Mehevääkin mehevämpi uunilohi on monessa kodissa sunnuntaipäivällisen suosikkiruoka, eikä ihme! Lohi on pullollaan hyviä rasvoja, ja aina yhtä herkullinen kala on monelle luottovalinta myös ravintolassa, olipa kyse sitten nimenomaan uunilohesta, lohimedaljongeista tai vaikka sushista.

Rasvainen kala hemmottelee makunystyröitä, ja sen valmistamiseen on ainakin tuhat ja yksi tapaa. Lohta voi versioida arkeen ja juhlaan, ja sen valmistaminen ei vaadi arjessakaan sen kummempia taikatemppuja.

Suosittelemme erityisesti kokeilemaan tätä tavattoman helppoa ja nopeaa, mutta uskomattoman suussasulavaa uunilohta piparjuurella! Viinivinkit lohelle löytyvät heti ohjeen alta.

uunilohi

Uunilohi piparjuurella

  • lohifile
  • 1 prk smetanaa tai creme fraichea
  • 1 prk ruokakermaa
  • piparjuuritahnaa
  • reilu pala purjoa

1. Nypi lohifileestä ruodot ja irrota nahka. Laita lohifilee uunivuokaan ja ripottele päälle haluamaasi suolaa.

2. Sekoita 1 osa smetanaa tai creme fraichea ja 1 osa kermaa. Lisää mukaan yksi tuubillinen piparjuuritahnaa. Sekoita ja kaada lohen päälle siten, että lohi peittyy. Vinkki: tee isompi määrä, jos haluat kaupan päälle mehevän kastikkeen myös vaikkapa perunoille!

3. Ihanaa makeutta ja kaunista ulkonäköä saat ripottelemalla kastikkeen päälle purjoa. Leikkaa purjon varresta reilumpi pala ja halkaise se pitkittäin puoliksi. Leikkaa sitten itsellesi sopivan kokoisia puolikuun muotoisia purjon paloja ja koristele komeus niillä.

4. Laita kala uuniin ja tarkkaile paistomittaria. Kun kalan sisälämpötila on 42 °C, se kelpaa kuninkaallisellekin! Muutoin 40-50 °C on aivan kelpo. Paistomittareita löydät lähes kaikista tavarataloista ja verkkokaupoista muutamalla eurolla kautta maan.

Tarjoile uunilohi esimerkiksi perunamuusin kera. Hyvää ruokahalua!

Parhaat viinit lohelle

Millainen viini sitten sopii uunilohen kanssa? Lohi on rasvainen kala, ja kuten kalaruoat usein, se nauttii etenkin valkoviinien seurasta. Löytyypä sille kuitenkin mahtavat makuparit myös roseiden, kuohuviinien ja jopa punaviinien joukosta. Kuka olisi arvannut? Aina saa yllättyä! Käydäänpä nopea esittelykierros.

lopez de haro viura

Lopez de Haro Blanco

No valkoviiniosastolta hyvää päivää! Ensimmäinen kandidaattimme tulee Espanjasta, ja hän on riojalainen Hacienda Lopez de Haro Blanco. Rypäleenä on Viura, joka on välillä vieläkin väärinymmärretty lajike, vaikka siitä voidaan valmistaa todella hienoja, kauniisti kypsyviä ja kehittyviä viinejä, erityisesti kuuluisalla Riojan viinialueella. Hacienda Lopez de Haro Blanco onkin erinomainen esimerkki laadukkaasta Viurasta, joka on hieno monitoimiviini ruokapöytään ja maistettavaksi jo keittiössä.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Barth Riesling Fructus

Vai tekisikö mieli sittenkin aina yhtä trendikästä Rieslingiä? Siinä tapauksessa voisimme suositella Barth Riesling Fructusta. Kuten nimikin vihjaa, kyseessä on hedelmäinen ja raikas Riesling, josta löytyy myös pieni ripaus makeutta. Pikku siivu makeutta taittaa vahvoja makuja, joten se toimii todella hienosti esimerkiksi piparjuurella maustetun uunilohen kanssa.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Barth Riesling ja rapu
wolfberger riesling

Wolfberger Riesling

Jos olet Riesling-harrastaja, tunnetkin varmaan jo ranskalaisen Wolfberger Rieslingin! Mikäli nautit Rieslingisi mieluiten kuivana, tämä on mainio valinta. Riesling-rypäle on Alsacen alueen tunnuskuva, ja Wolfberger alueen suurin tuottaja. Wolfberger Riesling on kuiva ja raikkaan hapokas, ja se on mahtavan monikäyttöinen kalasta myös juustojen puolelle.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Jean-Marc Brocard Chablis Sainte Claire Organic

Kalaviinien kuningas tulee tässä! Jean-Marc Brocard Chablis Sainte Claire Organic on ylellinen Chablis kaikille meren antimille. Ryhdikkään luomuvalkoviinin rypäle on Chablis’lle tyypillinen erityisen raikas Chardonnay, ja rypäleet on kerätty Préhyn kylän etelärinteeltä. Mausta löytyy mineraalisuutta ja sitruksisuutta.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

rapu ja Brocard chablis sante clare
Weinhof 519 PINK Riesling Pinot Noir

Weinhof 519 Pink Riesling

Ja Rieslingien voittokulku vain jatkuu, tällä kertaa pinkkinä! Weinhof 519 Pink Riesling on uunilohen luottoystävä sekä erinomainen seurustelujuoma. Raikkaat hapot tekevät siitä myös mainion aperitiivin. Vaaleanpunainen väri tulee Pinot Noirista -rypäleestä. Hauskana yksityiskohtana kerrottakoon, että viiniin täytyi lisätä tilkka vettä, sillä Saksan viinilaki ei salli Rieslingistä tehtävää roseta. Viini on siis aromatisoitu vedellä. Johan on!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Parés Baltà Brut b

Poks, sanoi Parés Baltàn korkki kun uunilohen näki! Parés Baltà Brut b kuuluu Suomen suosituimpiin luomukuohuviineihin, ja ymmärrettävistä syistä! Se on vivahteikas ja harmoninen erittäin kuiva cava, joka tehdään perinteisistä cavan rypäleistä Parellada, Macabeo ja Xarel·lo. Sekoitusta hallitsee Parellada, joka antaa viinille kukkeaa raikkautta kasvupaikan erityisen mikroilmaston ansiosta. Macabeosta saadaan hedelmäisyyttä ja Xarel·lo antaa viinille vartaloa. Hinta-laatusuhde etenkin luomutuotannon huomioiden on erinomainen.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Pares Balta Brut
Wolfberger La Louve Pinot Noir

Wolfberger La Louve Pinot Noir

Vai oletko punaviinin ystävä? Mahtavaa, niin mekin! Todella miellyttävä Wolfberger La Louve Pinot Noir kuuluu Alsacen suurimman tuottajan Wolfbergerin taidonnäytteisiin, ja sen rypäleenä on arvostettu Pinot Noir. Marjaisa ja raikas viini on vain keskitäyteläinen maltillisilla tanniineilla, eikä se jyrää lohen arvokkaita makuja alleen.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Tilaa lohiviinit!

Tilaaminen on helppoa. Klikkaamalla ”Siirry tilaamaan” pääset Alkon verkkokauppaan, jossa nämä viinit ovat haettuina valmiiksi. Voit siirtää haluamasi viinit ostoskoriin ja valita toimituksen haluamaasi myymälään. Tilauksesta vastaa Alko ja tilaus on lisämaksuton.