Riistakauden odotettuihin herkkuihin kuuluu murea hirvipaisti. Ylhäistä hirvipaistia kannattaa vahvistaa hyvällä punaviinillä, ja se kannattaakin valita huolella! Millaisella viinillä hirvipaistin upeat maut tulevat parhaiten esiin? Vastauksen löydät tästä jutusta.
Hirvipaistin valmistuksessa maltti on todellakin valttia, sillä paistin koosta ja valmistustavasta riippuen kypsymisessä voi kestää jopa kaksitoista tuntia. Lopputulos kuitenkin palkitsee, ja odottelun välissä on oikein mainio tilaisuus maistaa hirvipaistin kanssa tarjottavaa punaviiniä!
Uunissa tehtävää hidasta kypsytystä joutuisampi tapa hirvipaistin valmistamiseen on padassa liedellä, jolloin kypsymisajan voi tiristää jopa pariin tuntiin. Paistin voi makunsa jättää joko hieman punertavaksi tai kypsyttää sen läpikypsäksi. Muistathan myös maustaa lihan hyvin etukäteen, ja vahvistaa sitä herkullisilla kastikkeilla ja lisukkeilla!
Kuten lihalle yleensä, myös riistalle kannattaa valita punaviini ja se kannattaakin valita huolella. Sopiva viini tukee ja korostaa arvokkaan riistalihan ylhäisiä makuja ja mausteita juuri oikealla tavalla. Valitsimme hirvipaistille neljä varmaa ja maukasta punaviinivaihtoehtoa. Mikä näistä tuntuisi sinun omaltasi? Ota myös talteen hirvipaistin resepti!
Helppo hirvipaisti liedellä
1 kg hirvipaistia
2 sipulia
ruokaöljyä paistamiseen
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl fondia (riista- tai liha-)
70 g tomaattipyreetä
4 dl vettä
2 dl ruokakermaa
kuivattuja yrttejä (esim. basilika tai timjami)
vehnäjauhoja
tuoreita yrttejä koristeluun
Tee näin:
Puhdista hirvipaistista kalvot ja kuutioi se reilun kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihat pienissä erissä paistinpannulla ja siirrä ne pataan tai kattilaan. Paista hienonnettu sipuli ja lisää se lihan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattisose, riistafondi sekä vesi ja anna paistin kiehua hiljalleen kannen alla noin 1–2 tuntia kunnes liha on kypsää. Lisää kerma ja haluamasi yrtit (esim. basilika ja timjami). Sekoita vehnäjauho tilkkaan vettä, ja kaada seos kastikkeeseen ohuena nauhana. Anna ruoan kiehua vielä pari minuuttia ja tarkista sen maku. Tarjoa perunamuusin tai keitettyjen perunoiden ja haluamiesi lisukkeiden (esimerkiksi juuresten tai sienten) kanssa. Koristele vielä halutessasi tuoreilla yrteillä.
Louis Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne Pinot Noir
Pinot Noiria pöytään! Monikäyttöinen ruokaviini sopii koko liudalle ruokia padoista keittoihin, ja on kuin luotu hirvipaistille. Pinot Noir on vaativa rypälelajike viljelynsä suhteen, mutta siitä saatavat viinit ovat tämän vaivan arvoisia. Pinot Noir on luonnostaan melko vähätanniininen, ja tämäkin viini on tanniinisuudeltaan vain kevyt. Miellyttävän notkea ja maultaan yllättävän pitkä viini ihastuttaa takuulla illallispöydän erikoisvieraana.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Baron de Ley Reserva
Saisiko olla erittäin hyvää Reservaa riistalle? Baron de Ley Reserva on sataprosenttista Tempranilloa arvostetulta espanjalaistuottajalta Riojan viinialueelta, ja se on täysiverinen lihaviini etenkin tummille lihoille.
Täyteläisessä punaviinissä tuntuu makeaa mausteisuutta ja ihanan silkkisiä tanniineja, ja se on todellakin nautittavan monimuotoinen ja tasapainoinen. Miellyttävä viini sopii hirvelle kuin nakutettu!
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Cascina Bruciata Barbaresco Rio Sordo
Upea valinta hienostuneen hirven kumppaniksi! Elegantti ja vivahteikas Cascina Bruciata Barbaresco Rio Sordo saadaan Nebbiolo-rypäleestä, ja siinä on hieno rakenne ja lempeät tanniinit.
Miellyttävän täyteläisessä ja kehittyneessä viinissä tuntuu paahteisuutta, karpaloisuutta ja mansikkahilloisuutta. Se on suvereeni seuralainen nimenomaan riistan kanssa tai muille hienostuneille liharuoille.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret Rouge
Juhlava ja varma valinta hirvipaistin seuraksi on tässä. Klassinen ja tyylikäs ranskalainen liittyy enemmän kuin mielellään seuraanne riistaillalliselle. Tästä pidetystä viinistä löydät historian havinaa: kuuluisan viinin nimi ”Châteauneuf du Pape” tarkoittaa paavin linnaa, sillä paavin istuin siirtyi vuonna 1309 Avignoniin ja jäi sinne 70 vuodeksi. ”Lazaret” puolestaan viittaa alueella aikanaan olleeseen luostariin. Marjat, mausteet ja yrtit ovat tasapainoisen viinin ytimessä. Siitä löytyy myös eloisaa hapokkuutta, joka lisää viinin vivahteikkuutta.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.