Onnea uuteen kotiin! Tuparit siis tuloillaan. Mikä olisikaan parempi syy kutsua ystävät ja läheiset koolle.
Jokainen juhlistaa omalla tyylillään, vaikka tarjoamalla samppanjat kun juhlitaan loppuelämäksi ajateltua ihanaa uutta kotia. Toisaalta, monesti muuttaminen vie voimat ja usein rahatkin, yhtä hyvin tuparit voi pitää low budget-tyyliin tai vaikka toteuttaa nyyttäreinä. Kun arki rullaa ja tavarat ovat löytäneet paikkansa uudessa kodissa, on paremmin aikaa suunnitella tupaantuliaiskemuja.
Hyödynnä ihmeessä tätä muistilistaa tupareiden järjestäjälle ja poimi muutamia ideoita juomatarjoiluihin.
Tupareiden check-list järjestäjälle
Kutsut
Tuntien kaveriporukkasi, tiedät itse tarvitseeko kutsu laittaa viikkoa vai kuukautta aiemmin. Kutsutpa sitten vieraasi vaivattomasti WhatsApp-viestillä, Facebook-tapahtumana tai vaikka perinteisellä postikortilla, muista tärkeät tiedot, eli: päivämäärä, kellonaika ja erityisesti paikka (eli uusi osoitteesi saapumisohjeineen). Jos aiot itse järjestää tarjoilua, on hyvä pyytää kutsuttavia kuittaamaan pääsevätkö paikalle ja kertomaan mahdollisista erikoisruokavalioista. Mikäli kyseessä on nyyttärituparit, kannattaa mainita asiasta nyt, ja samalla kertoa miten sovitaan tuomisista. Jos haluat välttyä turhalta tavaralta tai toivot jotain erityistä lahjaa, sen voi ihan hyvin mainita kutsussa ja vapauttaa vieraat pähkäilyltä siitä mitä mahtaisit tarvita. Esimerkiksi: ”Jos välttämättä haluat muistaa minua/meitä jonkinlaisella tuparilahjalla, vinkkinä voisin paljastaa, että isäntäväki pitää mahdottomasti kuohuviineistä.” Tämä jättää lahjanantajille jo paljon valinnanvaraa budjetista riippumatta.
Tarjoilut
Ruokatarjoilut kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi, jotta on aikaa seurustella vieraiden kanssa. Jos haluaa tarjota lämmintä ruokaa, uunissa valmistuu tai lämpiää iso määrä tarjottavaa, kuten pitsaa tai piirakoita. Tapas-tyyppistä kylmää naposteltavaa voi valmistella jääkaappiin tarjoiluvalmiiksi etukäteen. Mikäli asunnossa on parveke tai takapihaa, saa siitä kylmään vuodenaikaan kätevää lisäsäilytystilaa ruoka- ja juomatarjoiluille. Kaikki ruoka kannattaa valmistaa/valita mahdollisuuksien mukaan automaattisesti laktoosittomana ja gluteenittomana, niin se sopii jo useimmille. Kutsun kautta lienee tiedossa muutkin erikoisruokavaliot, joten jokaiselle saa varattua jotain sopivaa syötävää.
Mikäli päätyy nyyttäritarjoiluun, se oli mainittu vieraille jo kutsussa. Kätevä tapa koordinoida tuotavat on perustaa WhatsApp-ryhmä osallistujille, tai vaikka käyttää ilmaista Google Sheets -tyyppistä yhteisdokumenttia missä kaikki näkevät mitä muut ovat tuomassa ja voivat lisätä omansa.
Juomat
Nyyttäripolitiikka sopii hyvin tupareihin, silloin ainakin jokainen tuo luultavasti jotain mistä pitää ja kaikille löytyy joka makuun sopivaa juhlajuomaa. Ehkä nyyttäritapauksessakin haluat kuitenkin tarjota itse tervetuliaismaljan? Jos vieraiden juomamieltymykset eivät ole tarkkaan tiedossa, kannattaa valita hiukan enemmän jäännössokeria sisältävä helppo ja hedelmäinen kuohuviini, kuten esimerkiksi extra-dry -etikettimerkinnällä varustettu Prosecco Italiasta. Kun sen tarjoilee jääkylmänä, kuivan viinin ystävällekin varmasti maistuu. Aina kannattaa muistaa tarjota alkumaljan yhteydessä myös alkoholiton vaihtoehto, oli se sitten vaikka holiton skumppa tai limua.
Jos itse tarjoat juomat, hauskaa tuparitekemistä on järjestää vieraille Drinkkiasema. Inspiraatioksi voi kerätä muutamia helppoja perusdrinkkiohjeita ja laittaa ne Menu-tyyppisesti listaksi. Näihin tarvittavat juomat, koristeet, jäät ja lasit kaikki kauniisti esille. Olut- ja siideritölkit pysyvät kylminä ja raikkaina vaikka jäillä täytetyssä sinkkiämpärissä. Isolle vierasjoukolle juomien tarjoaminen voi tulla tyyriiksi, joten tupareiden rentoon ilmapiiriin sopii viinitarjoilu mainiosti myös 2 tai 3 litran hanapakkauksista, jotka nostaa sellaisinaan Drinkkiasemalle. Jos tupareiden tyyli taas on fiinimpi, muista, että voit aina tarjota hanaviinin myös kauniista karahvista. Viilennä valko- ja kuohuviinit hyvin, punaviini hitusen tai anna olla huoneenlämmössä. Lue halutessasi lisätietoa viinien oikeista tarjoilulämpötiloista täältä. Vilkaise myös tästä, kuinka monelle juojalle pullollisesta oikein riittää.
Juhlien perinteinen juomatarjoiluvaihtoehto on usein myös booli, jota saa tehtyä ison määrän kerrallaan. Booliin ei kannata laittaa pieniä jääpaloja, jotka sulavat nopeasti ja saattavat tehdä sitä vetisen makuista. Pakasta mieluummin vaikka tyhjässä maitopurkissa boolireseptiin sopivaa mehua ja/tai viiniä sekä koristeellisia hedelmäviipaleita. Iso jääkimpale maljassa sulaa hitaammin, eikä latista juomaa. Ehdotuksia raikkaiksi ja nuorekkaiksi bilebooleiksi löydät täältä.
Jos laseja tai muita astioita on liian vähän vierasjoukkoon nähden, lainaa ystäviltä tai turvaudu helppoihin kertakäyttöastioihin. Kertakäyttökulttuuri on ihan ok, kun kierrättää käytetyt asiaankuuluvasti tai vaikka valitsee muovittomia ekologisia vaihtoehtoja, joita löytyy valmistettuna mm. sokeriruo’osta, puusta tai palmunlehdistä.
Naapurit
Yleensä uuden kodin myötä saa myös uudet naapurit, joiden kanssa on kannattavaa pysyä hyvissä väleissä. Mikäli seinänaapureita löytyy, on kohteliasta informoida heitä erikseen vaikka viestillä postiluukkuun tupaantuliaisista noin viikkoa ennen, ja pahoitella mahdollista melua. Jos asuu kerrostalossa, on ehkä hyvä laittaa tieto ja pahoittelu myös porraskäytävän ilmoitustaululle. On lisäksi syytä noudattaa taloyhtiön järjestyssäännöissä mainittuja hiljaisuusaikoja ja suunnitella tupareiden jatkot vaikka läheiseen ravintolaan. Tuparit on tietenkin myös oiva tilaisuus tutustua kiinnostaviin naapureihin paremmin ja kutsua heidät erikseen mukaan juhliin.