Portviinitoti on pimeän vuodenajan herkullisimpia nautintoja. Käyttämällä totissa perinteisen viskin tai rommin sijaan portviiniä, saadaan aikaan ainutlaatuinen juoma, joka lämmittää kehoa, mieltä ja kylmiä käsiä.

Tätä portviinitotia mehevöittävät tuore sitruuna ja appelsiini. Sille pikantin ja tukkoisen nenän avaavan mausteisuutensa antaa kokonaiset neilikat ja kunnon kanelitanko. Sen salaisuus piilee kuitenkin kahdessa muussa ainesosassa, joista ensimmäinen on ruskea sokeri . Se on valkoista sokeria huomattavasti parempi paahteisen ja syvän makuominaisuutensa vuoksi. Ja se toinen salaisuus on Porto Cruz Tawny.

Porto Cruz Cocktail

Porto Cruz -toti

1 dl Porto Cruz Tawny -portviiniä

Tuoreena puristettua sitruunamehua, n. 1-2 tl tai maun mukaan

Tuoreena puristettua appelsiinimehua, n. 1-2 tl tai maun mukaan

1 tl ruskeaa sokeria

1-2 kanelitankoa

Kuumaa, mutta ei kiehuvaa vettä

Koristeeksi appelsiinin kuorta ja kokonaisia neilikoita

Tee näin:

Kaada portviini totilasiin ja sekoita kanelitangolla joukkoon sokeri ja tuoreena puristetut sitruuna- ja appelsiinimehu. Kaada päälle kuuma vesi. Koristele appelsiininkuorella eli leikkaa appelsiinin kuoresta n. 5 cm pitkä ja 1,5 cm leveä osa. Poista valkoinen osa siten, että kuori on melkeinpä läpinäkyvä. Laita kuoreen muutama kokonainen neilikka ja tarjoile toti kuumana.

PortoCruzTawny75cl

Porto Cruz Tawny

Valitse mikä tahansa bistro Ranskassa ja näet lähes varmasti tämän pullon siellä. Tämä on ranskalainen perusaperitiivi monen muun rinnalla. Ateriaa ei voi nauttia eikä syömään lähteä ilman lasillista etukäteen tai alkuun. Työpäivän jälkeen poiketaan bistroon tätä varten.
Ranskalaisittain tämä on aperitiivi, viilennettynä. Sopii maltillisin kulauksin seurusteluviiniksi, se säestää mahtavasti suklaaherkkuja, paahdettuja pähkinöitä, makeita hedelmiä ja voimakkaita juustoja.