”Viini on ravintoa”, sanoo Piergiorgio Castellani. ”Rypäleiden kasvattaminen ja viinin tekeminen on taito. Taito, joka siirtyy isältä pojalle kummuten oppina pitkästä, hitaasta ja työläästä kokemuksesta uudelleen ja uudelleen vuodenaikojen vaihtuessa.” Hän tietää mistä hän puhuu, sillä Castellanin perheyritys on harjaantunut tähän taitoon vuodesta 1903. Vuosikymmenten aikana muutoksia on riittänyt ja nyt perheen omistuksessa on peräti kuusi viinitilaa. Tenuta di Burchino, Tenuta di Campomaggio, Tenuta Poggio al Casone, Tenuta di Santa Lucia, Tenuta di Ceppaiano ja Fattoria di Travalda ovat kaikki Chiantin alueella.

Global Wine House on Cantine Casa Charlize –brändiään varten tehnyt yhteisyötä Castellani-viinitilan kanssa Pontederassa. Heidän kokemuksensa ja ammattitaitonsa avulla on räätälöity viini, jota on vaikea vastustaa. Rypäleiden korjuusta pullotukseen päämääränä on tehdä laadukas viini kohtuullisella hinnalla, jokamiehen menolippu Toscanaan. Samalla tavalla kuin korkeimman hintaluokan supertoscanalaisissa, mukana on ranskalaisia rypälelajikkeita ja siksi viranomaisen antama laatumerkintä korkeampien laatuluokituksien sijasta on IGT eli Indicazione Geografica Tipica, alueelleen tyypillinen viini. Casa Charlize -viinivalikoiman tarkoituksena on yhdistää italialaisten klassisten viinien laatu ja maine viininvalmistuksen historian ja perinteiden arvostukseen.

Vastinetta rahalle

Italian viinitarjonnan voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään, todella varakkaiden viinit ja tavallisten ihmisten viinit. Harvalla meistä on varaa tai halua maksaa viineistä kolminumeroista eurohintaa, joka komeilee monen kuuluisan viinin hyllynreunassa. Juhlahetkiin jäävät monilta nekin Amaronet, Barolot ja Brunellot, joita ei satalappusella saa kahta pulloa. Italialainen on vaativa ruokansa suhteen, antipastin leikkeleiden on oltava juuri leikattuja, pastan pitää olla kimmoisaa ja kahvin juuri jauhettua, vaikka oltaisiin huoltoasemalla, mutta viini soittaa perinteisesti toista viulua ruokapöydässä. Kelpo viiniä on aina ollut tarjolla valtameren verran eikä sen tarjoileminen kannussa tai karahvissa pilaa lounasta tai illallista. Huono viini ei kelpaa lasiin koskaan. Casa Charlize Cuvée Forte on hieno esimerkki nautittavan laadun ja maksettavissa olevan hinnan kohtaamisesta. Todellinen italialainen nautinto.

Casa Charlize Cuvée Forte on ilo jo silmälle. Tumma rubiininpunainen väri kertoo viinin tiiviydestä ja runsaudesta, mutta välkehtii kirkkaana lasissa. Tämä ei ole viinitiiviste vaan ruokaviini. Charlize Cuvée Forte ansaitsee kookkaan ylöspäin kapenevan jalkalasin, joka tekee oikeutta sen tuoksulle. Tällöin nenä poimii viinistä helposti makeaa kirsikkahilloa, boysenmarjaa, mustaherukkaa, kanelia, nahkaa ja tummaa suklaata.

Casa Charlize Cuvee Forte

Riemastuttavinta on kuitenkin Charlize Cuvée Forten maku. Ei tarvitse olla tuntija ihastuakseen jo ensimmäiseen kulaukseen, joka on hilloisen hedelmäinen, tumman marjainen, samettisen tanniininen, herukkaisen hapokas, pitkä ja mausteinen. Viini on täyteläinen ja runsas, mutta samalla helposti lähestyttävä, maukas ja suorastaan lempeä kaikessa runsaudessaan. Sekoituksen tasapaino on mallikelpoinen: Sangiovese tekee viinistä peri-italialaisen, Cabernet Sauvignon antaa tiiviyttä, Syrah runsautta ja Merlot mehevää hillomaisuutta.

