Lasillinen maistuvaa viiniä ja savuisessa grillissä kypsymässä ribsejä, hot dogeja, hampurilaisia, maissintähkiä… Jo ajatus nostaa veden kielelle. Kyllä rapakon takana osataan!

Amerikkalaistyylisten grillijuhlien ruoka on tuhtia, ja grilliviineiksi suositellaankin usein punaviinejä. Mutta ei huolta, tarjolla on myös grillaukseen hyvä valkoviini: mikä sopisikaan paremmin aitoon Amerikan grillimeininkiin kuin kalifornialaiset Ironstone Old Vine Zinfandel ja Ironstone Chardonnay!

Suomen kesä on tunnetusti sään puolesta mielenkiintoinen, mutta viimeistään nämä Kalifornian kasvatit tuovat kalifornialaisen lämmön ja auringon meillekin. Kunnon amerikkalaistyylisissä grillijuhlissa ei lihaa säästellä, ja grilli tirisee kuumana iltaan asti. Grillijuhlat ovat loistavaa aikaa ystävien ja sukulaisten kanssa seurusteluun, ja jos jokin on varmaa niin se, että täällä ei jää nälkä. Nälkä lähtee esimerkiksi näillä runsaasti täytetyillä mehukkailla burgereilla, jotka on valmistanut ravintola Boneless Jätkäsaari Helsingissä.

Klassisia yhdysvaltalaisia grilliruokia ovat tietenkin jo mainitut hampurilaiset sekä hot dogit eli ”kuumat koirat”. Mitä enemmän lihaa, sitä enemmän lihaa, joten grillibileisiin kuuluvat myös valtavat tomahawk-pihvit, joista riittää useammallekin syöjälle. Kuumalle ritilälle löytävät tiensä myös ribsit, maissintähkät ja vaikka kala sekä kasvikset. Ruokatarjoilua on laidasta laitaan, joten sen seuraksi kannattaa katsoa myös pari erilaista viiniä, kuten Ironstone Old Vine Zinfandel ja Ironstone Chardonnay.

ironstone chardonnay

Ironstone Chardonnay

Ironstone Chardonnay on monipuolinen ruokaviini, jolla on runsaasti osaamista grilliruokien puolelta. Pihvien lisäksi tämä sataprosenttisesti Chardonnay-rypäleestä saatava viini ymmärtää vaaleiden lihojen, kalan ja äyriäistenkin päälle. Laita siis grilliin kevyin mielin vaikka kanaa tai jättikatkarapuja!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Ironstone Old Vine Zinfandel

Ironstone Old Vine Zinfandel sopii erityisesti lihaviinin virkaan. Sillä on kokemusta esimerkiksi sian- ja naudanlihasta sekä riistasta, mutta se käy myös grillattujen kasvisten, kuten täytettyjen paprikoiden, seuraan. Tämä keskitäyteläinen viini on tuntumaltaan runsas, tasapainoinen ja monimuotoinen.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

ironstone old vine zinfandel

Kun herkulliset pihvit saadaan nostettua ritilältä, täytetään burgerit tietenkin myös majoneesilla, sipulilla tai muilla oman maun mukaisilla lisukkeilla ja vielä pihvin päälle sulavalla juustolla, jotta saadaan aikaan aito cheese burger. Todellinen ilo silmälle – makuaistista nyt puhumattakaan!

Lautaselle juuri nostettujen kuumien herkkujen kylkeen kuuluu tietysti vielä hieman – tai mieluummin oikein reilu määrä – maukasta majoneesipohjaista kaalisalaattia eli coleslaw’ta. Ja nyt kun kaikki ovat kyydissä, niin ei muuta kuin nautiskelemaan.

Kun hot dogeja ja hampurilaisia on syöty niin että napa ruskaa, on vielä vuorossa tietenkin jälkiruoka, eli paahdetut vaahtokarkit. Grillijuhlat sen todistavatkin: usean ruokalajin illallinen ei vaadi valkoisia pöytäliinoja – se löytyy myös grillin äärestä.

Ironstone wine and food