Olisiko teillä hetki aikaa puhua viinin hiilijalanjäljestä? Ympäristöasiat voivat tuntua joskus monimutkaisilta, mutta viinin suhteen pärjää jo aivan peruspalikoillakin – ja niillä kuuluisilla arjen pienillä valinnoilla. Tämän luettuasi olet taas entistä valveutuneempi!
Hiilijalanjäljestä on puhuttu jo pitkään. Monelle tuttuja esimerkkejä ovat matkustamiseen ja tavaroiden kuljetukseen liittyvät päästöt. Jonkinlainen määrä päästöjä tulee käytännössä kaikesta arjessamme, joten niin ikään tietysti viinilläkin on hiilijalanjälki, johon vaikuttaa moni asia. Miten omaa viinihiilijalanjälkeä sitten voisi pienentää? Ja mielellään melko vaivattomasti?
Viinin ystävien riemuksi valikoimat ovat nykyään valtavia, ja vastuullisuus painaa vaakakupissa yhä useammin. Hyllyjen välissä saattaakin iskeä runsaudenpula. Jotta hyllyjen välissä ei kuluisi tunteja, kannattaa usein lähteä liikkeelle ihan yksinkertaisesti siitä, minkä tyyppisestä viinistä muutenkin pitää.
Jos jos hiilijalanjälkeään tahtoo vielä keventää viinin osalta, niin se onnistuu jo pienellä arjen valinnalla. Makua säästämättä ja laadusta tinkimättä!
Yhä useammin Alkossa nimittäin törmää vihreällä korostettuihin hyllylappuihin ja symboleihin, jotka kertovat vihreistä arvoista. Niiden avulla esimerkiksi luomutuotantoa suosivat tai vegaanit löytävät omansa.
Symboleiden joukosta löytyy myös ympäristövastuullisen pakkauksen merkki, ja etenkin sitä kannattaa pitää silmällä. Jos kiinnostuit muistakin vihreistä arvoista, löydät niistä tietopaketin tästä.
Mikä on ympäristövastuullinen pakkaus?
Sillä tarkoitetaan käytännössä perinteistä lasipulloa kevyempää pakkausta, ja niihin luetaan kevytlasipullot, muovipullot, kartonkitölkit, hanapakkaukset, alumiinitölkit ja viinipussit.
Mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus, sen parempi. Pakkauksen painolla on viinin hiilijalanjäljen kannalta varsin paljon merkitystä valmistuksesta kuljetukseen. Painavamman pakkauksen valmistus ja kuljettaminen vaatii tyypillisesti enemmän resursseja kuin kevyiden pakkausten, ja se vaikuttaa päästöjen määrään.
Muovi mukana menossa voi yllättää, mutta muovipullojen ympäristövastuullisuutta täydentää keveyden lisäksi niiden hyvin korkea kierrätysaste panttijärjestelmämme ansiosta.
Kierrätettävyydessä loistavat muovin lisäksi muutkin materiaalit. Kartonkitölkki ja hanapakkauksen pahvi on helppo kierrättää normaalissa kartonkikeräyksessä siinä missä muovi- ja kevytlasipullot viedään näppärästi kaupan pullonpalautukseen. Niinhän se menee, että kun palauttaa pullot kauppaan, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin!
Eli sieltähän se helppo arkinen teko löytyi – pakkausta vilkaisemalla. Eikä siinä vielä kaikki: valitsemalla viinin ympäristövastuullisessa pakkauksessa saat samalla tavallista viinipulloa kevyempää kuljetettavaa ostoskassiin. Kuinka mukavaa!
Entäs hanapakkauksen sisäpussi?
Hanaviinin kanssa voi herätä kysymys pahvipakkauksen sisällä olevasta hanallisesta viinipussista, joka on tyypillisesti muovia tai alumiinia. Tämä onkin hyvä kysymys, johon löytyy ratkaisu:
Alkon myymälöiden keräyspisteet nimittäin vastaanottavat alumiinista ja muovista valmistettuja sisäpusseja sekä muoviosia, joten pussin voit tuoda mukanasi Alkoon seuraavalla käyntikerralla. Myymälöihin palautetut viinipussit hyödynnetään sementinvalmistuksessa.
Ja jos pussi ei sisällä alumiinia, voi sen ja muut muoviosat laittaa toki myös muovinkeräykseen tai energiajätteeseen. (Lähde: Alko).
Mitäs viinejä niistä ympäristövastuullisista pakkauksista sitten löytää? No vaikka ja mitä. Yllä olevasta kuvasta löydät muutaman kevyemmän valinnan kauppakassiisi. Nämähän näyttävät ihmeen tutuilta!
Ja näin on. Mukana menossa vanhat suosikit Footmark Smooth Red kevytlasipullossa, hanapakkaukset Katse Rosé ja Katse La Mirada eli “apinapunaviini” sekä PET-muovipulloon pakattu Katse Crispy White. Nämäkin vain pari vaihtoehtoa mainitaksemme!
Mahtavaa, että elämyksestä ei tarvitse tinkiä pientä hyvää ympäristötekoa tehdessä!
Viinipakkauksen hiilijalanjälki numeroina
Alko tietää kertoa meille, että viinipakkausten tyypilliset päästöt ovat suuruudeltaan seuraavanlaiset yhtä viinilitraa kohti:
- Hanapakkaus 70 g CO₂e/l
- Kartonkitölkki 85 g CO₂e/l
- Viinipussi 96 g CO₂e/l
- Alumiinitölkki 190 g CO₂e/l
- PET-muovipullo 245 g CO₂e/l
- Kevytlasipullo 525 g CO₂e/l
Perinteisen (ei-kevytlasisen) lasipullon päästöt puolestaan ovat suurimmat, noin 675 g CO₂e/l. (Lähde: Alko).