Prosecco, samppanja, cava, crémant, Franciacorta ja sekt - kaikki ovat kuohuviiniä, mutta mitä eroa niillä on? Tässä tiivis tietopaketti.
Pullo kuohuvaa, se on juhlan merkki! Kuohuviinejä löytyy joka makuun, sillä niitä tuotetaan ympäri maailmaa eri tyyleillä ja menetelmillä ja eri makeusasteilla erittäin kuivasta makeaan.
Viime vuosien suursuosioon on noussut esimerkiksi raikas prosecco, jota joskus käytetään suorastaan kuohuviinin synonyymina. Monille sopiva ja monen kertakaikkinen lemppari on myös cava, ja maistuuhan totta kai myös samppanja, kun on aika panostaa ihan viimeisen päälle.
Tyylejä on joka lähtöön
Roseen ystävien iloksi monia kuohuvia saa nykyään myös roseeversioina, ja niissä maku ja tuoksu on erityisen marjainen ja kesäinen.
Roseekuohareista puheen ollen, tuorempiin kuuluu itse asiassa roseeprosecco, jota on nyt mahdollista tuottaa italialaisen viinilain muututtua. Tätä aiemmin proseccoa ei ollut mahdollista valmistaa roseeversiona. Ajatella, että sen tuottaminen on näin tarkkaa ja suojeltua puuhaa!
Kuohuviinit toimivat erinomaisesti seurustelujuomina juhlissa sekä aperitiiveina ruokahalua herättelemään. Sopivat ne totta kai monipuolisesti ruoankin kylkeen, ja jotkut roseekuoharit viihtyvät jopa jälkiruoan seuralaisina.
Mutta tiedätkö, miten eri kuohuviinit eroavat toisistaan? Prosecco ei nimittäin vastoin yleistä luuloa suinkaan tarkoita kaikkea italialaista kuohuviiniä, ja mikä ihme on crémant?
Valmistusmenetelmä vaikuttaa kuohuviiniin
Oleellista kuohuviinien kohdalla on paitsi tietenkin rypäleet ja valmistajan visio, myös valmistusmenetelmä.
Yleisimmät menetelmät ovat tankkikäymismenetelmä ja pullokäymismenetelmä eli nk. perinteinen menetelmä, joka kulkee myös samppanjamenetelmän nimellä (vaikkei nimitystä samppiksen kotiseudun Champagnen ulkopuolella sääntelystä johtuen käytetäkään).
Tankkimenetelmä on nopeampi, ja sillä syntyy usein pirteitä ja melko kevyen tuntuisia kuohuvia. Perinteinen menetelmä on pidempi, ja sillä saadaan nostettua mukaan paahteisuutta ja laatukuohuviinien luonteenomaiset kehittyneet raamit.
Molemmissa menetelmässä valmistuu ensin kuplimaton viini ensimmäisellä käymisellä, ja toisessa käymisessä tulevat kuplat. Tankkikäymismenetelmässä tämä tapahtuu tankeissa, ja perinteisessä menetelmässä pullossa. Jos haluat tietää tarkemmin, kannattaa vilkaista tämä artikkeli!
Alta löydät tiivistetysti kunkin kuohuviinin tarinan, ja taas olet taitavampi oman elämäsi sommelier. Tervetuloa matkaan, aloitetaanpa!
Prosecco – se raikas italialainen
Prosecco tulee Koillis-Italiasta, ja sen rypäleenä on Glera, jota on aiemmin kutsuttu myös Prosecco-nimellä. Sen käyminen tapahtuu tankeissa, ja proseccolle on ominaista raikkaus ja tuore hedelmäisyys. Glera-rypäleelle tyypillisesti siinä voi usein maistaa ihania päärynän ja omenan sävyjä.
Raikas ja helposti lähestyttävä Italian ihme juuri tähän kuvaukseen on esimerkiksi Tosti Prosecco Extra Dry, jossa hapot ja sokeri ovat erinomaisessa tasapainossa.
Kirsikkana kakun päällä tämä raikas virvoke sopii myös vegaaneille, ja on vieläpä pakattu ympäristövastuulliseen kevyempään lasipulloon. Hurraa!
