Historiallinen alkoholijuomatalo Italian Piemontesta

Tostin historia ulottuu vuoteen 1820 saakka. Sukupolvi toisensa jälkeen tämä perheyritys vakuuttaa kuluttajat tuotteillaan. Ehkä kaikkein tunnetuin Tosti on kuitenkin klassisesta makeasta kuohuviinistään Asti Tosti, jolla on tietenkin DOCG-laatuluokitus. Konserni on laaja ja valikoimiin kuuluu useiden erilaisten kuohuviinien lisäksi myös aperitiivijuomia, katkeroita, vermuttia ja kuplimattomia viinejä.

Tosti kartalla ja historian havinaa: myyntidokumentti vuodelta 1820. Kuva: Tosti Group

Tosti sijaitsee Piemonten alueen sydämessä Langhen alueella, tarkemmin Canellissa. Kauniit viininviljelymaiset Canellin seudulla listattiin vuonna 2014 UNESCON maailmanperintökohteeksi. Canelli on myös italialaisten kuplivien viinien kehto: sekä Charmat-metodin, että Italiassa käytettävän perinteisen menetelmän tiedetään saaneensa alkunsa juuri siellä.

Tostin hoidossa on noin 650 hehtaaria viinitarhoja ja heille rypäleitä toimittaa jopa 500 viininviljelylle omistautunutta kumppaniperhettä alueelta. Kuva: Tosti Group

Moscato-spesialisti

Tosti on yksi maailman merkittävimpiä Moscato d’Asti DOCG -tuottajia. Moscato onkin heille erityisen tärkeä rypälelajike, koska se edustaa Tostin kotiseudun kulttuuria ja perinteitä. Moscato-lajikkeesta voit lukea lisää täältä.

Tostilta myös vegaaneille sopivaa

Vuodesta 2020 Tosti on Suomessakin tuonut markkinoille myös vegaaneille sopivia tuotteita. Sekä Tosti Prosecco Extra Dry -kuohuviini, että klassinen aperitiivi ArtSpritz ovat molemmat vegaaneille sopivia.

Kuuluisa Tostin napapullo

Tostin kuohuviinit myydään aivan erityisessä ’napapullossa’. Pullomalli on Tostille niin merkittävä tunnus, että se on suojattu tavaramerkillä. Moni on varmasti huomannutkin kolon pullossa, mutta ei tiedä tarinaa sen takana. Siitä voi olla jo ihan käytännön hyötyä, kun viiniä lasiin kaataessa saa hyvä otteen pullosta. Pullon pyöreän muodon ja navan voi ajatella viittaavan äidillisyyteen ja sitä kautta luontoäitiin, onhan viini aina luonnon muovaamista rypäleistä valmistettu. Tosti antaa kuitenkin jokaiselle tilaa tehdä oman tulkintansa kolosta pullossa, sillä lähes aina se saa miettimään mistä oikein mahtaa olla kyse.  

Tostin tavaramerkillä suojattu napapullo. Kuva: Tosti Group

Kuplia joka lähtöön

Valtaosa Tostin kuohuviineistä valmistetaan Charmat-metodilla. Kuohuviinien eri valmistustavoista voit lukea lisää täältä. Secco ja Extra Dry -merkityt tuotteet ovat kuivimmat, joskaan nekään eivät ole ihan rutikuivia. Demi-Sec -merkinnällä makeutta tulee vielä vähän lisää. Kuuluisa Asti DOCG on dolce, eli kunnolla makea.

Tostin kuohuvilla saa järjestettyä mukavan viinimaistelun vaikkapa kaveriporukan illanviettoon. Katso alta Alkosta saatavilla olevat tuotteet ja halutessasi voit ladata Viikon Viinin A3-kokoisena tulostettavan tasting-pohjan tästä.

Tutustu kaikkiin Tostin kuohuviineihin tästä: