Viinit ovat maukkaimmillaan oikean lämpöisinä. Mikä olisi paras tarjoilulämpötila millekin viinille?
Kuinka kylmää on kylmä? Mitä tarkoittaa ”viilennä kunnolla”? Onneksi tietoviisaat ovat määritelleet eri viineille optimilämpötilat tarjoiluun. Entä miksi viinin tarjoilulämpötilalla oikeastaan on väliä? No ei välttämättä olekaan, tärkeintä on tunnelma, hyvä seura ja omaan suuhun sopivan makuinen viini, vaikka taskulämpimänä. Mutta jos haluaa kokeilla, nämä ihannelämpötilat ovat sellaiset, missä kyseisen viinityypin aromit ja maut ovat tasapainossa ja pääsevät parhaiten esiin.
Punaviinit: 16–18 °C
Punaviinit, kevyet ja marjaiset: 12–16 °C
Valkoviinit ja roseet, kuivat ja puolikuivat: 10–12 °C
Valkoviinit ja roseet, makeammat: 8–10 °C
Kuohuviinit: 6–8 °C
Väkevöidyt viinit, kuivat: 10–12 °C
Väkevöidyt viinit, makeat: 14–18 °C