Tiedätkö mitä on dekantointi? Dekantointi kuulostaa monimutkaisemmalta kuin se on, sillä aivan yksinkertaisimmillaan dekantoinnilla viitataan viinin kaatamiseen pullosta karahviin. Miksi näin sitten tehdään, ja pitäisikö näin tehdä kaikille viineille?

Happi avaa viinin aromimaailmaa

Dekantoinnista puhutaan joskus viinin ilmaamisena, eli toimenpiteenä, jossa viinin annetaan niin sanotusti hengittää ja saada happea. Ilmaamisen tarkoitus on päästää viini kosketuksiin hapen kanssa, jolloin sen aromit avautuvat ja viinin monimuotoiset maut ja tuoksut tulevat kunnolla esiin.

Viinin ilmaamista on jo korkin aukaiseminen ja pullon antaminen olla avattuna pöydällä hyvissä ajoin ennen tarjoilua, esimerkiksi puoli tuntia etukäteen. Ilmaamista voi tehostaa kaatamalla pullosta jo yhden lasillisen, jolloin hieman tyhjentyneeseen pulloon pääsee enemmän happea. Tehokkaimmin viini tulee ilmatuksi silloin, kun viinin kaataa pullosta karahviin.

Dekantointi punaviini

Tarkoittaako dekantointi siis samaa kuin viinin ilmaaminen? Ei aivan tarkalleen, vaikka ilmaaminen kyllä tapahtuu samalla kun viini dekantoidaan. Varsinaisella dekantoinnilla viitataan vielä toimenpiteeseen, jossa viiniin mahdollisesti kertynyt sakka erotellaan pois ennen viinin nauttimista.

Dekantoinnin tarkoitus on siis varmistaa, ettei viinipullon pohjalle mahdollisesti painunutta sakkaa päätyisi lasiin asti. Dekantoinnissa viini kaadetaan pullosta karahviin tai dekantteriin, jolloin viini saa myös tehokkaasti happea.

Aina ei tarvita varsinaista dekantointia

Kaikissa viineissä ei ole sakkaa eikä niitä tarvitse dekantoida, vaan ilmaaminen riittää. Varsinaista dekantointia kaipaavat viinit ovat yleensä iäkkäämpiä ja kypsyneitä punaviinejä, portviinejä tai valkoviinejä, ja sakan kertyminen on normaalia tulosta viinin ikääntymisestä. Myös esimerkiksi jotkin vanhat ja arvokkaat samppanjat saatetaan haluta dekantoida, mutta kuohuvien viinien kohdalla dekantoinnissa kannattaa olla varovainen, jotta niiden kuplat eivät kärsi.

Sakkaa esiintyy lisäksi joissakin nuoremmissa viineissä kuten alkuviineissä, jotka ovat mahdollisimman käsittelemättömiä ja eikä niitä ole suodatettu.

Dekantoinnin tarpeesta ja tarkemmasta suoritustavasta löytyy paljon poikkeuksia viinien ja valmistajien välillä, joten siitä kannattaa kysyä lisää Alkon avuliaalta henkilökunnalta.

dekantointi

Näin se onnistuu

Dekantointi tehdään kaatamalla viini hitaasti karahviin tai dekantteriin, joka on karahvia muistuttava tarkoitukseen suunniteltu lasiastia. Ennen dekantointia viinipullon tulee antaa olla reilun aikaa pystyasennossa paikallaan, jotta kaikki sakka on varmasti valunut pohjalle ja dekantointi onnistuu mahdollisimman hyvin.

Dekantoinnin aikana tarkkaillaan koko ajan sakan liikkumista viinipullon pohjalta kohti pullonkaulaa, ja kaataminen lopetetaan, kun ensimmäiset sakkahiutaleet saavuttavat pullonkaulan. Dekantoidessa hyvä valaistus on erittäin tärkeä, jotta sakan liikkuminen etenkin tummassa viinissä nähdään tarkasti pullon läpi. Suositeltava valaistus dekantointiin on esimerkiksi kirkas kynttilänvalo.

Sakattomatkin viinit tavallisesti hyötyvät saadessaan happea, joten myös niille kannattaa tehdä ilmaaminen kaatamalla viini karahviin tai yksinkertaisesti antamalla pullon olla hetken auki ennen tarjoilua. Päästessään hapen kanssa tekemisiin viini avautuu kauniisti ja on erityisen raikas ja suunmyötäinen.