Pukkaa kuin sieniä sateella! Sanonta on aivan oikeassa, sillä sieniä tavataan yleensä runsaiden sateiden jälkeen. Olisikos nyt hyvä hetki lähteä sienimetsälle? Ja millaiset viinit sopivat sienille?

Sienikunnan hienoimmat luomukset ovat haluttua saalista, ja omien sienestyspaikkojen sijaintia vaalitaan huolellisesti. Monen suosikkeihin kuuluu kaunis keltavahvero eli kantarelli ja sitä tummempi suppilovahvero, jotka sopivat miedon makunsa puolesta myös aloittelevalle sienien ystävälle.

Sienet ovat kevyttä ja vähärasvaista ruokaa, joten niiden kanssa sopivat monet valkoviinit. Niistä voi kuitenkin loihtia myös todella täyttäviä herkkuja, joten monet punaviinit ovat myös erinomaisia valintoja! Kantarellikastiketta, osterivinokaskeittoa, suppilovahveropiirakkaa, sienirisottoa… Mikä on sinun suosikkisi?

Jotkin sienilajit muistuttavat ulkonäöltään kovasti toisiaan, joten sienimetsällä on syytä pitäytyä lajeissa, jotka varmasti tunnistaa. Jos mahdollista, niin aina kannattaakin pyytää kokeneempaa sienestäjää mukaan. Mikä olisikaan mukavampi tapa viettää yhteistä aikaa!

Kun sienet tirisevät pannulla tai porisevat padassa, ehdotamme kokeilemaan niiden seuraksi ainakin näitä erinomaisia ehdokkaita. Valitse omasi vaikka ihan fiilispohjalta!

P.S. Etkö tiedä mitä kokkaisit? Kokeile helppoa ja herkullista sienirisottoreseptiämme, joka sopii hyvin myös aloittelijoille! Näet reseptin tästä.

ABC Chardonnay

ABC, kissa kävelee… kuten myös maanmainio ABC Chardonnay. Hedelmäinen ja tamminen chileläinen viihtyy esimerkiksi runsaiden pastaruokien seurana, joten olisiko sinulla hetki aikaa puhua vaikkapa ihanan kermaisesta sienipastasta?

Lasi kylmää Chardonnayta on kuin luotu myötäilemään runsasta ruokaa, joka syntyy sienestä kuin sienestä – suppilovahverokastike, kantarellikastike, herkkusienikastike tai vaikka siitakesienikastike.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

abc chardonnay 75cl
baron de ley gran reserva 75cl

Baron de Ley Gran Reserva

Kun juhlava ruokaviini on paikallaan, kannattaa illalliskutsu esittää ylelliselle Baron de Ley Gran Reservalle.

Harmoninen ja täyteläinen punaviini loistaa sieniruokien kanssa, eikä pelkää myöskään riistaa tai kypsytettyjä juustoja. Hienostunut viini tekee vaikutuksen silkkisellä tanniinisuudellaan ja sitä tukevilla ryhdikkäillä hapoilla, ja siinä voi maistaa tummaa marjaisuutta, mausteisuutta, taatelia ja jopa suklaata.

Tällä aristokraatilla on paljon annettavaa, ja se nostaakin mielellään sieniruoat arvoon arvaamattomaan!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Wolfberger Muscat

Muscat on Alsacen alueella Ranskassa erittäin suosittu aperitiivi – ja hyvästä syystä! Se nimittäin maistuu monipuolisesti paitsi sienten, myös esimerkiksi parsan, salaattien, aasialaisen ruoan tai meren antimien kanssa.

Tämä kuiva ja aromaattinen viini on luonteeltaan lempeän hapokas, ja sen mausta voi löytää esimerkiksi rusinoita ja litsiluumua. Viilennä hyvin ja nautiskele valitsemasi sieniruokalajin sekä esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa. Tervetuloa sienikausi, Wolfberger Muscat on jo täällä!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

wolfberger muscat 75cl
Wolfberger (W)2 75cl

Wolfberger W2

Wolfbergerin W-sarjan viinit toimivat erittäin hyvin niin sienirisotoille kuin sienipiirakoille. Ehdottomasti myös muillekin ruokalajeille, jossa sienet näyttelevät pääosaa! Siitä löytyy paitsi hyvät määrät happoja, myös rakennetta runsaampienkin ruokalajien seuraksi. Kiitos Alsace, joka on muuten yksi Ranskan lämpimimmistä viinialueista!

Wolfberger W2 on herkullinen kahden rypäleen yhdistelmä, jossa Riesling antaa viiniin raikkautta ja pirteyttä ja Pinot Gris tuo mukanaan runsautta ja täyteläisyyttä. Tämä viini kestää tuhdimpiakin piirakoita ja pastoja. Nam!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Wolfberger W3

Edellisen sisaruksensa tapaan Wolfberger W3 on kerta kaikkisen mahtava match kaikille sieniruoille, joissa sienet ovat pääosassa. Wolfberger W3 korostaa metsäsienten makua erinomaisesti, ja veden kielelle jättävä hapokkuus tekee siitä myös mahtavan aperitiivin. Mikseipä näin mehukas viini sopisi kaiken lisäksi seurustelujuomaksi – mikäli sitä sienten säestämiseltä jää!

Viini on valmistettu kolmesta Alsacen alueen klassisesta rypälelajikkeesta: Muscat, Pinot Gris ja Riesling. Rieslingin peruja ovat pirteys ja raikkaus, Muscatin puolelta tulee hedelmäinen aromaattisuus ja Pinot Gris antaa viimeisen silauksen täyteläisyydellään ja runsaudellaan. Moniulotteisuus lisääkin tässä viinissä korkean laadun lisäksi monikäyttöisyyttä ja mahdollisuuksia yhdistellä sitä eri ruokiin. Sopii myös vegaaneille!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Wolfberger (W)3 75cl
Wolfberger Riesling 75cl

Wolfberger Riesling

Seuraavaksi haluat varmaan yhden Rieslingeistäni? Vegaaneillekin sopiva todella monipuolinen ruoka-Riesling Alsacesta on nautittavimmillaan sieniruokien makuparina.

Riesling on monen valkoviinin ystävän suosikkirypäle, ja sitä pidetäänkin yhtenä maailman parhaista valkoviinirypäleistä. Riesling on tämän viinin tuotantoalueen eli Alsacen viinien päällimmäinen kuva ja ikoni. Täällä ja täältä pitää maistaa Rieslingiä. Onpa hyvä, että meillä onkin se tässä hyppysissämme. Varma nakki uusille ja vanhoille valkoviiniharrastajille herkullisen sieni-illallisen äärellä!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.