Itse tehty ruoka maistuu kaikista parhaimmalta; siinä on omakohtaisuutta raaka-aineissa, osaamisessa, innostuksessa sekä onnistumisessa. Makuelämyksestä saa vielä antoisamman sekä rikkaamman, kun tekemisen ilon ja onnistumisen pääsee jakamaan useamman ihmisen kanssa.

Tämä toteutui Kuopion Kansalaisopiston viini-ruoka-porukan tapaamisessa, jossa hirven ja härän lihasta valmistettiin pieniä juhlavia makupaloja. Ruokien ja viinien klassikkoillassa maisteltiin kunkin ruoka-annoksen kanssa kahta erilaista viiniä. Täten tarjoutui mahdollisuus tutustua eri tuottajien klassisiin sekä laadukkaisiin viinikumppaneihin ja niiden sopivuuteen ruokien makukumppaneina.

Carpaccio on italialaistyylinen alkupala, joka tehdään usein naudanlihasta. Maukas carpaccio valmistuu yhtä helposti myös hirvestä. Ohuet viipaleet ja öljyinen kastike ovat asian ydin. Kylkeen tietysti vielä hyvin valittu punaviini, ja carpaccio on valmista nautittavaksi. Katso alta resepti hirvicarpaccioon.

Hirvicarpaccio (4 annosta)

Hirvicarpaccio

350 g rasvatonta ja mureaa hirven sisä- tai ulkofilettä

vajaa dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

puolen sitruunan mehu

1 tl suolaa

mustapippuria jauhettuna myllystä

60 g cheddarjuustoa

tuoreita pieniä herkkutatteja tai herkkusieniä

100 g frisee-/rucolasalaattia

Tee näin:

Valmista salaattikastike sekoittamalla kulhossa oliiviöljy, sitruunamehu ja suola hyvin keskenään. Laita liha pakastimeen noin tunniksi, ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Huuhtele salaatti ja peitä lautasen pohja ohuella kerroksella salaattia. Asettele lihasiivut salaattipedin päälle, mausta salaattikastikkeella ja jauha pinnalle hieman mustapippuria. Leikkaa päälle pieniä cheddarpaloja ja herkkusieniviipaleita. Rustiikkinen maalaisleipä tai paahdettu ruisleipä maistuu carpaccion kanssa.

Resepti, teksti ja kuvat: Heikki Remes. www.viinimies.com

Merino Organic

Merino Organic

Merino Organic on lihaviini vailla vertaa. Se saattelee hienosti niin riistaa, grillin antimia kuin pataruokiakin, ja arvokkaan makuinen hirvenliha saa siitä ylvään kruunun.

Viinin nimi tulee tarhoilla laiduntavista Merino-lampaista. Ne ovat Alentejon alueen ykköslammasrotu, ja tuottaja Casa Relvasilla on niitä yli 400. 

Maultaan tämä täyteläinen viini on kirsikkainen, tanniininen, kypsän karhunvatukkainen, kevyen vadelmainen, hennon herukkainen, mausteinen ja paahteinen.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.