Ensin ns. oransseista viineistä innostuivat aina trendien harjalla ratsastavat huippusommelierit. Sitten niistä kuulivat jo tavalliset viiniharrastajatkin. Ja niitä saa ihan Alkostakin. Eikä kyse olekaan roseeviinistä, vaikka nekin voivat oransseja olla väriltään. Eikä kyse ole automaattisesti natu- eli alkuviinistäkään, vaikka niissäkin kategorioissa oransseja viinejä paljon valmistetaan. Ja muuten tärkeää tietää: asialla ei ole mitään tekemistä viiniin lisätyn appelsiinimehun tai appelsiininkuorienkaan kanssa.

Historiassa oransseja viinejä on tehty jo tuhansia vuosia sitten. Nykyään tuotanto on pienimuotoista, mutta löytyy joka tapauksessa useita asiaan vihkiytyneitä viinintekijöitä eri alkuperämaista.

Oranssi viini on viiniä, johon ei ole lisätty mitään

Oranssi viini on itse asiassa tarkalleen ottaen valkoviini. Se vain tehdään hiukan samaan tapaan kuin punaviinit, eli rypäleen kuoret saavat olla viinin kanssa kontaktissa. Normaalisti valkoviinistä kuoret napataan heti rypäleiden murskaamisen jälkeen pois, jotta valkoviini ei ottaisi niistä väriä. Oranssissa viinissä väri on siis kovin toivottua ja valmistajasta sekä rypälelajikkeesta riippuen viini saa maseroitua kuorten kanssa muutamasta päivästä jopa kuukausiin.

Paitsi väriä, viini saa kuorikontaktista myös vivahteikkaita makuja, rakennetta, jopa tanniineja. Ne ovatkin monikäyttöisiä ruokapöydän antimien kanssa. On useitakin valkoisia rypälelajikkeita, joita voi käyttää, mutta yksi anteliaimmista värin suhteen on Pinot Grigio, mikä tekeekin siitä yleisen valinnan oranssiksi viiniksi.

Pinont Grigio amato

Il Ramato

Il Ramaton intensiivinen hedelmäisyys tekee siitä monipuolisen ruokaviinin. Se sopii erilaisille alkupaloille, ilmakuivatulle kinkulle ja runsasmakuisille leikkeleille, moniin kalaruokiin, vaalealle lihalle ja miedoille juustoille. Lisäksi Il Ramato sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattaville.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Landae Pinot Grigio

Alkosta saatava Landae Pinot Grigio löytyy Italian valkoviinihyllystä. Sen valmistaa Cantina Orsogna Abruzzien alueella. Landae on oranssi viini, mutta lisäksi se on myös ns. natu- eli alkuviini. Natuviiniksi Landae luokitellaan sen takia, että se on saanut käydä villihiivoilla ja siihen ei ole lisätty sulfiittia valmistuksen aikana. Viiniä ei myöskään ole suodatettu, joten sameus on sille ominaista. Ja niin on myös Pinot Grigiosta saatu kauniin oranssi väri.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

ZeroPuro Landae Pinot Grigio 75cl