Venetsiasta alkunsa saanut maailmankuulu persikkainen kuohuviinidrinkki Bellini on kevyt ja helppo aperitiivi. Se on erittäin helppo valmistaa, sillä siihen käytetään vain persikkaa ja Proseccoa. Reseptin löydät alempaa.

Tarina kertoo, että baarimikko nimeltään Giuseppe Cipriani kehitti tämän cocktailin perustamassaan Harry’s Bar’issa Venetsiassa vuonna 1948. Cocktail on saanut nimensä italialaisen renessanssimaalarin Giovanni Bellinin mukaan. Giuseppe Cipriani keksi nimetä drinkkinsä Bellinin mukaan, koska drinkin väri muistutti yhden tämän taidemaalarin maalaaman taulun pyhimyksen päällä olevan toogan vaaleanpunaista väriä. Drinkin ensimmäisessä reseptissä käytettiin valkoisen persikan lisäksi hieman vadelma- tai kirsikkamehua tuomaan drinkkiin vaaleanpunaista väriä.

Alun perin Belliniä tarjoiltiin vain neljänä kuukautena vuodesta, eli silloin kun valkoiset persikat olivat sesongissa. Tämä kuitenkin muuttui, kun Giuseppen poika Arrigo keksi käyttää persikkapyrettä tuoreiden persikoiden sijaan. Bellini eroaa monista muista drinkeistä siis siinä, että siinä käytetään mehun sijaan tuoreita valkoisia persikoita tai persikkapyreetä. Usein valkoisten persikoiden sijaan käytetään keltaisia persikoita, sillä niitä on paremmin saatavilla ja ne kypsyvät nopeammin. Bellini-drinkistä on tehty myös muiden taiteilijoiden nimellä kulkevia versioita, joissa käytetään mansikka-pyreetä, mandariinimehua tai granaattiomenamehua.

Bellini on vaivaton ja nopea kuohuviinidrinkki, jota kelpaa nauttia tilanteessa kuin tilanteessa vuodenajasta riippumatta. Se sopii niin brunssille kuin päivälliselle, tai aperitiivina niin mökkivieraita vastaanottaessa kuin uuden vuoden rientoja aloitellessakin. Klassiseen Belliniin laitetaan proseccoa, mutta jos saatavilla ei ole proseccoa myös samppanja käy. Samppanjaa käytettäessä juomasta tulee usein kuivempaa, mikä voi toimia hyvin silloin kun persikat itsessään ovat kypsempiä ja siten makeampia.

Bellini cocktail

Bellini

2 cl persikkapyrettä

12 cl Soligo Proseccoa tai Tosti Proseccoa

Tee näin:

Perusohje on hyvin simppeli. Laita persikkapyre sekä jäähdytetty prosecco kuohuviinilasiin ilman jäitä. Sekoita juomaa varovasti ja tarjoile kylmänä. Siinä se! Drinkistä saa näyttävämmän, jos lisäät lasiin koristeeksi siivun persikkaa. Hyvä idea on myös jäädyttää koristeena käytettävä persikka. Näin drinkki pysyy pidempään viileänä ja sen maku vain vahvistuu. Jääpaloja ei suositella, sillä ne laimentavat juomaa. Cin cin! 🍑