Viinikin on maataloustuote. Tuholaiset ja taudit saavat myös yhä useamman viininviljelijän kiinnostumaan biodynaamisesta tuotantotavasta, joten näiden viinien tarjonta kasvaa vähitellen. Demeterin kansainväliset tuotantoehdot määrittelevät asian kauniisti:
”Demeter/Biodynaaminen viini auttaa luonnon ja ihmisen kehitystä puhumalla aisteille ja mielelle. Demeter/Biodynaaminen viininviljely ei ole keino päämäärän saavuttamiseksi, vaan sen tarkoituksena on rikastuttaa maailmaa ja juhlia luonnon kauneutta ja elämää.”
Viinimaailmassa on aina puhuttu ’terroir’ –ajattelusta. Tämä ajatus toimii biodynaamisessa viininviljelyssä ihan samoin; kaikki elementit (mm. maaperä, viiniköynnös, ilmasto, eläimet ja kasvit ympärillä) ovat lopulta yhtä kokonaisuutta vuorovaikutussuhteessa keskenään. Biodynaamisen tuottajan viineissä todella maistuu juuri kyseisen tilan ainulaatuinen oma maku.
Kansainvälisen Demeter –liiton tietojen mukaan (2022) maailmassa oli Demeter –sertifioituja viinitiloja 1287 kappaletta. Nämä kattoivat reilut 22 000 hehtaaria biodynaamisia viinitarhoja. Eniten biodynaamisia viinitiloja oli Ranskassa, Italia kakkosena ja Saksa kolmantena. Biodynaamisia viinitarhahehtaareja puolestaan oli eniten Ranskassa, toiseksi eniten Espanjassa ja Italia kolmantena.
Erityispiirteitä biodynaamiselle viininvalmistukselle, rypäleistä valmiiseen viiniin:
- Tuotteiden korkealuokkaisuus (sekä aistinvaraisesti että ruuansulatuksellisesti)
- Rikkidioksidin mahdollisimman vähäinen käyttö
- Vältetään prosesseja, jotka kuluttavat paljon energiaa tai raaka-aineita
- Vältetään apukeinoja ja lisäaineita, joiden alkuperä, käyttö tai hävitys herättää ympäristö- tai terveyskysymyksiä
- Kemiallisten menetelmien sijaan suositaan fysikaalisia menetelmiä
- Minimoidaan negatiiviset ympäristövaikutukset tuotannosta syntyvistä orgaanisista jätteistä tai jätevedestä, käsitellään asianmukaisesti
- Demeter-ehdoissa on määritelty sallittavat menetelmät, ainesosat, lisäaineet ja apukeinot. Kaikki muu on kiellettyä Demeter –tuotannossa.
- Geneettisesti muunneltujen mikro-organismien käyttö on jyrkästi kielletty
- Mitkään tuotantovälineiden (ml. käymissäiliöt ja säilytysastiat) materiaalit eivät saa vaarantaa viinin laatua tai aiheuttaa kontaminaatioriskiä
Tiesitkö?
- Biodynaaminen on aina luomua, mutta luomu ei automaattisesti biodynaamista.
- Biodynaaminen hanapakkausviini tuotteena ei voi olla Demeter -sertifoitu pakkauksen sisältämän muovipussin takia. Mutta kun viini sisällä on biodynaamista, pakkauksessa voi lukea: ’wine from biodynamic grapes’.
3 asiaa jotka erottavat toisistaan biodynaamisen ja luomuviininviljelyn:
1. Viinitarhasta täytyy tulla ’itsesäätelevä yksikkö’ (’farm organism’)
2. Tarhoja täytyy käsitellä säännöllisesti tietyillä yrtti- ja mineraalipohjaisilla biodynaamisilla ’preparaateilla’.
3. Keskeiset tehtävät, kuten istuttaminen, köynnösten karsiminen, maaperän auraus, rypäleiden poiminta ja pullotus on tehtävä ajallisesti niin, että saadaan valjastettua hyödylliset luonnon kehitysvoimat. Nämä syntyvät rytmeistä, jotka määrittyvät maaperällisistä ja tähtitieteellisistä sykleistä (erityisesti aurinko ja kuu).
Tästä pääset tuotehaun osioon, josta löytyvät biodynaamiset viinit. Tutustu myös Biodynaamisen yhdistyksen toimintaan tästä.