Mikä olisikaan ihanampaa kuin iloisesti pirskahtelevat ja kuplivat juhlat! Kuohuvat maljat on satoja vuosia yhdistetty juhliin ja hauskanpitoon. Kuplien mainitseminen saa ihmisten silmät säteilemään innokkaasta odotuksesta.

Poreileva lasillinen toimii puhemiehenä välittäen onnittelut, toivotukset, kiitokset, rakkauden ja ystävyyden ajatukset, juhlamielen ja ruokahalun maljan jakaville. Jos lasia täydennetään, se saa meidät kuuntelemaan pitkiäkin puheita, kuohuva juoma nostattaa naurua ja hymynkareita läsnäolijoille. Kieltä kutitteleva kupliva nektari saa meidät tuntemaan itsemme tervetulleiksi ja viihtymään. Lahjaksi tuotu kuohuviini ei jää käyttämättä.

Äitienpäivän aamiaisella sihisevä juoma on mielellään vaaleanpunaista ja tunnelma on taattu. Myös aperitiivin on syytä poreilla, viipyillen ja viihdyttäen. Vappuna kuohujuomaa tarvitaan moneen otteeseen ja usein kaiken aikaa. Ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset ovat monelle nuorelle askel aikuisuuteen ja kuohuvan viinin julkinen nauttiminen on eräänlainen siirtymäriitti täysikasvuisten maailmaan. Ilo ja yhteisöllisyys pirskahtelevat lasissa ja riemu siivoaa murheet myöhempään arkeen.

Biodynaamista laatua naisten tekemänä

pares balta cava brut

Viinien maailma on täynnä kuohuvia vaihtoehtoja. Yksi on kuitenkin varma: juhlissa ei kannata irvistellä, joten kuohuviinin pitää olla laadukasta. Se ei välttämättä tarkoita kallista viiniä, jo viitosen lisähinta nostaa tuntuvasti kuohuviinin laatua. Erityisesti suurelle joukolle kuohuviiniä valittaessa espanjalainen cava on erinomainen vaihtoehto ja Parés Baltà nimi, joka kannattaa pitää muistissa. Perheyritys on valmistanut cavaa jo 1930 -luvulla ja nykyään kellarimestareina toimivat naiset Maria Elena Jiménez ja Marta Casas tekevät erinomaista laatua aina Gran Reserva- tasolle saakka. Parés Baltàn kaikki viinit ovat Demeter-sertifioitua biodynaamista tuotantoa ja soveltuvat vegaaneille.

Parés Baltàn ’b’ Cava Brut on Suomen suosituimpia

Uudella raikkaalla ulkoasulla varustettu Parés Baltà ‘b’ Brut luomukuohuviini syntyi voittajaksi. Se on tehty pullokäymismenetelmällä perinteisistä cavan rypäleistä Parellada, Macabeo ja Xarel·lo. Parellada hallitsee tätä sekoitusta ja se tulee Penedeksen korkeimmilta vuorilta antaen viinille kukkeaa raikkautta kasvupaikan erityisen mikroilmaston ansiosta. Macabeo tuo mukaan hedelmäisyyttä ja Xarel·lo vartaloa. Luomuviinin vivahteikkuus ja harmonia leimaavat tätä kuohuvaa. Luomu ei ole halpaa tuottaa, mutta senkin huomioiden tällä viinillä on esimerkillinen hinta-laatusuhde. Brut ’b’n kevyen paahteinen tuoksu tarjoilee vihreää omenaa, aprikoosia, sitrusta, valkoista herukkaa, yrttejä, kukkia ja mineraaleja. Sen erittäin kuiva maku on raikkaan hapokas, puhdaspiirteisen hedelmäinen, kukkea, vivahteikas ja tasapainoinen.

Parés Baltà ‘b’ Brut on täydellinen kuohuviini kevään ja kesän juhliin, maljaviininä ja seurusteluviininä. Se on tietysti erinomainen aperitiivi ja sopii tapaksille, kala- ja äyriäisruoille ja salaateille.

Páres Baltà Cava Pink on kuin lasiin kaadettu kesä

Vaaleanpunainen Parés Baltà Cava Pink Brut on valmistettu perinteisellä pullokäymismenetelmällä. Viini on saanut kehittyä sakan päällä pullossa 18 kuukauden ajan. Cava Pink on Garnatxa’lla modernisoitu luomu-cava, joka sopii myös vegaaneille. .

Pares Balta Pink P

Perinteinen cava saa uuden vaihteen, kun sen tuoksussa tuntuvat kesän mansikat ja vadelmat. Pitkä kellarointi nostaa tuoksuun mukaan vielä miellyttävän paahteen. Tuloksena on nautittava lasillinen, jonka voimakkaan vaaleanpunainen, pinkki väri on hurmaava ja trendikäs. Sen tuoksu antaa vadelmaa, punaherukkaa, mansikkaa, nahkaa, tuoretta tupakkaa ja punapippuria. Maku on kuiva, vadelmainen, kepeän marjainen, paahteinen ja kevyen mausteinen.

Parés Baltà Cava Pink on hurmaava seurusteluviini ja aperitiivi. Tämä laadukas kuohuviini sopii kalan ja katkarapujen kera, tapaksille, miedoille vuohenjuustoille ja tummalle suklaalle.

