On ruokia jotka ovat helppotekoisia ja paranevat oleutuessaan niin, että ovat parhaimmillaan juuri kun ne loppuvat. Kaalilaatikko toimii tästä maukkaana makumuistutuksena erityisesti syysajan ajankohtaisena ja arkisena ruokana. Kaalilaatikossa on täyteläisyyttä ja mausteisuutta. Lisävivahteita kaalilaatikolle tuovat maanläheiset portugalilaiset valko- ja punaviinit Herdade Sao Miguel Colheita Seleccionada Red ja Herdade Sao Miguel Colheita Seleccionada White.
Alentejon viinit maistuvat kaalilaatikon kumppanina
Ruoan ja viinin liitto on aina ajankohtainen ja haasteellinen tehtävä. Viinivalinta hakee tasapainottavia makuelementtejä kaalilaatikon pehmeyteen ja täyteläisyyteen sekä hennon paahteiseen ja makeahkoon vivahteeseen. Tasapainoiset ja maanläheiset viinikumppanit löytyvät Portugalin Alentejon alueelta. Paahteisen ja pehmeän maukkaan kaalilaatikon kanssa maistuvat niin valkoiset kuin punaiset viinit, joissa on herukkaisuutta sekä aromaattisuutta, voimaa ja raikasta hapokkuutta.
Kaalilaatikko
1 kg keräkaali
2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 dl puuroriisiä
3 rkl siirappia
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
valkosipulijauhetta
hieman voita
lisukkeeksi puolukoita
Tee näin:
Suikaloi kaali ja anna pehmentyä hetken kiehuvassa vedessä. Hienonna sipuli ja ruskista jauhelihan kanssa. Anna kuullottua hetken, mausta suolalla, pippurilla ja valkosipulijauheella. Laita voideltuun vuokaan kerroksittain kaalia, riisiä, jauhelihaa sekä väliin hieman siirappia. Lisää kasvisliemi ja laita pinnalle muutama voinokare. Anna kypsyä uunissa 200 asteessa noin pari tuntia.
Herdade Sao Miguel Colheita Seleccionada White
Resepti ja ruokakuvat: Heikki Remes www.viinimies.com