Miltä kuulostaisivat tapakset? Oliiveja, juustoa tai viikunoita Serrano-kinkun kera? Mitä tahansa valitsetkin, tapakset ja espanjalainen Lopez de Haro Organic Tempranillo muodostavat täydellisen liiton. Tämä tapasviini on moderni luomuviljelty viini, jonka maku sopii yhteen hyvin erilaisten tapasten kanssa.

Viinin monimuotoisuus tulee neljän palstan rypäleistä 20 hehtaarin alalta klassiselta Rioja Altan viinialueelta. Viinin hedelmäinen maku on melkein pureskeltava, kuten helposti syötävät tapaksetkin. Makuparit vailla vertaa – ja täyteläinen punaviini on toki herkullinen sellaisenaankin. 

Tapakset ovat espanjalaisessa ruokakulttuurissa alkupaloina tai viinin kanssa tarjottavia pikkusuolaisia, niin sanottuja sormisyötäviä. Espanjankielen sana tapas tarkoittaa peittämistä. Nimi on peräisin ajalta, jolloin juomalasin päälle asetettiin leipäpala tai viipale kinkkua suojaamaan sisältöä kärpäsiltä.   

Tapaksilla rentoa vaihtelua

Tapakset

Rentous kuvaa ehkä parhaiten espanjalaista tapaskulttuuria. Tapakset voivat olla lähes mitä tahansa suolaista pikkupurtavaa: oliiveja, juustoja, viikunoita, ilmakuivattua kinkkua, sieniä, pikkumakkaroita, lihapullia, äyriäisiä tai munakasta. Tapaksia napostellaan juoman ohella, rennoimmillaan baaritiskin ääressä seisten. Alkuperäisessä muodossaan ne ovat yksinkertaista, helppoa syötävää. Espanjan ulkopuolella ne ovat ehkä saaneet enemmän myös gourmetsävyjä ja tapasreseptiikka on rikas.  

Viini ja tapakset – yhdessä nautittavaksi

Tapakset ovat enemmän elämäntapa kuin varsinaista ruokaa. Tavataan ystäviä baarissa, lähdetään porukalla ottamaan yhdessä lasillinen tai kaksi. Espanjassa ei nautita alkoholia ilman pientä syötävää. Usein porukka tilaa tapastarjottimen kaikille yhteiseksi, ja myöhemmin siihen voidaan tilata täydennystä. Vaihtoehtoisesti kukin voi koota baarin menusta oman tapaslautasensa.

Kymmenen tikkua laudalla?

Pohjois-Espanjan Baskimaassa tarjotaan pinchoja. Ne ovat leipäpaloja, joiden päälle kiinnitetään täyte tikkujen avulla. Baareissa voi poimia omat suosikkinsa baaritiskillä olevilta tarjoilulautasilta. Hauska yksityiskohta on, että siellä monet baarit laskuttavat asiakasta lautaselle jääneiden tikkujen määrän perusteella.

Lopez de haro organic tempranillo

Lopez de Haro Organic Tempranillo

Suosituksemme tapasviiniksi on Lopez de Haro Organic Tempranillo, jossa nimensä mukaisesti on rypäleenä Tempranillo. Kata sen kanssa pöytään esimerkiksi makkaravalikoima, kanaa tai maukkaita kovia juustoja – tämä moniulotteinen viini istuu kaikkeen.

Mikä tekee viinistä erityisen? Riojan parhailta alueilta tulevat rypäleet, omistautunut työ tarhoilla ja rakkaus, jolla jokainen viini tuotetaan. Klassikko ja makunautinto vailla vertaa. Kokeile!

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä.