Herkullinen katkarapuleipä eli Toast Skagen on klassikko, joka maistuu aina! Se sopii tarjottavaksi niin juhlallisen illallisen alkupalana kuin illanistujaisiin.
1950-luvun resepti rokkaa edelleen
Toast Skagen on klassikko, joka on kuitenkin edelleen raikas ja trendikäs tarjottava. Se sai nimensä Tanskan pohjoiskärjessä sijaitsevan satamakaupungin mukaan, mutta sen kehitti 1950-luvun lopulla tukholmalainen ravintoloitsija Tore Wretman. Hänen käsissään monet klassiset ruotsalaiset ruokalajit muuttuivat kulinaristisiksi elämyksiksi ja saivat täysin uuden aseman. Toast Skagen on yksi niistä.
Moderni tulkinta klassikosta
Miten tämä herkku kuuluu valmistaa? Klassikon yksi tunnusmerkki on, että sen reseptit ovat jatkuvan intohimoisen keskustelun aiheena.
Mikä sopisikaan siis paremmin Toast Skagenin kanssa kuin Barth Riesling Fructus, jonka kuvaillaan olevan modernin tulkinta Rheingaun klassikosta? Raikas, hedelmäinen luomuviini, joka on samalla sekä perinteinen että moderni. Juuri kuten sen kanssa nautittava katkarapuleipäkin.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Alempaa löydät vielä lisää erinomaisia juomasuosituksia ja reseptin aineksineen, jotka tarvitaan tähän makujen sinfoniaan.
Toast Skagen
4 dl kuorittuja katkarapuja
2 rkl hienonnettua tilliä
1,5 dl majoneesia
1 rkl sitruunamehua
4 viipaletta vaaleaa leipää
4 rkl muikun tai siian mätiä
1 punasipuli
suolaa ja pippuria
Tee näin:
Sulata, valuta ja kuivaa katkaravut. Kuori ja hienonna punasipuli. Huuhtele, kuivaa ja hienonna tilli. Sekoita majoneesi ja punasipuli keskenään. Lisää sitruunamehu ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Sekoita katkaravut seokseen juuri ennen annosten kokoamista. Lisää vielä mausteeksi tilliä (jätä halutessasi vähän myös koristeeksi).
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja paista ne voissa pannulla rapeiksi. Valuta ylimääräinen rasva pois talouspaperin päällä. Nostele leivät lautasille ja levitä katkarapuseos leipäviipaleiden päälle. Koristele hienonnetulla punasipulilla, mädillä ja tillinoksalla.
Sävellä oma versiosi
Klassikko kestää myös versiointia. Saat kauniit leivät ottamalla leivästä pyöreät palat muotilla tai vaikka juomalasin avulla. Helppo tapa saada leivistä vielä asteen verran tyylikkäämpiä! Toast Skagenin voi rakentaa myös tummasta tai saaristolaisleivästä. Kiireistä juhlapäivää helpottaa Skagen-voileipäkakku, joka on tehty valmiiksi ja nostetaan viileästä tarjoilupöytään.
Bongaa leppäkerttu!
Jean-Marc Brocard Chablis Sainte Claire Organic on herkullinen kuiva valkoviini ja sopii äyriäisten lisäksi esimerkiksi kuhalle tai ahvenelle, sushille, simpukoille ja blineille. Se on ryhdikkään hapokas, selkeän mineraalinen, voinen ja paahteinen. Raikas ja ryhdikäs Chablis, joka sopii vegaaneille. Siitä muistuttamassa pullon tarrassa onkin leppäkertun kuva.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Riesling ei petä
Wolfberger Riesling on kuiva, raikkaan hapokas, lempeän hedelmäinen, puhdaspiirteinen, aprikoosinen ja viheromenainen. Pitkää loppua hallitsee sitrus, sävyttyen raparperiin ja etäiseen mausteisuuteen. Viini on myös vegaaninen.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Voittaja jo syntyessään
Pares Balta Cava Brut B oli voittaja jo syntyessään ja kuuluu suosituimpien kuohuviinien joukkoon. Raikkaan hapokkaassa kuohuviinissä on kukkeaa raikkautta ja vivahteikkuutta. Se muodostaa täydellisen makuparin Toast Skagenille sekä kala- ja äyriäisruoille. Se on myös erinomainen maljaviini ja seurusteluviini. Se on luomu, vegaaninen ja ympäristövastuulliseen pulloon pakattu.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.
Kolmen rypäleen moniulotteinen viini
Wolfberger W3 on monipuolinen viini, josta viinin nimikin antaa vihjeen. (W)3 kertoo viinin sisältävän kolmea Alsacen alueen rypälelajiketta: Muscat, Pinot Gris ja Riesling. Moniulotteisuus tekee siitä monikäyttöisen viinin, joka viihtyy mainiosti muun muassa äyriäisten ja kalaruokien seurassa. Raikas hapokkuus ja sitruksisuus sopivat yhteen Toast Skagenin makujen kanssa.
Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.