(rumpujen pärinää pitkään, nouseva symbaali, aplodeja, ihastuneita huudahduksia, naurua ja sitten pulppuavaa puheensorinaa…). Monte dos Amigos Rosé, hyvät ystävät!

Viihdyttävä rosé, kerrassaan ihastuttava seurusteluviini, hämmästyttävä ruokapöydän sankari, persoonallinen portugalilainen, tuoksujen kukkakimppu, vaaleanpunaisen trendin varma suorittaja, tasapainoinen ja tyylikäs esiintyjä, lempeä ja hurmaava seuralainen, hintaihme, jos tässä nyt kehtaa edes rahaa ajatella ja mitä nyt ikinä odotitkaan – sitäkin.

Pinkkii, todellakin

Monte dos Amigos Rose 150cl pouch

”Paljon värei ja mieluiten pinkkii”, sanoittaa Jukka Poika laulussaan tunnelmoidessaan aavistamastaan spesiaalikeissistä. ”Kirkas pinkki on vuoden 2021 trendiväri”, hehkuttaa Radio Nova. ”Pinkkiä on nyt joka paikassa”, vakuuttaa Iltalehti. Vaaleanpunainen väri, joista pinkki on yksi, on vuosikymmeniä ollut sukupuolittunut väri ja eräänlainen kannanotto esimerkiksi miehen paidan ja solmion värinä. Ei taida olla enää. Vaaleanpunainen on täällä vahvasti.

 

Suomalaisten viinilaseista rosé on pitkään pysytellyt poissa. Vuosien ajan asiantuntijat ja viinistä kirjoittavat ovat ounastelleet rosén nousevan buumiksi, mutta kerta toisensa jälkeen loppulukemat ovat jääneet vaisuiksi. Mutta nyt: koronavuoden 2020 aikana Alko on myynyt roséviiniä 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Viinistä pitävät ovat löytäneet rosén. Ei meistä vielä ole ihan ranskalaisiksi, jotka nauttivat roséviiniä melkein kaksi kertaa niin paljon kuin valkoviiniä. Muutos on kuitenkin selvästi meneillään.

Portugalilainen rosé aallonharjalla

Casa Relvasin Monte dos Amigos Rosé on todella trendikäs viini. Portugalilaisilla viineillä on meneillään voimakas buumi niiden persoonallisten rypälelajikkeiden ja runsaan makumaailman ansiosta. Myös niiden hinnat ovat viinien laatuun nähden kukkarolle huomattavan ystävällisiä. Lisäksi rosé on tyylitietoisen viini juuri nyt. 

Monte dos Amigos on saanut lisämääreekseen etikettiinsä Entertaining Rosé, viihdyttävä rosé. Se ei kerro ainoastaan helposti nautittavasta seurusteluviinistä, jota on helppo lähestyä vaan huolella tehdystä viinistä, jonka pieni makeus tukee sen hedelmäisyyttä, avaa sen ruusuisen raikkauden ja antaa sille lisää ulottuvuuksia myös pöydän antimia lähestyttäessä.

monte dos amigos

Rosé on monipuolinen

Roséviini ei ole haaleaa punaviiniä, se ei ole värjäytynyttä valkoviiniä vaan viini omalla oikeutuksellaan. Roséviinin makuskaala on laaja hyvin keveistä ja raikkaista viineistä runsasmakuisiin ja monimuotoisiin persoonallisuuksiin. Myös finessien skaala ulottuu luksussamppanjoiden järjettömän kalliiden roséversioiden ylärekisteristä arjen mutkattomiin nautintoihin. Rosé ei ole rajaava, vaan sitä voidaan nauttia smokki päällä iltajuhlissa yhtä hyvin kuin shortseissa piknikillä. Ehkä tämä kuvaa tietyllä tavalla hedonistista aikaamme: arki on arvokasta eikä juhlissa epäröidä poiketa vanhoista kaavoista – rennosti ja nauttien. Emmekä me tätä ihan itse keksineet, vuosien varrella olen hämmästellyt, miten Euroopan hienoimmissa ravintoloissa nautitaan roséviiniä todella monessa pöydässä – etenkin kesäaikaan. Rosé on rohkean yhdistelijän ja uteliaan keittiöihmisen pöydässä onnellinen ulottuvuus – lisää makupareja, lisää raikkautta ja lisää trendikkyyttä.

Makeus toimii vastaparina

Casa Relvasin Monte dos Amigos Rosé sisältää sokeria 12 g/l. Se ei ole raikashappoiselle viinille kovin paljon, monissa kuivissa kuohuviineissä sokeria on saman verran. Tuo pieni sokerimäärä tekee tästä viinistä monille helpomman lähestyttävän eikä vähemmän tottunut suu käänny mutruun. Se sopii erinomaisesti seurusteluviinille, jota nautitaan mielellään toinenkin lasillinen. Ruokapöydän ääressä se antaa monelle nautitulle suupalalle suola-sokeri -jännitteen, joka on tuttu vaikkapa pullataikinaan lisättävästä suolahyppysellisestä tai suolakalaan lisättävästä sokerista. Miten hyvältä maistuukaan palanen makeaa hunajamelonia suolaisen, ilmakuivatun kinkun kanssa. Sokeri antaa viinille lisää pontta myös mausteisten ruokien juomina. Mausteiset aasialaiset ruoat ovat omiaan Monte dos Amigos Rosén seurassa ja kaataisinpa sitä herkästi lasiini myös meksikolaisten makupalojen keralla, vaikka jo nyt tunnen kuumottavia katseita niskassani – ei se mitään, minä olen gringo.

Casa Relvas on vastuullinen tuottaja

Arvot ohjaavat monien kuluttajien valintoja, pienet teot ovat suuria tekoja. Casa Relvas haluaa tuottaa laatuviinejä kaikkiin elämän hetkiin; viinejä, jotka tuovat mieleen hyvät ajat, viinejä, jotka ovat Alentejon lahja maailmalle. Heille eivät riitä pelkät viinitarhat vaan yhtiö omistaa niihin verrattuna kolminkertaisen määrän korkkia tuottavaa metsää ja oliivilehtoja. Lampaat syövät rikkaruohot tarhoilta. Joet, puut, linnut, hyönteiset, sienet ja maaperä ovat erityisen huomion kohteena. Veden käytön minimointi ja kierrätys ovat olleet suuri projekti. Tuottajalle on myönnetty Earth Friendly winery -status ja se toteuttaa lukuisia ympäristönsuojeluhankkeita viinintuotannon ohella. Relvas toteuttaa kestävää kehitystä myös sosiaalisilla ja taloudellisilla projekteilla. Alueella on sata perhettä, jotka toimivat yhteistyössä Casa Relvasin kanssa. Yhtiö kokee olevansa vastuussa heidän hyvinvoinnistaan. Viisi prosenttia Relvasin tuotannosta on sertifioituja luomuviinejä. Monte dos Amigos Rosé on vegaaneille sopiva viini.