Kosmisia viinejä

Pares Balta vineyard

Parés Baltàn viinitalo on perustettu jo vuonna 1790 ja se on edelleen perheyritys. Ensimmäiset viiniköynnökset tilan ympärille istutettiin vuonna 1790 ja lähes 200 vuotta myöhemmin, vuonna 1978, Joan Cusiné Hill lunasti tilan itselleen. Tänä päivänä Parés Baltàn viinitaloa johtavat hänen lapsenlapsensa, Joanin ja Marian pojat Joan ja Josep Cusiné Carol. Viininteosta vastaavat Joanin ja Josepin vaimot Maria Elena Jiménez ja Marta Casas. Viiniä tehdään suurella sydämellä ja hurmaavan herttainen Cusinén perhe toivottaa kaikki viininystävät lämpimästi tervetulleiksi tilalleen, joka sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Barcelonasta.

Parés Baltàn viinit ovat oikeastaan pullotettua filosofiaa. Perheyrityksessä vallitsee vakaa käsitys siitä, että ihmisen työn lisäksi ympäröivä maailma, koko kosmos mukaan lukien vaikuttavat viineihin. Harmoninen suhde toisiin ihmisiin, luonnon syvällinen kunnioittaminen, vuoden kiertokulun ja erilaisten vuorovaikutussuhteiden loputon opiskeleminen ovat yhtä tärkeitä kuin valitut rypälelajikkeet, köynnösten hoito tai sää ja ilmasto.

Cusiné Carolin perheen viinitarhat sijoittuvat viiteen kylään noin 10 kilometrin päähän Välimerestä, Penedèsin vaihtelevaan maastoon, laaksoihin ja vuoristoon. Tarhat sijaitsevat eri korkeuksilla merenpinnasta, 176 – 749 metrin välillä ja lisäksi niiden välissä on korkeita kukkuloita, minkä ansiosta viinejä viljellään niin välimerellisessä kuin mannerilmastossakin sekä niiden välimuodossa. Osa tarhoista sijaitsee luonnonsuojelualueiden keskellä, jossa rypäleet saavat kasvaa lähes taianomaiselta tuntuvassa rauhassa. Parés Baltà viljelee neljäätoista eri rypälelajiketta. Huolellisilla valinnoilla he saavat aikaan luonteikkaita, suuria viinejä.

Ympäristöystävällisyys on tietenkin Parés Baltàn keskeisiä arvoja. Talvisin yli tuhat lammasta laiduntaa viiniviljelmillä, joten keinotekoista lannoitusta ei tarvita. Tuotanto toteutetaan biodynaamisesti ja tarhat ovat Demeter-sertifioituja. Luomuviljelyssä vältetään kemikaalien käyttöä ja tuetaan mehiläisten toimintaa viiniköynnösten pölyttäjinä niiden kukintakaudella. Osa Parés Baltàn tarhoista sijaitsee vuosisatoja vanhoilla terasseilla, joilla myös villisiat, ketut, jänikset ja vuorikotkat ovat tavallinen näky. Viinitarhoja ei kastella keinotekoisesti vaan sateen annetaan hoitaa tämä työ. Ensimmäiset biodynaamiset kokeilut valikoiduille viinitarhoille tehtiin vuonna 2011 ja vuotta myöhemmin, positiivisten tulosten kannustamana, biodynaamista viljelyä ryhdyttiin soveltamaan kaikilla Parés Baltàn viinitarhoilla. Biodynaaminen viljely perustuu biodiversiteettiin ja tähtitieteeseen ja siinä halutaan kunnioittaa kosmoksen osallisuutta koko prosessin ajan.

Suomi-sympatiat

Parés Baltà siis ottaa mielellään vieraita vastaan. Käynti täällä tuntuu ystävien kohtaamiselta ihastuttavan lämpimien ja sydämellisten perheenjäsenten ansiosta. Kaikesta ja kaikista huolehditaan. Kierros tarhoilla on unohtumaton elämys. Kellareissakin on näkemistä ja viinien maistaminen paikan päällä antaa niille oman pienen lisänsä.

Pares Balta Cusiné Family

Parés Baltàn viinitalolla on vahva side Suomeen. Toukokuussa 1971 espanjalaiset Joan ja Maria Angels Cusiné avioituivat. Häiden jälkeen he hankkivat asuntoauton ja lähtivät kahdeksi kuukaudeksi Skandinaviaan häämatkalle. Tapahtumarikkaan matkan päätteeksi he saapuivat Suomeen, johon molemmat hullaantuivat päätä pahkaa. Suomalainen kulttuuri, ihmiset ja ruoka tekivät pariskuntaan lähtemättömän vaikutuksen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin nuoren parin ensimmäinen lapsi saapui maailmaan. Näistä tapahtumista alkoi Cusinén perheen erityislaatuinen suhde Suomeen. Perheellä on paljon ystäviä Suomessa, he ovat kiitollisia ja ylpeitä viiniensä menestyksestä Suomessa ja Parés Baltàn kattavalla tuotevalikoimalla onkin laaja ja lojaali kuluttajakuntansa kylmässä pohjolassa.

Tutustu viinitilaan lähemmin täältä!