Uunissa kypsynyt ja paahtunut porsaanliha on helppoa sekä perinteistä syysajan ruokaa. Sopiva pala porsasta, kourallinen karkeata suolaa ja hyvin lämmitetty uuni ovat kokonaisuus, josta valmistuu maukas uunipaisti.

Samaan uuniin kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa myös juuresvuoka, jolloin ruokien aromit kypsyessään vahvistavat toisiaan mitä mainioimmalla tavalla! Toinen tapa on laittaa liha keskelle suurehkoa vuokaa ja ympäröidä se juureksilla, jolloin maut ja aromit muodostavat varsinaisen rakkauden liiton. Eikä se possu ja juurekset paistopussissakaan ole lainkaan pöllömpi idea!

Tässä reseptissä toimii niin porsaan etuselkä, kassler, lapa kuin palapaistikin.

Possua uunissa

Porsaanliha ja juurekset uunissa

1,5─2,0 kg porsaan etuselkää/lapaa/kassleria/palapaistia

3─4 rkl karkeata suolaa

1 dl vettä paistoalustalle

Juureksia oman maun mukaan

Tee näin:

Huuhtele porsaanliha ja tee siihen leikkuuveitsellä koloja eri puolelle. Työnnä suolaa lihan koloihin ja hiero loput sen pintaan. Suolalla maustaminen säilyttää hyvin lihan ominaismaut. Nosta liha vuokaan ja laita se peitettynä jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele sitä muutaman kerran. Lämmitä uuni noin 200 asteiseksi. Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.

Huuhtele porsaanliha ja aseta uunivuokaan sekä lisää hieman vettä vuoan pohjalle. Nosta vuoka uuniin, näin lihan pinta kiinnittyy estäen nesteiden haihtumisen ja saaden samalla kauniin ruskean värin. Anna lämpötilan laskeutua 150 asteeseen, jossa lihapala saa kypsyä matalassa lämmössä 3–4 tuntia. Valele välillä vuokaan kertyvällä liemellä. Porsaanlihan tulee olla täysin kypsää. Käytä tarvittaessa paistomittaria.

Ja muistathan, että paistamisen jälkeen liha saa vetäytyä puolisen tuntia folion alla. Jos laitoit kaikki samaan vuokaan, anna koko komeuden levätä folion alla, ja avot!

Uunissa kypsytetyn porsaanlihan viinissä on hedelmäisyyttä ja hapokkuutta

Jos on ruoan valmistus helppoa ja yksinkertaista, niin samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös viinivalinoissa. Hedelmäinen ja aromikas viini on toimiva ratkaisu.

Kypsä porsaanliha saa seurakseen valkoviinin, joka tulee Saksasta, jossa porsaanlihan ja valkoviinin makuliitolla on vuosisataiset perinteet. Barth Riesling Trockenin tuntuva, tasapainoinen hapokkuus, mineraalisuus sekä hedelmäinen aromaattisuus tekevät siitä erinomaisen ruokaviinin. Kypsäksi paahtuneen uuniporsaan makuihin käy hyvin reilusti hedelmäinen, kevyesti yrttinen, kuiva Riesling, jossa aistii rypäleelle tyypillisen hennon makean vivahteen.

Barth Riesling Trocken

Barth Riesling Trocken

Barth Riesling Trocken on VDP-viinintuottajajärjestöihin kuuluvan viinitalon laadukas taidonnäyte. Viini tulee Rheinin varrelta, yhdeltä Saksan ja viinimaailman kuuluisimmalta alueelta Rheingausta. Kyse on maaperästä, sijainnista, historiallisesta taustasta ja laatutietoisuudesta. Viinialueen ilmasto on kesäisin lämmintä, kuumaakin ja talvisin leutoa, jossa jokialueen jyrkät rinteet suojaavat tuulilta. Rhein-joki toimii lämmön säätelijänä sekä tasapainottajana, heijastaen hyvin myös valoa viiniköynnöksille.

Hattenheimissa Rieslingistä kehittyy hienostuneen hedelmäinen ja tasapainonen viini, jossa on rakennetta, intensiivisyyttä sekä pitkä jälkimaku.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Teksti, resepti ja puu-uunikuva: Heikki Remes. www.viinimies.com