Casa Charlize Cuvee Notte ja Casa Charlize Cuvee Forte

Suola ja sokeri

Casa Charlize Cuvée Forten loppumakua sävyttää hedelmäinen makeus. Se tekee viinistä pyöreän ja monen suun mielestä erityisen nautittavan. Ruokaviinille se antaa lisää pontevuutta suolan ja mausteiden kohtaamiseen.

Italialaiset leikkeleet ovat niin suolaisia, että paikallinen leipä jätetään usein suolattomaksi. Runsasmakuiset liharuoat saavat usein lisäkkeekseen nokareen hilloa juuri samanlaiseksi sillaksi.

Oletpa antipastin salamin ja prosciutton äärellä, nostamassa vielä lusikallista suolaista parmesaania pastan päälle, maistelemassa paahdettua lihaa tai ihastelemassa suolaista gorgonzolajuustoa, huomaat miten hyvin Charlize Cuvée Forte näitä herkkuja saattelee.

Italia on mielentila

Näinä aikoina lasillinen Charlize Cuvée Fortea vie ajatukset unelmien matkalle Toscanaan. Vaikkapa juuri Pontederaan, josta Casa Charlize Cuvée Forte on kotoisin. Pontedera on Riihimäen kokoinen kaupunki, jonka historia ulottuu edellisen vuosituhannen alkupuolelle. Strategisesti keskeisellä alueella sijainnut Pontedera oli milloin Pisan, milloin Firenzen hallinnassa. Renesanssin myötä Pontederan strateginen merkitys katosi ja siitä alkoi kehittyä kaupallinen keskus. Et voi välttyä näkemästä täällä Vespa-skootteria, sillä Piaggion tehtaan ovat Pontederassa. Kaupungin ilme vastaa tarkasti mielikuvaa Italiasta ja useimmat matkat taittuvat kävellen tai Vespan kyydissä.

Miten kaipaankaan aamun cappuccinoa ja iltapäivän pikimustaa espressoa. Ravintolan pöytää kadulla, pastakulhoa ja punaviiniä. Syömmekö iltapäivällä Pizzeria via Romassa? Illalla on pakko mennä Bisteccardenteen, sen pihvejä on kehuttu mahtaviksi, siellä on varmasti tarjolla myös Bistecca alla Fiorentina eli toscanalainen T-luupihvi. Hei, se on melkein kilo lihaa lautasella. Vai tilataanko niiden valtava lihalauta ja jaetaan? Siellä on hyvät viinitkin. Vieressä on baari Il Punto D’incontro, jossa voimme sulatella illallista kahvin tai grappan avulla. Mä en kestä, siitä tulee mahtavaa!

Huhuu! Missä sinä olet? Maa kutsuu, otatko lisää Charlizea? Tämä on hyvää.

Psst...

Tiesitkö, että Casa Charlize Cuvée Fortella on ihana uusi serkku Apuliasta, Casa Charlize Cuvee Notte Puglia IGT?

Tämä uutuus on todellinen pataruokien parantaja, joka tuntee etenkin haudutettujen kasvisten sekä lihojen vaatimukset kuin omat taskunsa. Öisen tumma viini nostaa mieleen illallisen innokkaan odotuksen ja hautuvan pataruoan tuoksun. Mitä se nonna ragùunsa laittoikaan… Salainen resepti, ja niin kielen vievän herkullinen!

Sulava seuralainen ihastuttaa runsaalla hedelmäisyydellään ja hilloisella marjaisuudellaan. Joko maistetaan? Buon appetito!

Hinta- ja lisätiedot saat tästä.

Casa Charlize Cuvee Notte