P.S. Tekisikö muuten mieli proseccodrinksua? Tosti Prosecco Extra Drysta fiksaat kuplivan ArtSpritzin tai Orange Spritzin.
Samppanja – ranskalaista luksusta
Aitoa shamppanjaa koko rahalla! Samppanja ei kuulu kuohuviineistä ihan niihin halvimpiin, ja samppanjoihin liitetäänkin ylellisyys ja erityiset tilaisuudet.
Samppanjoiksi saa kutsua ainoastaan Champagnen alueella Ranskassa ja nimenomaan alkuperäisellä samppanjamenetelmällä (perinteisellä menetelmällä) valmistettuja kuohuviinejä. Tyypillisiä rypäleitä ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier.
Samppanjat jakautuvat vielä erilaisiin alatyyppeihin niin kutsutuista vakiosamppanjoista vuosikertasamppanjoihin, jotka useasti ovat hinnakkaampia. Viinitaloilla on toki myös omat tyylinsä. Tutustumalla selviää, minkä talon samppis on sinun mieleesi!
Hyvä paikka aloittaa on esimerkiksi Nicolas Feuillatten suuren ja modernin samppanjatalon valikoiman kulmakivi, vakiosamppanja Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut.
Se tavoittaa talon tyylin kepeydellään, eloisuudellaan ja raikkaudellaan ja on hieno osoitus siitä, mihin tämä Champagnen moderni jättiläinen pystyykään.
Tasapainoisessa, pitkässä ja raikkaan hapokkaassa Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brutissa tuoreiden hedelmien tyylikäs vivahteikkuus yhdistyy kypsään monimuotoisuuteen.
Vinkki vitonen! Haluatko samppanjaa testiin hieman edullisemmin? Aina ei tarvitse maksaa maltaita nauttiakseen luksusta. Alkon hyllystä löydät myös Saint-Maurice Champagne Brutin kohtuulliseen hintaan.
Tai mikäli ihan vain lasillinen tai kaksi riittää, on vaihtoehtona tietenkin vielä piccolo-kokoinen Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut (20 cl). Onhan näitä!
Cava – kuohuvaa Kataloniasta
Katalonian maakunnasta Espanjan alueelta tulee cava, joka on monille sopiva ja helposti lähestyttävä kuohuviini. Se valmistetaan niin ikään perinteisellä menetelmällä (samppanjamenetelmällä).
Valtaosa cavasta tulee yhä Kataloniasta, mutta sitä tehdään nykyisin monilla muillakin alueilla kuten Riojassa, Navarrassa, Extremadurassa ja Valenciassa. Ensimmäiset viralliset cavat pullotettiin vuonna 1872 Sant Sadurní d’Anoian kunnassa.
“Cava” merkitsee kellaria, ja kellarikypsytys pullossa tuokin mukaan paahteisuutta, raikasta sitrusta ja mineraalisuutta. Cavan tyylit ja rypälelajikkeet vaihtelevat alueittain, mutta tyypillisiä rypäleitä ovat esimerkiksi Parellada, Macabeo ja Xarel·lo.
Näistä tehdään myös suosittu Parés Baltà Brut b -luomukuohuviini, joka sopii vegaaneillekin.
Sekoitusta hallitsee Parellada, joka antaa viinille kukkeaa raikkautta kasvupaikan erityisen mikroilmaston ansiosta. Macabeo tuo hedelmäisyyttä ja Xarel·lo vartaloa. On se mahtava kombo!
Parés Baltà Brut b:tä leimaavat luomuviinin vivahteikkuus ja harmonia, ja luomuviiniksi sillä on myös ensiluokkainen hinta-laatusuhde.
Psst! Laita korvan taakse myös Brut b:n serkku, kesäinen roseekuohuva Parés Baltà Pink p.
