Sehän meille punaviinin ystäville on tuttua, että punaviiniä kannattaa nauttia lämpimämpänä kuin esimerkiksi valkoviiniä. Mutta miksi lämpötilalla on väliä? Mitä tapahtuu, jos punaviinille tulee hiki tai vilu? Ja miten sitä kannattaa säilyttää avaamisen jälkeen? Sukelletaanpa hetkeksi punaviinin ihmeelliseen maailmaan ja otetaan selvää.

Mitä kevyempää, sitä kylmempää

Punaviinin tarjoilulämpötilan suhteen voi ajatella nyrkkisääntönä, että mitä kevyempi eli vähemmän täyteläinen punaviini on kyseessä, sitä kylmempänä se kannattaa tarjoilla. Kevyille punaviineille ihanteellinen tarjoilulämpötila on noin 14 °C ja täyteläisemmille hieman huoneenlämpöä viileämpi, noin 18 °C. Kannattaa myös huomioida, että viini lämpenee lasissa parikin astetta, joten tarjoilulämpötila saa olla mieluummin hieman liian viileä kuin liian lämmin.

Jos punaviiniä tarjoilee liian lämpimänä, korostuu siinä tyypillisesti alkoholin maku siten, että se saattaa peittää muita makuja alleen. Viileämpänä viini maistuu raikkaammalta ja tasapainoisemmalta, ja sen tanniinit, hapot ja alkoholi tuntuvat kevyemmiltä ja miellyttävämmiltä.

Mikäli punaviini taas on liian kylmää, eivät sen aromit tule esille eikä viini tunnu maistuvan juuri miltään. Tällöin viinin kannattaa antaa lämmetä.

Ihanimmat punaviininautinnot saa irti, kun viinin muistaa antaa levätä hetken pullon avaamisen jälkeen ennen kaatamista laseihin. Erityisesti nuorille viineille se on hyödyksi, sillä aromit avautuvat ja pyöristyvät viinin saadessa happea. Toki viinipulloa ei kannata jättää siihen koko yöksi ilman korkkia, sillä maku voi kärsiä, etenkin jos viiniä on vain vähän jäljellä.

Punaviini

Kyllähän se säilyy, jos se ei mene – vai?

Punaviineillä on yleensä tapana mennä nopeammin huonoksi kuin valkoviineillä, ja ihannetilanteessa avattua punaviinipulloa ei säilytettäisi päivää tai paria pidempään. Erityisen hapokkaista rypälelajikkeista kuten Pinot Noirista valmistetut viinit tosin voivat säilyä tarvittaessa mukiinmenevinä muutamankin vuorokauden. Kyse on toki myös omien makunystyröiden herkkyydestä – toisten mielestä viini voi olla liian hapettunutta nopeammin kuin joidenkin toisten mielestä.

Avatulle punaviinipullolle paras paikka on jääkaappi, mutta halutessaan sen voi säilyttää seuraavaksi päiväksi myös huoneenlämmössä, kunhan korkki on kiinni. Hanapakkaukset ovat oma lukunsa, sillä ne ovat tyhjiöpakkauksia, joten happi ei pääse heikentämään viinin laatua. Hanapakkauksia voi siis säilyttää huoneenlämmössä avattunakin.

Näyttääkö siltä, että tilkka punaviiniä uhkaa nyt kuitenkin jäädä pullon pohjalle ja kello käy? Ei hätää. Hyvä niksi on pakastaa jäljelle jäänyt viini jääpalamuottiin ja käyttää punaviinikuutiot myöhemmin ruoanlaitossa.