Rakkaalla rypälelajikkeella on monta nimeä, riippuen siitä missä päin se kasvaa. Italialainen sanoo ’Moscato’, kun Espanjan tai Portugalin serkku puhuu ’Moscatelista’. Ranskassa useimmiten törmäät nimeen Muscat. Tarkalleen ottaen kyseessä on enemmänkin rypälelajikeperhe, variaatioita ja risteymiä on useita. DNA-tutkimukset ovat helpottaneet tunnistustyötä, ja jotkut Muscat-nimellä kulkevat versiot onkin tavallaan voitu potkaista ulos tästä lajikeperheestä, kun niiden on todettu olevan tarpeeksi eri perimää.

Moscato

Moscato-rypäleitä aurinkokylvyssä. Kuva: Tosti Group

Monta versiota

Muscat-perheen lajikkeita on viljelty jo ainakin antiikin aikoina, joten historian saatossa ehtiikin tapahtua paljon. Muscat-lajikkeita kasvaa viinitarhoilla vähän joka puolella viininviljelymaailmaa, joskin eurooppalaisia pidetään kuuluisimpina. Variaatioista viininystävä on saattanut törmätä ainakin sellaiseen nimeen kuin Muscat Bianco, josta Italiassa tehdään maailmankuulut makeat Moscato d’Asti -viinit. Sama variaatio Ranskassa tunnetaan nimellä Muscat Blanc à Petit Grains.  Muscat d’Alexandria -lajike on myös tunnettu, siitä tehdään muun muassa Portugalin makeat Moscatel de Setubal -viinit.

Sen sijaan Muscat-lajiketta ei tule sekoittaa hiukan samalta kuulostaviin Muscadet tai Muscadelle -lajikkeisiin, joista ensimmäistä viljellään pääasiassa Ranskan Loiren alueella ja jälkimmäistä Ranskan Bordeaux’n tarhoilla.

Muscat-lajike on aina varsin aromaattinen. Se on myös monikäyttöinen: sitä löytyy kuivana ja makeana valkoviininä, pirskahtelevana viininä sekä kuohuvina. Väkevöidyissä viineissä sen kypsytyspotentiaali on parhaimmillaan, muuten Muscat -viinit yleensä suositellaan juotavan neljän-viiden vuoden kuluttua   sadonkorjuusta.

Järjestä Muscat -maistelu

Muscat-viineihin tutustumisen voit aloittaa haluamillasi viineillä, joita pääset selaamaan tästä. Ne on tehty lajikkeesta joko kokonaan, tai sitten Muscat on ainakin osana sekoitusta. Suunnitellessasi tasting-tilaisuutta, järjestä viinit siten, että maistojärjestys etenee kuivimmasta makeimpaan. Viikon Viinin tuotekorteilta tai Alkon sivujen tuotetiedoista löydät tarkat sokerimäärät viineissä.

Tästä voit tulostaa A3-kokoisen Viikon Viini -tasting-alustan, jossa on paikat viidelle viinille. Ja ei kun maistelemaan!