Italialainen keittiö on käsite – se tunnetaan ympäri maailman pastan ja pizzan ansiosta. Pizzan on kerrottu alun perin olleen napolilainen ruokalaji. Se, mitä meillä kutsutaan yleisnimellä pizza, käsittää sen syntysijoillaan valtavan määrän erilaisia pizzoja. Eikä tällä tarkoiteta siis erilaisia pizzan täytteitä, vaan monia erilaisia tapoja valmistaa pizza. Italiassa syödään pizzaa perinteisesti ilta-aikaan, koska taikinan on oikein tehtynä on saatava kohota rauhassa.

Monte dos Amigos rose ja pizza

Pizza ja ystävät

Pizzaan voi valita täytteet oman maun mukaan. Juusto kuuluu kuitenkin aina oleellisena osana pizzaan. Sen vuoksi myös viinisuosituksemme pizzalle on viini, joka maistuu herkulliselta juustojen kera. Monte dos Amigos Rosé on puolikuiva, keskihapokas roseeviini ja siinä on marjaisia makuvivahteita. Viinin portugalinkielinen nimi tarkoittaa “Kavereiden kesken”. Se maistuu parhaimmillaan yhdessä, aivan kuten herkullinen, uunista nostettu höyryävä  pizzakin!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Napolilaispizza – pizza Napoletana – oli alun perin kalastajien mukaan ottamaa eväsruokaa. Aidon napolilaispizzan pohja on paksu ja pehmeä. Napolilaista pizzaa pidetään yhtenä kaikkein maukkaimmista. Sen pohjan on annettu kohota lähes vuorokauden ajan ja se paistetaan nopeasti kuumassa uunissa, jolloin täytteet pysyvät maukkaina. Sanotaankin, että jos et ole syönyt aitoa napolilaista pizzaa, et tiedä oikeasta pizzasta mitään!

Sisilialaiseen tyyliin tehdyssä pizzassa on pehmeä leipäpohja. Pizzajuustossa käytetty maito tulee lampaista tai vuohista. Erikoisuutena tämän pizzan päälle tulee leivänmuruja ja perinteisesti sen pohja tehdään neliön muotoon.

Roomalaisen pizzan pohja on puolestaan ohut. Meistä jokainen on varmasti ihaillut, miten sujuvasti taitavat kokit heittelevät pizzapohjia ilmaan. Se ei ole pelkkä näyttö kädentaidoista, vaan takaa varmasti tasalaatuisen pohjan.

Pizzaa alettiin pikku hiljaa tehdä myös  Italian ulkopuolella ja ensimmäiset muunnelmat syntyivät Yhdysvalloissa.  

New York style? New Yorkin tyyliin tehdyn pizzan pohja on hieman paksumpi kuin italialaisissa pizzoissa. Suurkaupungin hektiseen elämäntyyliin soveltuviksi niistä leikataan isoja paloja, jotka on helppo ottaa mukaan. Pohja on kuitenkin riittävän ohut, jotta palan voi taittaa keskeltä ja näin täytteet eivät karkaa kovassakaan menossa tai seisten syödessä!

Entä Chicago style? Siinä täytteet ovat hauskasti päinvastaisessa järjestyksessä. Pohjan päälle tulevat täytteet ja juusto, pinnalle tomaattikastike. Se on pannupizzan tyyppinen paksu pizza eli se paistetaan pannulla.

Mitä ajatuksia valkoinen pizza herättää? Se on ilman kastiketta tehty pizza, jossa täytteet tulevat suoraan pohjan päälle. Juustoksi valitaan monesti mozzarella- tai ricotta-juusto. Koska siinä ei ole perinteistä kastiketta, siihen saadaan täyteläisyyttä ja kosteutta ranskankermalla.     

Nopea pikapizza syntyy vaikka tortillapohjista, jos kaverit ilmestyvät yllättäen vierailulle. Levitä jääkaapista löytyvät täytteet tortillapohjille, ripottele päälle juustoraaste, nosta uuniin ja hetken päästä – la pizza è pronta.

Ja laseihin ystävyyttä juhlistava Monte dos Amigos Rosé, jota saa tavallisena ja puolikkaana pullona. Mutkaton seurusteluviini ja hyvä kaveri pizzalle.

P.S.  Kuuluuko ananas pizzaan? Italialaisille ananas pizzassa on täysi mahdottomuus. Suomessa mielipiteet jakautuvat vahvasti. Mihin leiriin sinä kuulut?

monte dos amigos rose