta. Hänen kotiseutunsa on Luoteis-Espanjassa Toron viinialueella Duero-joen laaksossa.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Punaviiniasiat ovat siis kondiksessa, mutta ruokapuolelta vielä kysellään, että mitäs siihen vegaaniseen pizzaan tulikaan? Kokonaan kasviperäisen pizzan päälle sopii tietysti liuta mehukkaita ja maukkaita kasviksia. Lihaan tottuneelle ja muille innostuneille löytyy myös todella lihamaisia vaihtoehtoja täytteeksi. Vegaanisia versioita tehdään nimittäin myös makkaroista ja esimerkiksi kebab-lihasta!

Savuisen ja lihaisan maun takasivat tällä kertaa ”kebablihana” toimiva Vöner ja Vegekaupan iki-ihana Vantastic Foodsin valmistama pekoni. Tarkoitukseen sopii myös vaikkapa Gold & Greenin Savu-BBQ-marinoitu nyhtökaura. Kanapizzan ystävän kannattaa kokeilla Vöner Curry -suikaleita, joita käytetään kanan tapaan.

Myös juustoja on veganisoitu oikein urakalla. Näissä pizzoissa loisti Vegekaupassa saatavilla oleva SimplyV-raaste, joka on emmentalin kasvipohjainen kaksoissisko. Jos Vegekauppaa ei ole lähellä, myös kaurakermaan sekoitetuista ravintohiivahiutaleista saa hyväksi havaittua ”juustoa” pizzan päälle.

Juuston voi halutessaan myös jättää kokonaan pois ja korvata vaikka tilkalla ruokaöljyä pizzan päälle, jolloin se samalla kevenee sopivasti. Pizzan päälle lisättävistä kastikkeista, kuten BBQ-kastikkeista tai majoneeseista löytyy tietysti vastaavat vegaaniset versiot. Jos jokin on varmaa niin se, että näyttävää ja herkullista pizzaa on luvassa!

Kohteliaan Matsu El Picaro -herran seurassa mehukkaat pizzat maistuvat varmasti vaikka viikon ympäri. Hyvää ruokahalua!