Mikä on alkudrinkki? Aterian aloittajaisena tarjotaan usein juoma, jota kutsutaan myös aperitiiviksi. Sen tehtävänä on herätellä ruokahalua sillä aikaa, kun ruokaa odotetaan pöytään. Aperitiiveja sanotaankin myös before dinner -drinkeiksi. Perinteisiä aperitiiveja ovat varsinaisten cocktailien lisäksi kuivat kuohuviinit.

Myös lyhyempiä juomia voidaan käyttää aperitiiveina: ovathan meille tuttuja esimerkiksi snapsit eli ruokaryypyt, joilla aloitetaan esimerkiksi monet rapujuhlat – perinteisten juomalaulujen kuten Helan gårin saattelemana totta kai!

Millainen juoma sopii alkudrinkiksi?

Ennen ruokailua tarjottavan alkudrinkin kannattaa olla kuiva, sillä makea saattaa täyttää vatsaa ja viedä orastavaa nälkää poispäin.

Valmistujaisista ja merkkipäiviltä tutut tervetuliaismaljat taas ovat hieman erilaisia kuin ruokailua pohjustavat alkudrinkit. Tervetuliaismaljoilla kilistellään vieraiden kanssa ja ne toimivat seurustelujuomina, joten ne voivat olla myös makeampia kuin varsinaiset aperitiivit.

Eri tilanteisiin ja tarkoituksiin sopivat siis erilaiset alkujuomat. Vuodenaikakin kannattaa pitää mielessä sopivaa alkudrinkkiä miettiessä. Millaista alkudrinkkiä kannattaisi katsella tällä kertaa?

Ruokailua pohjustavissa alkudrinkeissä toimivat erityisesti bitteriset eli katkeroiset maut sekä kuivat viinit, joten kokeile vaikkapa Crispy W2:ta, Inkivääristä valkkaritonicia tai Rose B&G By My Gingeriä. Syys- ja talvikaudella alkudrinkkejä voi halutessaan vielä tuunata erityisesti sesonkiin sopiviksi maustamalla ne esimerkiksi kanelilla ja omenalla.

Mikä alkudrinkki taas olisi erityisesti kevään ja kesän hitti? Terasseilta tutut tyylikkäät spritzit osuvat aina maaliin. Raaka-aineena spritzeissä on kirkkaan oranssi italialainen appelsiini-yrttiaperitiivi ArtSpritz. Sen katkeroinen maku herättelee ruokahalua mukavasti, ja ArtSpritzistä on helppo loihtia vain parin raaka-aineen avulla juuri omaan makuun sopiva spritz-cocktail. Suosittelemme esimerkiksi nimikkodrinkki ArtSpritziä, välimerellistä Mediterranean Spritziä tai vaikka F***ed up Mulea, johon tulee inkivääriolutta.

Alkudrinkki

Kuohuviinit ovat alkudrinkkien klassikoita

Vai tuntuuko, että alkudrinkeissä menee paljon aikaa ja illallinen olisi alkamassa ihan näillä näppäimillä? Ei mitään hätää – alta löydät muutaman suosituksen kuohuviineistä, jotka sopivat erityisen hyvin aperitiiveiksi tai alkumaljoiksi.

Aperitiiveiksi ruokahalua herättelemään suosittelemme erityisesti seuraavia kuohuviinejä, jotka ovat kuivia tai erittäin kuivia. Crudo Prosecco, Katse Brut ja Parés Baltà Brut b.

Tervetuliaismaljaksi ja seurusteluun sopivat halutessa myös hieman makeammat viinit. Esimerkiksi italialaiselta Tostilta löytyy kuivan (Tosti Prosecco Extra Dry) lisäksi puolimakea (Tosti Butterfly Demi Sec) ja makea (Tosti Asti Dolce) kuohuviini. Valitse omasi!

Sitten ei muuta kuin hyvä viilennys, reipas poksautus ja tarjoilu kauniista kuohuviinilaseista. Skool!