Raikas ja miellyttävä minttu on kaikille tuttu esimerkiksi suklaista, jäätelöistä ja kastikkeista. Mutta oletko kokeillut minttuista chimichurria? Nappaa resepti talteen sivun lopusta.

 Tutuimpia meille ovat viherminttu sekä piparminttu. Tuoksunsa ansiosta minttu on suosittu mauste esimerkiksi teessä. Tiesitkö, että myös viinin voi valita sopimaan nimenomaan tämän hienon yrtin kanssa?

Mistä minttu oikein tulee?

Robben Pikku Puutarhalla viherminttu kasvatetaan siemenestä. Marokonminttu ja muut erikoislajikkeet kasvatetaan yleensä taimista tai pistokkaista. Viljely on kohtalaisen haasteellista pitkän taimettumisajan vuoksi. Minttu viljellään isossa turvepaakussa, jonka ympärillä vain ohut paperiharso. Robben Pikku Puutarhan tuotanto onkin nykyään kokonaan muoviruukutonta. Se on todellinen ekoteko, koska muovia säästyy reilusti.

Robben mintun tekee erikoiseksi se, että kasvi viljellään energiatehokkaassa vertikaaliviljelmässä. Tasaiset olosuhteet ja oikeanlainen valo antavat mintulle tavanomaista voimakkaamman maun. Kevään tullessa kannattaa ehdottomasti istuttaa paakku isompaan ruukkuun. Aseta ruukku valoisalle paikalle ja muista kastella. Tällä tavalla voit nauttia mintustasi pidemmän ajan.

Minttu kannattaa hyödyntää kasvina kokonaisena, koska varret ovat myös pehmeitä ja maistuvia. Hienoimmat kasvinosat ovat kuitenkin mintun lehdet. Jutun lopusta löydät hyvän niksin varsien hyödyntämiseen!

chakana nuna minttu

Minttu on monipuolinen mauste

Punaviinin seurassa minttu suorastaan loistaa. Sen kaveriksi kannattaakin kokeilla Chakana Nuna Vineyard Cabernet Francia, joka ymmärtää tätä aromaattista yrttiä ja tuo kauniisti esiin sen parhaita puolia. Sielukas ja runsas viini on kotoisin Argentiinasta Nunan viinitarhalta, joka on maan suurin sertifioitu luomutila.

Sen lisäksi että se on luomua ja biodynaamista tuotantoa, käy tämä viini myös vegaaneille. Se täydentää erinomaisesti esimerkiksi lampaanlihaa, jonka kanssa usein nautitaan nimenomaan minttukastiketta. Napakymppi siis molemmille! Vegaanisena vaihtoehtona voi lampaan asemasta tarjota esimerkiksi seitania.

Mintusta on moneksi sekä ruokaa laittaessa että pienen purtavan kanssa. Se käy sekä mausteeksi että kauniiksi koristeeksi. Mintusta saa helposti herkkua tekemällä siitä esimerkiksi chimichurria, joka on argentiinalainen mausteinen kastike. Mikäs sen parempaa kuin argentiinalainen kastike ja argentiinalainen viini!

Minttuinen chimichurri sopii niin dippikastikkeeksi kuin marinadiksi. Kokeile tätä näppärää ja nopeaa ohjetta!

minttu chimichurri

Minttuinen chimichurri

2 valkosipulinkynttä

1 runsas puntti minttua

0,5 punttia persiljaa

2 ruokalusikallista punaviinietikkaa

0,5 teelusikallista suolaa

0,25 teelusikallista chiliä

6 ruokalusikallista ekstra-neitsytoliiviöljyä

Tee näin:

Hienonna valkosipuli, minttu ja persilja ja laita ne kulhoon. Lisää punaviinietikka, suola ja chili ja sekoita. Lisää vielä oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi. Se on siinä!

Haluatko käyttää myös mintusta jääneet rangat hyödyksi? Muuta ne minttuvedeksi! Laita rangat kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehumispisteeseen saakka, mutta älä turhaan ala keittää rankoja, vaan ota kattila saman tien pois hellalta. Anna veden maustua vaikka yön yli ja siivilöi mintunrangat pois. Voit halutessasi makeuttaa minttuveden ja juoda sen sellaisenaan joko kylmänä tai kuumana teen tapaan. Se sopii hyvin käytettäväksi myös juomien pohjaksi. Tai keksi sille jokin aivan oma käyttötapasi!

minttutee pieni