Aina on hyvä aika tehdä aromikasta jänispataa. Perinteisin tapa valmistaa jänispata on hauduttaa se isoina paloina uunissa täysin kypsäksi. Näin saadaan esille jäniksen luonnollinen riistan maku, jota mieto maustaminen täydentää. Röstiperunoilla saa vaihtelua pääruoan juureslisukkeille.
Penedesin pehmeät viinit sopivat jänispaistille
Espanjan Penedesin alueen punaviinit erottuvat persoonallisella olemuksellaan, joihin eri rypäleiden yhdistelmät tuovat oman lisänsä.
Kypsän ja pehmeän makuisen jänispaistin kumppanina voi maistella kahta erilaista Parés Baltàn punaviiniä ja vertailla niiden makujen sopivuutta ruokaan.
Parés Baltà Mas Petit on klassinen punaviini, jossa Cabernet Sauvignon pehmeä herukkaisuus ja Grenachen aromaattisuus nousevat esille. Parés Baltà Mas Elenassa yhdistyvät kolme ranskalaista rypälettä Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc.
Rypäleet tulevat kukin omilta palstoiltaan ja yhdessä niistä rakentuu intensiivinen, pehmeän tasapainoinen punaviini, johon 8 kuukauden tynnyrikypsytys antaa hennon paahteisen vivahteen.
Jänispataan tarvitset:
1 jänis paloiteltuna
1 tl karkeaa suolaa
mustapippuria kokonaisena
katajanmarjoja
2 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
1 selleri
2-3 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 rkl riistafondia/1 lihaliemikuutio
Paistamiseen voita
Tee näin:
Laita vesi ja punaviini kattilaan. Kuori ja pilko juurekset, lisää ne ja mausteet kattilaan sekä kiehauta muutama minuutti. Murskaa suola ja mustapippuri morttelissa, hiero lihan pintaan ja laita korkeaan uunivuokaan. Anna liemen jäähtyä ja kaada vuokaan, niin että liha peittyy kokonaan. Peitä paistos foliolla ja anna marinoitua yön yli.
Nosta vuoka viileästä lämpiämään tunniksi ja laita sitten noin 150-asteiseen uuniin. Anna kypsyä hitaasti 3-4 tuntia.
Röstiperunoihin tarvitset:
8 kiinteää perunaa
1 sipuli
2 tl suolaa
persiljaa
Tee näin:
Esikeitä perunoita noin 8 minuuttia ja anna jäähtyä. Kuori ja raasta perunat sekä hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista röstiperunat voissa pienellä lettupannulla 2-3 minuuttia puoleltaan. Tässä vaihtoehdossa korostuu perunan oma maku, jota mukavasti täydentää persiljan raikkaus ja vihreä värikkyys.
Paistamista helpottaa, jos perunamassaan lisää hieman vehnäjauhoja ja kananmunan.
Teksti, resepti ja kuvat: Heikki Remes. www.viinimies.com