Crémant – monikäyttöistä laatua
Myös ranskalaiset crémantit tehdään perinteisellä menetelmällä (samppanjamenetelmällä). Ne ovat monikäyttöisiä ja monipuolisia laatukuohuviinejä, joita on helppo lähestyä. Crémanteja tulee esimerkiksi Alsacesta, mutta myös monilta muilta alueilta, kuten Loiren jokilaaksosta ja jopa Luxemburgin puolelta.
Crémantit ilmentävät oman alueensa tyyliä, joten niissä on erilaisia vivahteita sen mukaan, mistä ne ovat kotoisin. Taas on makumatkaa tehtäväksi alueelta toiselle. Kiva pieni tasting-projekti, eikö 😉
Crémanteihin tutustuva voi aloittaa makumatkansa vaikkapa mainiosta Wolfberger Crémant d’Alsace Brutista, joka tulee Alsacen suurimmalta tuottajalta. Wolfbergerin viinitalo itse asiassa tunnetaan erityisesti crémanteistaan. Asiantuntijat asialla!
Kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää, mutta nyt mennään jo aika lähellä. Erittäin kuivassa Wolfberger Crémant d’Alsace Brutissa maistuu puhdas hedelmäisyys, sitruksisuus, keltaluumuisuus ja siinä on pirteät hapot. Rypäleinä ovat Riesling, Pinot Blanc, Pinot Auxerrois ja Pinot Gris.
Tässäpä tasapainoinen kaveri, joka toimii aperiitivista jälkiruokapöytään saakka.
Franciacorta – Italian helmi
Franciacorta on monelle ehkä tuntemattomampi kaveri. Sen voisi tiivistää yksinkertaisesti niin, että se on Italian korkealaatuisimpana pidettyä kuohuviiniä saman nimiseltä DOCG Franciacorta -alueelta. Monen muun tämän artikkelin kuohuviinityypin tavoin myös Franciacorta valmistetaan perinteisellä menetelmällä joka myös samppanjamenetelmän nimellä tunnetaan. Franciacortaa kenties voisikin ajatella Italian samppanjana. Sitä pientä arjen luksusta.
Erinomainen esimerkki ylellisestä Franciacortasta on Contadi Castaldi Brùt Franciacorta, jossa rypäleistä hallitsee Chardonnay 80 % osuudellaan. Sitä säestävät Pinot Noir ja Pinot Blanc.
Kuivassa ja runsaan hedelmäisessä Contadi Castaldi Brùt Franciacortassa on rakenteinen ja pitkä maku. Piristävää persikkaisuutta elävöittää hieno hapokkuus ja pitkää loppua kirjoo ryhdikäs mineraalisuus.
Vivahteikas valinta ja laatuluokan nautiskeluviini juuri sinulle!
P.S. Tällä kuohuvalla on myös ihastuttava roseesisarus, Contadi Castaldi Rosé Franciacorta.
Ja muista myös toinen todella hieno Franciacorta, tyylikäs ja sielukas
Bellavista Alma Gran Cuvée Brut Franciacorta, joka sopii vaikka lahjaksi! Näyttävään pulloon pakattua Franciacortaa on valmistettu sen tuottajan historian alusta asti.
Sekt – kuplia saksalaisittain
Sekt on monimuotoinen joukko saksalaisia kuohuviinejä, ja sekt-nimitystä käytetäänkin yleisesti nimenä saksalaisille kuohuviineille. Niille on tyypillistä tankkikäyminen. Sektiä löytyy hyvin erilaisissa tyyleissä kevyemmistä runsaisiin, mutta yhdistävä tekijä on Saksa alkuperämaana.
Raikas ja hedelmäinen sekt löytyy esimerkiksi hykerryttävään asuun puetusta En v*ttu tiiä -kuohuviinipullosta. @envittutiiaofficial on sosiaalisessa mediassa suureen suosioon noussut suomalainen ilmiö.
Helposti lähestyttävä En vittu tiiä -kuohuviini vastaa makeusasteeltaan suoraan Prosecco-buumiin ja monia miellyttävään tyyliin kuohuviineissä. Kuohuviini on vieläpä pakattu kevytlasiseen pulloon, jolla on perinteistä lasipulloa pienempi hiilijalanjälki. Ei hassumpi lahjaidea!