Jos Proseccolla olisi ääni, se laulaisi.

Italialaista oopperaa, bel cantoa varmaankin. Tai napolilaista laulelmaa, pakahduttavaa. Ehkä iskelmää, Pausinia tai Ramazzottia. Proseccon ääni voisi olla myös pöydän ääni, ruokapöydän. Lasien kilinää, astioiden kaapimista, innokasta jutustelua, naurua, huokaisu ja pidätelty röyhtäisy. Mutta eihän Proseccolla ole ääntä, ainakaan aikuisten oikeasti, se on Glera-rypäleestä tehty onnellisesti kuohuva italialainen viini Veneton ja Friuli-Venezian alueelta. Trendikäs ja helposti nautittava. Kypsän päärynän tuoksuinen, kukkainen. Ja niin usein mukana laulun tai pöydän äänien kuuluessa. Tietysti lähellä korvaa voit kuulla poreilun sihinän. Mutta mielessäni soi laulu.

Proseccolla on isosisko, vaaleanpunainen, suoranainen diiva

Se odotti tankeissa ja pulloissa syksyllä 2020 viranomaisten lupaa nousta estradeille. Show siitä syntyi, oikea italialainen gaala. Prosecco on trendi, Rosé on trendi, Prosecco Rosé on megatrendi. Gleran kaveriksi lavalle noussut Pinot Noir on oikea solisti, suuri tähti. Isollekin näyttämölle. Siksi Prosecco Rosé on aina vuosikertaviini, Millesimato. Naturalmente! Nyt comboon tuli lisää ryhtiä, tyylikästä marjaisuutta, vivahteiden kudelmaa. Soundia, che tono, si!

Festivaali on alkanut. Gran festa. Mistä täältä saa juotavaa? Ensimmäiseksi käsiini osuu Soligo Prosecco Rosé Trevisosta. Lasistani nousevassa tuoksussa kuiskivat metsämarjat, trooppiset hedelmät, ruusut, orvokit ja yrtit. Vuosikertaviini on kuiva, raikkaan hapokas, metsämarjainen ja herukkainen. Tyylikäs, mutta helposti lähestyttävä. Italialaiset ovat. Entä missä seurassa lauletaan? Tasokas antipasti on hyvä, mutta meren herkut, frutti di mare, vielä parempi. Nyt osuu oikeaan nuottiin. Laitan pullon jäihin, tämä voisi olla vielä hiukan viileämpää. Lauletaan kaikki yhdessä.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Soligo Prosecco Rosé
Prosecco Rosé lasissa

Tuollahan on Tosti, Canellista. Ciao, ciao! Tostin vatsakas pullo on helppo tunnistaa omintakeisesta muodostaan ja etiketin päällä olevasta peukalon pään kokoisesta syvennyksestä. Tosti Prosecco Rosé on pinkkiä riemua. Vadelma, ruusunmarja, valkoherukka ja roseepippuri tulvivat lasista. Kuiva, raikas ja hennon marjainen maku jatkaa suussa yllättävän pitkään, yrttisenä ja tyylikkään tasapainoisena. Maistelin alkupaloja sen verran, että nyt valitsen lautaselleni macaron-leivoksen. Delizioso! Bella figlia dell’ amore… Tämähän on Verdiä.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Jos nyt pidettäisiin Voice of Wines, tietäisin yhden finalistin. Prosecco Rosé laulaa kovaa ja korkealta – ja tarkasti. Bella voce. Nyt pyydetään Prosecco Rosé lauteille. Kerran vielä – ancora!

Teksti: Jukka Sinivirta