Trentinon provinssi pohjoisessa Italiassa sijoittuu länsi-itä -suunnassa Lombardian ja Veneton välimaastoon. Useimmiten puhutaan laajemmasta Trentino-Alto Adige -alueesta. Trentino on tästä se eteläisempi puolisko. Adige -joki halkoo aluetta laskien Alpeilta kohti tasankoa. DOC on alueen korkein laatuluokitus. Trentino DOC -luokitelluissa viineissä saa käyttää yli 20 eri rypälelajiketta. Trentino-Alto Adigen alueella eniten viljeltyjä lajikkeita ovat Chardonnay ja Pinot Grigio. Trentino DOC-luokituksessa on myös useita ala-apellaatioita. Niiden lisäksi löytyy vielä Trentino-Alto Agiden alueelta muutama IGP-luokituskin, eli alueita, joilla on suojattu maantieteellinen alkuperämerkintä. Hämmentävän samalta kuulostava Trento DOC -laatuluokitus puolestaan koskee vain alueen perinteisellä menetelmällä valmistettuja laatukuohuviinejä.

Mezzacorona

Tuottaja nimeltä Mezzacorona on viljelijöiden yhteenliittymä, eli osuuskunta, Trentino Alto Adigessa. Sen tarina alkoi jo vuonna 1904, kun 11 perustajajäsentä päättivät yhdistää voimansa ja perustivat yrityksen. Siitä saakka yhtiö on tunnettu hyvästä maineestaan, tehokkuudestaan ja aina jatkuvasta laadun parantamisesta. Samalla kun vuosien varrella maine on kasvanut, on myöskin jäsenten joukko suurentunut: tällä hetkellä viljelijäjäseniä on jopa 1600. Heidän hallussaan on viinitarhoja yhteensä jo noin 2800 hehtaarin verran. 

Mezzacorona on tehnyt vuosien aikana huomattavan paljon töitä myös koko Trentinon alueen eduksi. Vuonna 1971 Teroldego Rotaliano -viinialue sai DOC -laatustatuksen ja siitä lähtien Mezzacorona on tuottanut viiniä tämänkin apellaation alla. Kuohuviinien valmistukseen soveltuvat tilat heillä otettiin käyttöön vuonna 1977. Siitä saakka onkin tuotettu Rotari-kuohuviinejä perinteisellä pullokypsytysmenetelmällä.

Mezzacorona

THE winery! Mezzacoronalla on komeat puitteet viininteolle. Kuva: Mezzacorona.

Trentino – täydellinen paikka

Trentino Pohjois-Italiassa on esimerkki alueesta, jossa on monia erilaisia kasvuolosuhteita. Voidaan puhua ns. sub mediterranean -vyöhykkeestä. Siellä Alppien vuoriston osa on nimeltään Dolomiitit. Vuoriston vaikutus tuntuu merkittävinä eroina päivä- ja yölämpötilojen vaihtelussa, mikä on hyväksi viinin raikkaan hapokkuuden kannalta. Myös päivälämpötilat pysyvät melko kohtuullisina, jolloin rypäleet kypsyvät tasaisesti ja säilyttävät herkän aromikkuuden.

Lisäksi niin alueen järvillä kuin Välimerenkin lauhduttavalla vaikutuksella on roolinsa alueen mikroilmastoissa. Adigen jokilaaksossa puhaltavat vuoristotuulet auttavat pitämään liiallisen kosteuden poissa, jolloin vältytään mm. homeilta ja saadaan hyvälaatuisia rypäleitä. Trentinon maaperä on pitkälti kalkkikivirikasta, tai dolomiittipitoista (jolloin kalkkikiviaines maaperässä on muuttunut magnesiumpitoisemmaksi). Nämä erilaisten mikroilmastojen ja maaperien yhdistelmät mahdollistavat erinomaiset olosuhteet useiden eri tyyppisten rypälelajikkeiden viljelyyn. Mezzacoronan agronomit ovatkin jatkuvasti viljelijöiden apuna valitsemassa jokaiselle tarhalle ja maaperälle parhaiten soveltuvia lajikkeita.

Mezzacorona

Mezzacorona kartalla. Kuva: Mezzacorona.

Viinitarhat

Tarhat sijaitsevat Dolomiittien sydämessä UNESCOn maailmanperintöalueella. Kaikki rypäleet valikoidaan tarkkaan ja kerätään käsin. Tarhat ovat 100% osuuskunnan jäsenten omassa omistuksessa. Mezzacorona on käyttänyt tarhoillaan vaihtoehtoisia menetelmiä tuholaistorjunnassa jo 30 vuoden ajan.

Kestävän kehityksen viinitila

Toiminta on vahvasti kestävän kehityksen mukaista. Lähestulkoon kaikki jäte kierrätetään, vain alle 2% menee sekajätteeseen. Tuotettu jätemäärä pieneni jopa 56% vuosien 2015 ja 2019 välillä.  Viinitilasta 70% sijaitsee maan alla, joten lämpötila ja kosteus pysyvät ihanteellisina, eikä koneellista säätelyä juurikaan tarvita. Yritys haluaa myös tukea hankinnoissaan paikallisia toimijoita mahdollisimman paljon: ostettavasta materiaalista 40% tulee Trentinon alueen yrityksistä. Viinitilalla valaistus on kokonaan hoidettu energiaa säästävillä led -valaisimilla. Katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla (278 kpl, 683 m2) lämmitetään päivittäin jopa 60 000 litraa vettä. Viinitilalla käytetty vesi puhdistetaan biologisesti  (vastaa 20t henkilön käyttömäärää). Puhtaalla aurinkoenergialla tuotetaan vuosittain n. 1 850 MWh sähköä (tämä määrä vastaisi noin 685 yksittäisen kotitalouden hiilidioksidipäästöjä). Kestävä kehitys on ollut Mezzacoronalla keskiössä jo pidemmän aikaa. Heillä on tehty asian eteen huomattavasti töitä ja investoitu parannuksiin yli 11 milj. euroa vuodesta 1995 lähtien. Tuloksia on syntynyt, ja Mezzacorona on muun muassa saanut kestävän kehityksen SQNPI-sertifikaatin vuonna 2016.

Mezzacorona kestävä kehitys

Aurinkopaneeleilla tuotetaan merkittävä määrä sähköstä. Kuva: Mezzacorona.

Sisilian projekti

Gruppo Mezzacorona tuottaa viiniä myös Sisiliassa, yhteensä hieman alle 1000 hehtaarin viljelyalalla. Vuosikerrasta 2020 lähtien heidän koko Sisilian tuotantonsa on sertifioitua luomua. Myös etelän auringosta tulevat viinit valmistetaan trentinolaisella tinkimättömällä mentaliteetilla, päämääränä kasvattaa laatua vuosi toisensa jälkeen.

Pidä pieni Trentino-tasting alla olevilla tuotteilla! Viikon Viinin kätevän tulostettavan A3-kokoisen tasting-alustan löydät täältä.