Kurniiko vatsa? Täytä se herkullisella kurpitsarisotolla! Kurpitsarisotto on malttimaakareiden leipälaji, sillä tämän ruoan kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta koostumuksesta tulee oikeanlainen. Kupletin juonen oppii kuitenkin nopeasti ja lopputulos palkitsee, joten rohkeasti sovittamaan risottokokin saappaita!

Italiasta kotoisin olevaan risottoon käytetään erityistä risottoriisiä, ja tutusta riisin keittämisestä poiketen riisiä myös paistetaan hetki öljyssä ennen liemen lisäämistä. Sekaan sujautetaan myös hiukan kuivaa valkoviiniä antamaan ruoalle makua. Täytevaihtoehdot ovat rajattomat, ja risottoa voi valmistaa kurpitsan lisäksi esimerkiksi sienistä tai meren antimista. Kurpitsa on ihanan miedonmakuinen ja hauskanvärinen kasvisvaihtoehto risoton täytteeksi, ja se maistuu monelle. Tavallisen kurpitsan lisäksi sopii toki kokeilla myös muita kurpitsaperheen vesoja, kuten vaikka myskikurpitsaa.

Kurpitsarisotolle suosittelemme valkoviinien tai kenties roseiden seuraa, ja viiniä laitetaan tietysti tässä tapauksessa itse ruokaankin. Valkoviini imeytetään riisiin ruoanlaiton alkupuolella, ja sitten aletaankin lisätä lientä pannulle kauha kerrallaan. Ruoanlaiton lisäksi tarvitaan vielä sopivat viinit ruokapöytään, joten katsotaanpa italialaisen riisi-illallisen juomapuoli kuntoon. Kokeile myös alta löytyvää kurpitsarisottoreseptiä!

Kurpitsarisotto

2 sipulia

1 rkl ruokaöljyä (esim. oliiviöljy)

4 dl risottoriisiä

1–2 dl kuivaa valkoviiniä

10–12 dl kasvislientä

500–600 g kurpitsaa

50 g voita

100 g parmesaania (raastettuna)

kurpitsarisotto

Tee näin:

Valmista risotto korkeareunaisessa pannussa tai kattilassa. Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä. Lisää sitten risottoriisi. Sekoita riisiä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää pannulle kuiva valkoviini, ja anna sen imeytyä riisiin. Kun viini on imeytynyt, ala lisätä pannulle kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita koko ajan. Lisää seuraava kauhallinen vasta sitten, kun edellinen on imeytynyt riisiin. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja lisää ne pannulle. Lisää lientä pannulle niin kauan että riisi on pehmeää ja puuroutunutta, mutta siinä on vielä purutuntumaa (al dente). Kypsymisessä kestää tavallisesti noin 14–18 minuuttia. Risotto saa jäädä hieman löysäksi. Lisää vielä voi ja raastettu juusto ja tarkista suolan määrä. Lisää halutessasi esimerkiksi tuoreita yrttejä ja/tai sitruunamehua.

Buon appetito, hyvää ruokahalua!

Barth-Riesling-Fructus

Barth Fructus Riesling

Rieslingiä sen olla pitää. Tämä monen suosikkirypäle on helposti lähestyttävä, sillä mukana on usein hieman makeutta sen sijaan, että viini olisi rutikuiva. Niin myös tällä kertaa, sillä tämä viini on puolimakea. Lisäksi se on raikkaan hapokas. Barth Fructus Riesling on kotoisin Saksan Rheingaun viinialueelta, ja kuten nimestä voi päätellä, hedelmäisyydestä ei ole pulaa. Se käy riisiruoista myös sushille, ja sitä voi hyvin nauttia jotakin suolaista sisältävien salaattien kanssa. Ja jos jälkiruokana on hedelmäsalaattia – joko arvaat? – no tämä sopii siihenkin. Monitoimiviini juuri sinulle!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Wolfberger W3

Seuraavaksi siirrytään Ranskaan Alsacen kuuluisalle viinialueelle. Viinin nimi, Wolfberger W3 viittaa kolmeen Alsacen alueen klassiseen rypälelajikkeeseen, joista se on valmistettu: Muscat, Pinot Gris ja Riesling. Riesling tuo viiniin raikkautta ja pirteyttä, Muscat tarjoaa hedelmäistä aromaattisuutta ja Pinot Gris viimeistelee vielä koko komeuden täyteläisyydellä ja runsaudella. Tuloksena on mehevän herkullinen viini, joka sopii laajalle kirjolle ruokaa. Siitä saa myös seurusteluviinin, joten tässä on vielä seurustelujuomat samassa. Kokeile tätä, jos kaipaat yhden viinin taktiikkaa!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Wolfberger-W3
Mezzacorona Gewurztraminer

Mezzacorona Gewürztraminer

Gewürztraminer vääntää kielen solmuun, mutta se on vain sisäänheittotaktiikka! Nyt kun se on saanut huomiosi, pääsemme tarkastelemaan puhdaspiirteistä ja upean aromaattista nautiskeluviiniä, joka edustaa oman lajityyppinsä parhaimmistoa. Mezzacorona Gewürztraminer on vain keskihapokas, ja rypäle ei ole aivan valtavirran tavaraa, joten uusia elämyksiä on luvassa vanhoillekin valkoviinin ystäville.

Se on kehittynyt näin upeaksi Alppien juurella Alto Adigessa, jonka poikkeuksellisissa olosuhteissa viileät yöt ovat lisänneet rypäleiden hapokkuutta ja aurinkoiset päivät niiden kypsyyttä. Tähdet ja säät ovat niin sanotusti olleet oikeassa asennossa, ja sen kyllä huomaa! Jos kävisi niin hassusti, että Gewürztramineria jäisi jostain syystä vielä yli, kokeile sitä myös aasialaiselle ruoalle tai vaikka rasvaisen kalan kanssa.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Barton & Guestier Rosé

Risottoa kesäpäivänä vaikka keskellä talvea? Onnistuu. Viimeisimpänä eikä suinkaan vähäisimpänä meille esittäytyy ihana rosee risoton kaveriksi. Tämä laaturosee on lempeä tuulahdus Ranskan puolelta kuuluisalta Provencen seudulta, jossa on aina kesä. Sen tunnusmerkkinä komeilee auringossa sädehtivä viilennetty rosee. Côtes de Provencen Rosé on käsite, AC-alueensa hallitseva viinityyppi ja sijaintinsa vanki. Kuiva rosee on keskihapokas ja se sopii risoton lisäksi laajalle kirjolle ruokia, esimerkiksi Provencen yrteillä maustetulle kalalle tai lihalle. Varma valinta, kun kaipaat risoton kylkeen hyvää ranskalaista roseeta.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.

Barton and Guestier Passeport Cotes de Provence Rose 75cl